Annonce
Fredericia

Metode fra tv: Overvægtige børn får hjælp til at tabe sig

Mange børn vejer for meget. Nu tilbydes børn hjælp til at tabe sig og få bedre selvværd. Det sker efter den kendte Holbæk-model. Colourbox

Holbæk-modellen tilbydes nu som hjælp til overvægtige børn i Fredericia. Det blev introduceret efter sommerferien, og der er allerede venteliste.

Fredericia: Et nyt tilbud til overvægtige børn vækker stor interesse i i Fredericia.

Siden august har Fredericia Kommune tilbudt hjælp efter den såkaldte Holbæk-model. DR sendte i 2017 dokumentarserien "Generation XL" om modellen, hvor man fulgte fem børns kamp mod kiloene. Nu findes et tilsvarende tilbud i Fredericia, som hedder "Sund vægt". Her kan folkeskolebørn kan få en samtale med en sundhedsplejerske i Fredericia Sundhedshus og indlede et forløb.

- Vores sundhedsplejersker lagde tilbuddet ud på skolernes intrasider. Efter to dage havde vi fået 15 henvendelser, og nu er vi oppe på 34 aktive. Desuden har vi en venteliste på otte-ti børn, fortæller ledende sundhedsplejerske Else Marie Larsen.

Sund vægt

I midten af august lancerede Fredericia Kommune Sund vægt-tilbuddet for overvægtige børn. Tilbuddet bygger på Holbæk-modellen, som er udarbejdet af overlægen Jens-Christian Holm, som er leder for Enheden for overvægtige børn og unge på Holbæk Sygehus. Hver enkelt deltager får en skræddersyet behandlingsplan på op til 20 punkter. Det kan handle om vaner i forhold til kost, motion og skærmtid. Barn og forældre mødes med en sundhedsplejerske i et lokale på Fredericia Sundhedshus.

Lægen Jens-Christian Holm står bag Holbæk-modellen, hvor overvægtige børn og deres familier kan få hjælp til at tabe sig. Han har tidligere undervist sundhedspersonale i Hedensted i metoden. Arkivfoto: Martin Ravn

Otte af ti børn taber sig

Overlæge Jens-Christian Holm fra Holbæk Sygehus har udviklet metoden. Hvert forløb indledes med en grundig snak med barnet og forældrene om for eksempel kost, søvn, motion og tv-tid. Derefter kommer en handleplan med op til 20 punkter. Metoden indebærer som regel ændringer for hele familien.

- Otte ud af 10 børn taber sig, oplever bedre trivsel, bliver gladere og får mere selvtillid, oplyser Fredericia Kommune i en brochure om det nye tilbud.

Får bedre livskvalitet

Tre sundhedsplejersker har været på kursus i metoden i foråret. Det nye tilbud i sundhedshuset har åbent hver dag fra klokken 8 til 14. Det afløser et tidligere tilbud, hvor man fik samtaler med diætister på skolerne.

- Vi håber, at børnene får det bedre med sig selv, og at de kan få en bedre livskvalitet. Mange af dem vil gerne tabe sig, og det vil vi hjælpe dem med, siger Ellen Marie Larsen.

Tager hånd om hele familien

Næstformand Turan Savas (S) fra byrådets sundhedsudvalg ser positivt på tiltaget.

- Når man er teenager eller yngre, er det svært at lægge spisevanerne om alene. Hele familien skal lægge vanerne om. I Holbæk-modellen tager man hånd om hele familien, og det virker meget positivt, siger han.

Politikerne i sundhedsudvalget fik en orientering om tilbuddet på det seneste møde.

Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Åbent brev til byrådet i Fredericia: Tænk disse punkter ind i arbejdet med næste års budget

Læserbrev: På det ugentlige tværpolitiske, offentlige møde i Demokraticontaineren i Kanalbyen var emnet tirsdag 10. september "Velfærdspolitik i de kommende år i Fredericia". Som sædvanlig var der en livlig diskussion i en positiv ånd. Samtalen foregik endnu en gang på tværs af partiskel og andre interesser. Mødet endte ud med enighed om at opfordre byrådspolitikerne til at tænke nedenstående punkter ind i arbejdet med næste års budget. Vi håber, I vil sætte fokus på de svageste borgere og på arbejdsmiljøet for de kommunalt ansatte. Der var enighed om, at velfærden generelt skal være i centrum, og følgende områder blev specifikt nævnt som indsatsområder: Folkeskolerne. Der er kun fem kommuner i landet, der bruger færre økonomiske midler pr. elev. Var det en ide og en mulighed at tildele midlertidig "førtidspension” til syge borgere, så de får ro til at komme sig og samle kræfter, inden der tages stilling til deres fremtidige tilknytning til arbejdsmarkedet? Fritidstiltag for den ungdomsgruppe, der ikke er knyttet til Ungdommens Hus. Sikring af, at frivillig indsats ikke på nogen måder indregnes i normeringsbehovet. Personale nok til at tage sig dybtgående nok af de underretninger, der indsendes til familieafdelingen. For at fremme arbejdsmiljøet på de offentlige arbejdspladser skal der være mindre kontrol og mere tillid, og i den sammenhæng vil det være en god idé at lade en stor del af arbejdsprocesserne bestemmes af selvstyrende teams. Det er vigtigt, at flere får lyst til at tage en uddannelse inden for de områder, der vedrører velfærden. Når forholdene er gode for de kommunalt ansatte, er der stor sandsynlighed for, at flere får lyst til at tage en uddannelse inden for disse områder, så der på sigt kan blive et tilstrækkeligt antal kvalificerede medarbejdere at vælge imellem. Det er væsentligt, at der bliver lagt endnu mere vægt på et positivt og inkluderende menneskesyn i den kommunale organisation. Vi ønsker byrådet rigtig god arbejdslyst i processen med budgetforhandlingerne!

Annonce