Annonce
Danmark

Mette Frederiksen på pressemøde efter pandemiens højeste smittetal: Det er bekymrende og alvorligt

Statsminister Mette Frederiksen (S) bad fredag aften danskerne holde igen med de sociale kontakter og varslede blandt andet tvungen brug af mundbind indendørs alle de steder, hvor der er offentlig adgang. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Fredag slog Danmark en trist rekord, da det højeste smittetal siden pandemiens start blev registreret med 859 smittede på et døgn. Statsminister Mette Frederiksen kaldte situationen alvorlig og bekymrende på aftenens pressemøde og indførte nye restriktioner gældende fra mandag.

Coronakrise: Fra på mandag bliver vores virkelighed en anden. Vi må se langt efter sociale arrangementer, og vi må vænne os til, at ansigter maskerede med mundbind bliver det nye normale i det offentlige rum.

Det er konsekvensen af, at Danmark fredag registrerede det højeste smittetal i Danmark, siden vi begyndte at teste for coronavirus. 859 er registreret smittet med coronavirus det seneste døgn, viser tallene fra Statens Serum Institut.

Allerede inden fredag havde sundhedsminister Magnus Heunicke meldt ud, at det vi ser nu reelt, er en ”anden bølge” af coronavirussen. Det dystre billede blev fredag aften bekræftet af Mette Frederiksen, der kaldte situationen for bekymrende og alvorlig på pressemødet.

Annonce

- I weekenden skal vi stille tiden tilbage, selvom vi alle har mest lyst til at stille tiden frem til, at corona er overstået. Men corona er ikke overstået. Tværtimod er den tilbage med fuld styrke. Det vi gør nu som mennesker hver i sær kommer til at afgøre, hvordan Danmark kommer igennem efteråret, lød det blandt andet.

Ingen alkohol efter 22

Den alvorlige situation er årsagen til, at der fra mandag indføres en lang række nye restriktioner og anbefalinger. Med de nye restriktioner bliver det blandt andet et krav at bære mundbind flere indendørs steder, hvor offentligheden har adgang. Samtidig er det slut med at købe alkohol efter klokken 22, og forsamlingsforbuddet sænkes til 10 personer.


Corona er ikke overstået. Tværtimod er den tilbage med fuld styrke. Det vi gør nu som mennesker hver i sær kommer til at afgøre, hvordan Danmark kommer igennem efteråret.

Mette Frederiksen (S), statsminister


Mette Frederiksen sagde på pressemødet, at hun er klar over, at opblusning af virus og de nye restriktioner påvirker danskernes humør, og at det sker på et tidspunkt, hvor vi går mørkere og koldere måneder i møde. Men hun slog fast, at vi er et bedre sted i forhold til virussen, end vi var i foråret.

- Vi har brugt den tid, vi vandt ved nedlukningen i foråret til at opbygge en anden kapacitet. Det handler om behandling, værnemidler, tests og smitteopsporing. Vi har også brugt tid på at blive klogere på sygdommen og skabe en detaljeret monitorering af, hvor smitten spreder sig, sagde hun.

Døgnets coronatal

Torsdag var 760 smittetilfælde den hidtige rekord, så der er altså tale om en stigning i antal bekræftede smittede på 99 personer.

Dagens smittetal er baseret på omkring 44.000 tests. Andelen af positive tests er stigende. Det er et tegn på, at der er en reel stigning i smitten, og at det ikke blot handler om at flere bliver testet.

Antallet af indlagte er samtidig steget med én person til 125. Ud af de 125 er 18 på intensiv, og 13 af dem er tilkoblet en respirator.

Yderligere tre coronarelaterede dødsfald er registreret. Dermed stiger det samlede tal til 697.

I sin tale nævnte statsministeren også, at det ikke kun er i Danmark, at coronasmitten og de deraf følgende restriktioner lige nu breder sig hastigt. Smittetallene de seneste uger er steget markant i Europa.

I Irland har de lukket samfundet ned i 6 uger. Borgere må maksimalt bevæge sig fem kliometer hjemmefra. I Frankrig er store dele af landet underlagt spærretid fra klokken 21.00. I Tjekkiet er skoler lukket, og al unødvendig udgang er forbudt, med undtagelse af transport til arbejde, indkøb eller lægebesøg. I Belgien er der indført udgangsforbud mellem midnat og kl. 05.00. Restauranter og barer lukkes en måned. Tæt kontakt med andre end ens egen husstand reduceres fra fire til én person.

Mette Frederiksen understreger, at det endnu ikke er der vi er, herhjemme. Men det er nødvendigt at indføre restriktionerne for at forhindre, at vi når dertil.

Annonce
Annonce
Fredericia

Mærker stor fredericiansk interesse, men: Is-entusiaster må vente lidt endnu

Fredericia For abonnenter

Autocampere overnatter på Østerstrands p-plads: Må man det, spørger læser

Fredericia

Asfaltarbejde på Strandvejen og Vestre Ringvej de kommende uger: Vejene skal fræses og have ny belægning

Fredericia For abonnenter

Ugens udvalgte: Ferien er over os - lidt endnu

Danmark

Torsdagens coronatal: Syv færre indlagt det seneste døgn

Debat

Lad os sige farvel til konventionerne

Fredericia

Omdiskuteret butik lukket: Den er solgt, siger ejer

Indland

Brostrøm: Overvejelse af tredje stik kan blive nødvendigt

Alarm 112

Designlampe og kontantbeløb stjålet: Politiet advarer om flere indbrud i ferien og beder folk kigge over naboens hæk

Fredericia For abonnenter

Vaccination af børn i fuld gang: 12-15 årige i Fredericia mødte frem til pop up stik mod corona

FC Fredericia

FC Fredericia kom torsdag tættere på en komplet trup - men der mangler stadig spillere

Annonce