Annonce
Fredericia

Midtbyen må ikke knække over: S vil gøre Gothersgade til én lang gågade

Denne del af Gothersgade har i sommer været lukket for at stimulere bylivet. Det har været en succes, og Steen Wrist Ørts og Socialdemokratiet foreslår nu, at hele Gothersgade bliver en gågade. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
- Vi vil lave et ankerstrøg i Fredericia, som binder den nye og gamle bydel sammen, siger Steen Wrist Ørts, som er politisk ordfører for Socialdemokraterne.
Annonce

Fredericia: Hele Gothersgade skal være en gågade, lyder forslaget fra Socialdemokratiet i forbindelse med årets budgetforhandlinger.

- I sommer lavede vi en prøvehandling, hvor vi lukkede den sydlige del af Gothersgade. Vi synes, det har givet masser af godt liv i byen. Derfor går vi til budgetforhandlingerne med et ønske om at lukke Gothersgade hele vejen, siger Steen Wrist Ørts, som er politisk ordfører for Socialdemokratiet i byrådet.

En lille del af Gothersgade, fra Sjællandsgade til Fynsgade, har stadig været åben for trafik. Men også denne del af gaden skal ifølge S-forslaget forvandles til gågade. Dermed vil der være bilfrit på Gothersgade hele vejen fra fra Danmarksgade til Oldenborggade.

- Vi foreslår at få lavet et ankerstrøg i Fredericia, som virkeligt binder den gamle og den nye bydel sammen. Vi vil prøve at skabe et levende butiksmiljø i den sydlige del af Gothersgade. Ved at lave en gågadestruktur omkring det forventer vi, at nogen gerne vil ned og placere sig der, siger Steen Wrist Ørts.


Hvis ikke vi gør noget, er vi bange for, at midtbyen knækker over.

Steen Wrist Ørts


Annonce

Sammenhæng i byen

Ønsket om at skabe mere handelsliv i den sydlige del af Gothersgade har partiet haft i flere år. Og ifølge den politiske ordfører kan det få positiv indflydelse på hele byens handelsliv.

Hvorfor er det så vigtigt at fokusere på det område?

- Hvis ikke vi gør noget, kan man godt forestille sig over årene, at vi får et handelsmiljø i Kanalbyen og ét handelsmiljø i den nordlige del af Gothersgade. Så er vi bange for, at midtbyen knækker over. Der er brug for, at livet i den sydlige del af Gothersgade med gæstesejlere og butikker og boliger, der kommer i Kanalbyen, trækkes op i byen. Og omvendt. Der skal ikke være et stort område, hvor der ikke sker noget, siger Steen Wrist Ørts.

I første omgang kræver forslaget, at der afsættes penge til et bom-system som på gågadedelen af Danmarksgade. Ændring af belægningen på Gothersgade er der i første omgang ikke taget stilling til, men det kommer senere. For ud over den konkrete ændring vil Socialdemokratiet afsætte penge til en analyse af, hvad der videre sker med midtbyen.

- Jeg er klar over, at der er en myriade af andre idéer til midtbyen. Vi foreslår derfor, at der sættes gang i et arbejde om at lave en midtbystrategi, hvor man kigger mere overordnet på hele trafikafviklingen i midtbyen. Busser, personbiler, cyklister, parkering, torvepladser. Hvad gør vi? Hvordan fastholder og udvikler vi en levende midtby, siger Steen Wrist Ørts.

Annonce

Intet quickfix

Han henviser til flere rapporter, som har forudsagt at flere danske handelsbyer vil dø i fremtiden. Fredericia spås gode muligheder for fortsat at være en handelsby. Men der skal knofedt til, understreger den politiske ordfører.

-Der er mange gode idéer til, hvad man kan gøre i midtbyen. For os er det vigtigt at gøre det klogt, og at vi ikke bare ændrer hele byen med et quickfix, for det kan man ikke, siger Steen Wrist Ørts.

Derfor er det vigtigt for Fredericia at skabe en god strategi. Og Steen Wrist Ørts forestiller sig, at både politikere og medlemmer af det nye byforum inviteres med i analysen af midtbyen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Ny melding fra Pfizer: Vil levere vaccinedoser som lovet fra 25. januar

Annonce