Annonce
Fredericia

Mette bor lige op ad travl trafikåre: - Vi har ingen ro på noget tidspunkt

Mette Friis og hendes mand har boet på Skærbækvej nær Hejse Kro i 28 år. Nybyggeri og erhvervsområdet ved Kongens Kvarter har ført til en stor mængde trafik med sig. Foto: Mads Dalegaard
Trafikken på Skærbækvej ved Hejse Kro er steget markant de senere år. Det mærker Mette Friis, der bor få meter fra vejen. Både støj og vibrationer har konsekvenser i hendes hverdag.

Fredericia: På en af væggene i stuen hænger utallige billeder af Mette Friis' børn og børnebørn. Mens man betragter dem, hører man en jævn summen fra vejen, som huset ligger helt op til.

Med jævne mellemrum stiger lydniveauet, og billederne vibrerer.

- Det behøver ikke engang at gå vildt for sig. Det er bare lastbiler, siger Mette Friis.

Annonce

Problemerne stammer fra trafikken ude på vejen, men det er indenfor, de mange biler på Skærbækvej ved Hejse Kro-rundkørslen sætter det største præg på Mette Friis' tilværelse. Huset giver langsomt efter. I stuen er dele af klinkegulvet revnet, og udenfor er der tydelige tegn på sætningsskader.

Men det er ikke kun billedrammerne, gulvet i stuen og husets ydervæg, som trafikken ryster. Også mentalt mærker Mette Friis konsekvenserne. Selvom soveværelset ligger i lokalet længst væk fra vejen, er nattesøvnen begrænset. Hun føler aldrig, der er ro, så hun kan slappe af, når er hjemme.

-  Man bliver meget irritabel. Min tålmodighed er ikke særlig stor. Det er noget, der har forandret sig, efterhånden som jeg er blevet ældre, og der er kommet mere trafik. Man får ikke den der puster, hvor man kan tanke energi.

Klinkegulvet i stuen er medtaget. Ifølge Mette Friis er lysten til at rette op og renovere huset begrænset, fordi det ifølge en lokal ejendomsmægler kun er grundværdien værd. Foto: Mads Dalegaard

- Havde vi kun dagsstrafik, så overlevede vi nok, men vi har ingen ro på noget tidspunkt. Det kører sådan her hele døgnet, siger Mette Friis og kigger ud, hvor både små og store køretøjer med få sekunders mellemrum suser forbi.

Huset er intet værd

Da hun og hendes mand flyttede ind for 28 år siden var antallet af køretøjer en hel anden. Dengang eksisterede motorvejstilkørslen ikke, Ydre Ringvej var ikke færdiggjort, og områder som Fuglsangs Allé, golfbanekvarteret og Kongens Kvarter fandtes ikke, husker Mette Friis.

- Det var ikke på tegnebrættet, da jeg flyttede herud. Måske ville de lave noget i Fuglsang, men så ville de også udvide vejen.

Derfor oplevede hun det aldrig som et problem. Til gengæld havde og har hun udsigt til Fuglsang Skov, og hendes børn har haft cykelsti hele vejen til skole. De senere år er trafikken forbi huset dog steget markant, mener hun.

Det betyder blandt andet en afgørende værdimæssig forringelse. Da Mette Friis og hendes ægtefælle for nogle år siden forsøgte at sælge huset, blev de mødt af en ejendomsmægler, der fortalte dem, at huset reelt kun er grundværdien værd.


Havde vi kun dagstrafik, så overlevede vi nok, men vi har ingen ro på noget tidspunkt.

Mette Friis, beboer på Skærbækvej


Det betyder, at gælden i huset overstiger deres formue. Eller sagt på økonomisprog: De er teknisk insolvente.

- Jeg føler mig lidt stavnsbundet. Man mister også lysten til at lave et nyt køkken og sådan nogle ting eller en lækker have, fordi man ikke kan være derude alligevel.

Mette Friis og hendes mands hus ligger få meter fra Skærbækvej. Vinduerne punkterer jævnligt, og der ses sætningsskader både inde og ude. Hun undrer sig over, hvorfor hastighedsgrænsen netop på den strækning, hvor hun bor, som det eneste sted på Skærbækvej er 80 kilometer i timen. Foto: Mads Dalegaard

- Revnen i klinkerne gider vi heller ikke lave. Den sprænger bare op igen.

Mette Friis' håb er, at kommunen på et tidspunkt vil købe ejendommen, så Skærbækvej kan udvides. Som hun ser det, er det den eneste mulighed, hun har for at slippe for trafikstøjen og de øvrige gener.

Mette Friis har et håb om, at Fredericia Kommune ønsker at købe huset, så Skærbækvej kan udvides. I det seneste budgetforlig er der blandt andet sat penge af til at lave rundkørslen ved Hejse Kro om til et lyskryds. Tidligere er boliger vest for rundkørslen blevet opkøbt af kommunen. Foto: Mads Dalegaard
Annonce
Fredericia For abonnenter

Autocampere overnatter på Østerstrands p-plads: Må man det, spørger læser

Danmark

Torsdagens coronatal: Syv færre indlagt det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Mohamed og Rim kom til Danmark for seks år siden - nu har de åbnet skrædderi i gågaden

Fredericia For abonnenter

Ugens udvalgte: Ferien er over os - lidt endnu

Fredericia

Asfaltarbejde på Strandvejen og Vestre Ringvej de kommende uger: Vejene skal fræses og have ny belægning

Alarm 112

Designlampe og kontantbeløb stjålet: Politiet advarer om flere indbrud i ferien og beder folk kigge over naboens hæk

Fredericia For abonnenter

Vaccination af børn i fuld gang: 12-15 årige i Fredericia mødte frem til pop up stik mod corona

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Kristendemokraterne vil have mere biodiversitet ved solceller

Fredericia

Omdiskuteret butik lukket: Den er solgt, siger ejer

Indland

Brostrøm: Overvejelse af tredje stik kan blive nødvendigt

FC Fredericia

FC Fredericia kom torsdag tættere på en komplet trup - men der mangler stadig spillere

Erhverv For abonnenter

Kig med indenfor i Oldenborghus: Spritnye ungdomsboliger står snart klar og der er mange ledige

Fredericia

Bred interesse for smalle veje: Prinsessegade er noget rod

Annonce