Annonce
Indland

Miljøordfører om brændeovne: Vi bliver nødt til at give kommunerne redskaberne til at træffe kloge beslutninger

Christian Rabjerg Madsen, miljøordfører i Socialdemokratiet.

Skal lokalpolitikerne bestemme, om folk må have en brændeovn? Christian Rabjerg Madsen, miljøordfører i Socialdemokratiet, svarer på, hvorfor det kan være nødvendigt at gribe ind i den personlige frihed.

- Hvorfor skal I bestemme, om folk har en brændeovn?

- Det er jo fordi, at de bidrager til, at der er mennesker, der faktisk mister livet. Og det jo der politik spiller en rolle, når den ene mands frihed begrænser den anden mands frihed.

- Er det ikke et ganske stort indgreb i folks personlige frihed?

- Vi skal have respekt for, at det er en stor kilde til hygge, derfor mener vi som udgangspunkt heller ikke, at brændeovne forbydes i sommerhuse. Der er masser af tilfælde, hvor der ikke er grund til at regulere det. Men der er nogle områder, hvor udledningen er meget høj, og hvor der er behov for en regulering.

- Hvorfor ikke bare forbyde de gamle brændeovne, der forurener mest?

- Vi bakker sådan set også op om en skrotningspulje, men vi bliver nødt til at give kommunerne redskaberne til at træffe nogle kloge beslutninger. Nogle steder kan det være et generelt forbud, men andre steder kan det f.eks. være, at man får at vide, at man ikke må fyre i perioder med tungt vejr, som vi ved betyder, at røgen ikke kan komme væk, og at der derfor sker en koncentration af partikler.

- Men fedter I ikke bare den upopulære beslutning af på byrådene?

- Nej, jeg mener faktisk, at det er ret seriøst at sige, at det her problem varierer voldsomt fra område til område, og at national lovgivning derfor ikke er løsningen.

- Risikerer I ikke, at ingen vil benytte sig af forbuddet, fordi det vil være upopulært i befolkningen?

- Der vil jo også være en ganske stor gruppe mennesker, der er generede af røgen, så jeg tror egentlig også, at kommunerne kan få opbakning til det her tiltag. Men det er klart, at hvis kommunerne ikke får nedbragt partikelforureningen, så må vi genoverveje, om der er brug for national lovgivning.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Odder sender appel inden DHF's møde

112

Røgudvikling følges nøje efter brand på Bundgårdsvej: - Ikke anledning til evakuering

112

35-årig bilist kørte i påvirket tilstand - havde heller ikke noget gyldigt kørekort

Fredericia For abonnenter

Håndværkerformand sætter spørgsmålstegn i mørklægningssag: Millioner kunne måske have været sparet

Annonce