Annonce
Indland

Mette mødte Murer-Mette: S tændte et håb, men kom ikke med garantier

Mette Schack Dahlmann, 29-årig murer, mærker allerede nedslidning, men finder håb hos Mette Frederiksen, som hun torsdag mødte på en byggeplads i Aarhus: Foto: Axel Schütt

Mette Schack Dahlmann er 29 år og murer og mærker arbejdets slid på kroppen allerede. På en byggeplads i Aarhus mødte hun S-formand Mette Frederiksen, der har sådan nogle som hende i sine tanker - men endnu ingen konkrete tilbud.

Nedslidning: På en torsdag, da Dansk Arbejdsgiverforening i dagbladet Politiken bankede S-boss Mette Frederiksens udspil om en fleksibel pensioneringsordning ned med slaghammerstyrke, mødte hun anderledes forståelse på en byggeplads i det vestlige Aarhus.

Her vandrede hun rundt i en eftermiddagspassiar med en navnesøster, Mette Schack Dahlmann, der er medlem af 3F-bestyrelsen i Randers.

Mette Schack Dahlmann er 29 år og murer og har i den seneste tid optrådt flittigt i debatten om nedslidning, fordi hun allerede nu kan mærke arbejdets slid på kroppen. Hun kan ikke forestille sig, at hun kan blive ved til, hun engang når pensionsalderen. I hendes øren lyder socialdemokraternes tanker om pensionsreform som beroligende musik.

- Ja, det beroliger mig. Udspillet og den efterfølgende debat giver mig oplevelsen af at blive lyttet til, oplevelsen af at nedslidningsproblemer bliver prioriteret, at det anerkendes, at nogle job, som mit for eksempel, nu engang er fysisk hårdere end andre - og at mit arbejde, og dermed jeg, også bliver værdsat. Det giver mig julelys i øjnene, sagde Mette Schack Dahlmann i skurvognen efter turen rundt på byggepladsen.

Vi er blevet kritiseret for, at denne investering vil være en bombe under dansk økonomi, og vi er blevet kritiseret for, at det er alt for lidt. Begge dele kan ikke være rigtigt

Mette Frederiksen, S-formand
Hverken Mette Schack Dahlmann eller Mette Frederiksen forstår, at Dansk Arbejdsgiverforening afviser forhandlinger om forslaget om en mere fleksibel mulighed for pensionering. Foto: Axel Schütt
Annonce

Ingen garantier

Hvor hurtigt lysene risikerer at blive slukket, er usikkert. Mette Frederiksen havde ingen garantier med.

- Selvfølgelig kan jeg ikke udstikke garantier, det er der ingen, der kan. Og jeg siger heller ikke, at alle kan se frem til at kunne forlade arbejdsmarkedet tidligere. Men muligheden skal være der for nogen - for dem, der har været i arbejde i rigtig mange år og er blevet slidt ned af det. Nogle job er hårdere end andre, og de udføres ofte af dem, som kommer i arbejde meget tidligt i livet. De skal have denne mulighed som en rettighed, sagde Mette Frederiksen.

- I vil finansiere jeres udspil med tre milliarder kroner. Hvor mange mener du, at I kan sende på tidligere pension for disse penge?

- Vi er blevet kritiseret for, at denne investering vil være en bombe under dansk økonomi, og vi er blevet kritiseret for, at det er alt for lidt. Begge dele kan ikke være rigtigt. Vi skal begynde et sted, og som Mette sagde til mig ude på byggepladsen, kan man ikke bygge et hus, uden at have et godt fundament. Jeg synes, velfærdssamfundet er blevet dårligere, det forsøger vi med vores udspil at forbedre, sagde Mette Frederiksen.

Foto: Axel Schütt
Annonce

Bunden opgave

- Så længe I ikke har defineret, hvor mange og hvilke lønmodtagergrupper, jeres udspil omfatter, kan man mange måske få tændt falske forhåbninger. Står du ikke på kanten af, hvis I efter valget indtager Statsministeriet, at ryge ind i en heftig løftebrudsbeskyldning?

- Vi kommer ikke med en fiks og færdig plan, men en mission, som er vigtig, kan man se af den debat, der har rejst sig. Uanset hvad vi bliver kritiseret for eller bliver beskyldt for, ligger der her en bunden opgave. Nedslidningsproblemet er reelt, og det skal vi tage fat på - og i den forbindelse lige huske, at det er langtfra alle, der har behovet for tidligere tilbagetrækning. Der er også mange, der kan og ønsker at blive i arbejdet ud over pensionsalderen.

Annonce

- Da udviser arrogance

Mette Frederiksen havde lagt op til, at udspillet skal gøres til genstand for trepartsforhandlinger - altså mellem regering, fagforeningerne og arbejdsgiverne. Med den aktuelle melding fra Dansk Arbejdsgiverforening er de punkterede på forhånd.

- Hvis de ikke vil forhandle om det, så lader vi bare være med det. Så taler vi blot med fagforeningerne, det kommer ikke til at stoppe os. Arbejdsgiverforeningen har ingen vetoret i lovgivningsarbejde. Jeg begriber i øvrigt ikke den indstilling, jeg synes det er en utrolig arrogant optræden over for tusinder af lønmodtagere, sagde Mette Frederiksen.

Også på det punkt var hun i samklang med Mette Schack Dahlmann.

- Jeg har ikke forstand på hverken økonomi eller penge, men jeg ved, hvordan livet er ude på byggepladserne. Her oplever man mange arbejdsgivere, der ser noget anderledes på problemet, end de gør ovre i arbejdsgiverforeningen, sagde Murer-Mette.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia For abonnenter

Gluten styrer hele Pernilles tilværelse: - Du skal ikke have ondt af mig

Fredericia

Stilhed før storm: Restauratører forventer større rykind i weekenden

Annonce