Annonce
Fredericia

Miljøordfører er imod Koldings plan: - Helt uacceptabelt at ville dumpe ved Trelde Næs

En af landets store klappladser er placeret i Lillebælt nord for Trelde Næs. Her ønsker Kolding Kommune at dumpe 360.000 kubikmeter gytje i løbet af en tre måneders periode. Tilladelsen er endnu ikke givet fra Miljøstyrelsen. Arkivfoto: Mette Mørk
Enhedslisten er klar til at få en bevilling på 150 mio. kroner på finansloven. Pengene skal øremærkes marine nationalparker, og Lillebælt må meget gerne blive den første. Det skal blandt andet sætte stopper for at dumpe forurenet havneslam, siger miljøordfører.

Fredericia: Står det til Enhedslisten på Christiansborg, skal det ikke være muligt for Kolding Kommune at dumpe 360.000 kubikmeter pløre på klappladsen i Lillebælt ud for Trelde Næs.

- Det er helt uacceptabelt, hvis man giver tilladelse til det, og jeg mener bestemt, at vi har stemt nej til det i Kolding Byråd. Vi ønsker at gøre Lillebælt til en marin nationalpark, så man blandt andet kan friholde det for klapning. Desuden ønsker vi at ændre lovgivningen, så man i højere grad skal tage hensyn til den marine natur, siger Peder Hvelplund, miljøordfører for Enhedslisten.


Annonce

Vi ønsker at gøre Lillebælt til en marin nationalpark, så man blandt andet kan friholde det for klapning.

MF Peder Hvelplund (EL), miljøordfører


Partiet går til finanslovsforhandlinger med et ønske om 150 mio. kroner til at etablere marine nationalparker.

- Lillebælt kan meget vel blive den første. Midlerne skal bruges til at sikre skånsomt fiskeri, stoppe for klapning og genskabe stenrev, siger Peder Hvelplund.

Sådan virker en klapplads. Grafik: Mikkel Damsgård Petersen

- Kan du forstå, at man som borger undrer sig over, at det er muligt at smide tons af forurenet materiale hos naboen, så længe det foregår i havet?

- Det kan jeg sagtens forstå, og det handler om, at der ikke har været opmærksomhed på det fra statslig side. Men det er også baggrunden for, at vi skal have strammet op på lovgivningen, hvis man spørger os. Miljøstyrelsen arbejder efter den lovgivning, vi har vedtaget, og derfor er vi nødt til at agere. Det er i sidste ende et politisk ansvar, siger Peder Hvelplund.

Ordførere på ferie

Hvorvidt Enhedslistens forslag kan være med til at bremse en tilladelse til dumpningen fra Marina City i Kolding, vil tiden vise. Tilladelsen er ikke givet endnu.

Fredericia Dagblad har bedt partiernes miljøordførere om deres holdning til, at Kolding Kommune ønsker at dumpe de mange tusind kubikmeter materiale i Lillebælt.

Det er sommerferie, lyder autosvaret fra alle, men Peder Hvelplund har indtil videre fundet tid til at svare. Andre folketingsmedlemmer har tidligere blandet sig i debatten. SF har således taget skarp afstand fra dumpningen ved Trelde Næs.

Gytje fra fjord til klapplads

Gytje er et dynd fra søer eller på havbunden. Materialet består af både omsat organisk og uorganisk materiale.

Gytje har ofte en grågrøn farve, og sammenblandingen af finkornet, organisk materiale med uorganiske partikler gør, at gytjen ofte har en "gæragtig" konsistens.

Gytjen skal graves op i Kolding inderfjord for at give plads til en ny stor lystbådehavn samt forskelligt byggeri i den nye Marina City.

Planklagenævnet har afgjort, at boliger i projektet skal opføres på land og ikke må bygges på opfyld, som det ellers var planlagt.

Der ligger endnu klagesager i forhold til projektet hos klagenævnet, ligesom Miljøstyrelsen endnu ikke har givet tilsagn til klapning af de mange tons materiale.

Klapningen i Lillebælt var tema for et samråd med miljøminister Lea Wermelin (S) før sommerferien, og hendes svar var, at Miljøstyrelsen arbejder med sagen. Desuden at klapning kan være nødvendigt for at sikre infrastrukturen i fjordhavne.

Annonce

Grøn by på forurenet baggrund

Lokalt har formand for miljø- og teknikudvalget Christian Bro (S) givet skarp kritik af Kolding Kommunes ønsker, ligesom Karsten Byrgesen (NB) har vendt sig mod projektet. Også Venstres Christian Jørgensen har været på barrikaderne sammen med Enhedslisten og DF.

- Vi er helt enige med de andre partier. Kolding må finde en løsning på land for deres affald. Jeg forstår slet ikke, at man kan tillade sig at sige, at man vil bygge en ny grøn bydel, når man vil gøre det ved at forurene Lillebælt med slam, siger Inger Nielsen (DF).

Annonce
Fredericia For abonnenter

Læser undrer sig over spærring af ny parkeringsplads: Her er forklaringen

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Søren Møller er konstitueret leder på musicaluddannelsen

Fredericia For abonnenter

Veteraner på sejltur med ro og rutiner: Snart er der plads til endnu flere

Alarm 112

Røg fra Nordre Kobbelvej: - Vi er derude nu, lyder det fra vagtchefen

Alarm 112

Cigaret-røveri opklaret: Mand har været på spil i flere politikredse, men er ikke anholdt

Alarm 112 For abonnenter

Kvinde fulgte efter gerningsmand trods dårligt knæ: - Jeg havde jo ikke tænkt mig at fange ham og holde ham fast

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Kultur

Kunstnere tænker ud af containeren: Laver skattejagt med rullefald og spænding for unge og voksne

Fredericia

Vin- og cocktailbar er klar til åbning: - Vi glæder os til at vise det endelige resultat

Danmark

Familie på fem bor på få kvadratmeter: Livet på en husbåd er besværet værd

FC Fredericia

Drama på Fyn: FC Fredericia tog den længst mulige vej til 2. runde

Fredericia For abonnenter

Har uddelt over 20 verbale lussinger til byrådet og især ét parti: Det er en pligt, siger Jens Jørn

Navne

Oversigt: Disse nekrologer og mindeord bragte vi i juli 2021

Annonce