Annonce
Fredericia

Metode fra tv: Overvægtige børn får hjælp til at tabe sig

Mange børn vejer for meget. Nu tilbydes børn hjælp til at tabe sig og få bedre selvværd. Det sker efter den kendte Holbæk-model. Colourbox

Holbæk-modellen tilbydes nu som hjælp til overvægtige børn i Fredericia. Det blev introduceret efter sommerferien, og der er allerede venteliste.

Fredericia: Et nyt tilbud til overvægtige børn vækker stor interesse i i Fredericia.

Siden august har Fredericia Kommune tilbudt hjælp efter den såkaldte Holbæk-model. DR sendte i 2017 dokumentarserien "Generation XL" om modellen, hvor man fulgte fem børns kamp mod kiloene. Nu findes et tilsvarende tilbud i Fredericia, som hedder "Sund vægt". Her kan folkeskolebørn kan få en samtale med en sundhedsplejerske i Fredericia Sundhedshus og indlede et forløb.

- Vores sundhedsplejersker lagde tilbuddet ud på skolernes intrasider. Efter to dage havde vi fået 15 henvendelser, og nu er vi oppe på 34 aktive. Desuden har vi en venteliste på otte-ti børn, fortæller ledende sundhedsplejerske Else Marie Larsen.

Sund vægt

I midten af august lancerede Fredericia Kommune Sund vægt-tilbuddet for overvægtige børn. Tilbuddet bygger på Holbæk-modellen, som er udarbejdet af overlægen Jens-Christian Holm, som er leder for Enheden for overvægtige børn og unge på Holbæk Sygehus. Hver enkelt deltager får en skræddersyet behandlingsplan på op til 20 punkter. Det kan handle om vaner i forhold til kost, motion og skærmtid. Barn og forældre mødes med en sundhedsplejerske i et lokale på Fredericia Sundhedshus.

Lægen Jens-Christian Holm står bag Holbæk-modellen, hvor overvægtige børn og deres familier kan få hjælp til at tabe sig. Han har tidligere undervist sundhedspersonale i Hedensted i metoden. Arkivfoto: Martin Ravn

Otte af ti børn taber sig

Overlæge Jens-Christian Holm fra Holbæk Sygehus har udviklet metoden. Hvert forløb indledes med en grundig snak med barnet og forældrene om for eksempel kost, søvn, motion og tv-tid. Derefter kommer en handleplan med op til 20 punkter. Metoden indebærer som regel ændringer for hele familien.

- Otte ud af 10 børn taber sig, oplever bedre trivsel, bliver gladere og får mere selvtillid, oplyser Fredericia Kommune i en brochure om det nye tilbud.

Får bedre livskvalitet

Tre sundhedsplejersker har været på kursus i metoden i foråret. Det nye tilbud i sundhedshuset har åbent hver dag fra klokken 8 til 14. Det afløser et tidligere tilbud, hvor man fik samtaler med diætister på skolerne.

- Vi håber, at børnene får det bedre med sig selv, og at de kan få en bedre livskvalitet. Mange af dem vil gerne tabe sig, og det vil vi hjælpe dem med, siger Ellen Marie Larsen.

Tager hånd om hele familien

Næstformand Turan Savas (S) fra byrådets sundhedsudvalg ser positivt på tiltaget.

- Når man er teenager eller yngre, er det svært at lægge spisevanerne om alene. Hele familien skal lægge vanerne om. I Holbæk-modellen tager man hånd om hele familien, og det virker meget positivt, siger han.

Politikerne i sundhedsudvalget fik en orientering om tilbuddet på det seneste møde.

Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Hvis det er naturen, man kerer sig om, hvordan kan man så lade en tom pengekasse have ansvaret for naturen?

Læserbrev: Ingen har sagt, at skovejerne i Trelde Skov ikke har passet på deres skov og natur; skoven er endda blevet kanoniseret. Ved en fredning påhviler det Fredericia Kommune at være plejemyndighed og tilsynsførende. Det er muligt, at skovejerne efter en fredning efter det forslag, der er sendt til Fredningsnævnet, stadig har lov at færdes med en sav i dele af skoven, men dér skal de største træer være urørte, have lov at brede sig, skygge, være urørte efter fald, og på sigt vil det dominere skoven. Med det for skovbrug værste scenarie vil det tage incitamentet for at drive skoven med 100 pct. indleven og interesse. Der er ingen til at betale for den tid, man bruger på at pleje en uproduktiv skov. Danmarks Naturfredningsforening stiller heller ikke med frivillige til at passe alt det, de så gerne vil passe på. Hvis det er naturen, man kerer sig om, hvordan kan man så lade en tom pengekasse have ansvaret for naturen? Når Fredericia Kommune ikke har råd til at skifte rørene i et springvand, var det så ikke bedre at lade skoven blive passet som hidtil. Det, kan man være lidt mere sikker på, virker. Der er andre end Danmarks Naturfredningsforening, der kan passe på natur!

112 For abonnenter

Lå på sofaen da det bankede hårdt på døren: Beboer advarede Anne om brand i nabolejlighed

Erhverv

Virksomheder og studerende mødte Google i Fredericia: Danske Medier er kritiske over for Googles bustur

Annonce