Annonce
Fredericia

Miljørigtig fyring i Skærbæk giver flis på strandene

Der bruges i denne tid mange ton flis for at fjernvarmekunderne i Trekantområdet kan holde varmen. Det giver grøn overskudsvarme, men biomassen skal blive på land og på Skærbækværkets område. Der har været problemer med, at flisen er faldet i vandet ved losning fra skib til land. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

Der er fejl på de grabber, som løfter træflis fra skib til transportbånd ved Skærbækværket. Der er blevet tabt flis i vandet, og det har udløst et påbud fra Miljøstyrelsen om at få bragt tingene i orden, så træflisen bliver inde på værkets område.

Annonce

Fredericia: Skærbækværket skal holde værkets træflis inden for egen matrikel. Det slår Miljøstyrelsen fast i et aktuelt påbud til Ørsted, efter der er observeret træflis både på strandene i Skærbæk, på havneområdet og uden for det kæmpestore flislager.

- Det er uacceptabelt, og det er teknisk og økonomisk muligt at forhindre, at det sker, konkluderer Miljøstyrelsen i påbuddet til Ørsted om at sikre, at der ikke dukker flis i et væsentligt omfang op uden for Skærbækværkets område.

Inden 31. marts skal Miljøstyrelsen have præsenteret en driftsinstruks for, hvordan man losser og rengør i forbindelse med losning af træflis. Desuden skal der installeres nye krangrabber, som kan lukke bedre end de grabber, der bliver benyttet i dag. Der falder ganske enkelt flis ud af grabben, når man flytter flis fra skibslast til transportbåndet, som sender flisen til det store lager.

- Vores kranførere er oplært og instrueret i, at der ikke må forekomme spild til omgivelserne. Men på grund af at grabberne har været behæftet med fejl fra kranleverandørens side, har der desværre været situationer, hvor der er sket mindre spild. Leverandøren er i gang med at producere nye grabber med bedre lukkefunktion, oplyser presserådgiver Jens Nybo fra Ørsted.

Grøn omstilling med flis

Skærbækværket er lagt om fra naturgas til biomasse.Træflisen sejles til Skærbækværket fra Baltikum og Norden.

Værket vil forbruge op til 450.000 ton træflis pr år - under fuld belastning 110 ton flis pr. time.

Det er Danmarks største åbne flislager med plads til 80.000 kubikmeter træflis.

Lageret er 145 meter langt og 30 meter højt og kan indeholde træflis til 9 dages spidslastproduktion.

Annonce

Klar til flere tiltag

Allerede inden 30. april skal de nye grabber være på plads, mens Miljøstyrelsen har givet Ørsted en frist til 31. august til at udføre andre tiltag, der sikrer, at der ikke sker væsentligt spild til omgivelserne.

Skærbækværket har allerede meddelt Miljøstyrelsen, at man vil lave eventuelt nødvendige tiltag for at sikre, at flisen lander det rette sted. Men man ønsker at afvente, hvordan de nye krangrabber fungerer, inden man sætter det i gang.

I første omgang havde Miljøstyrelsen pålagt Ørsted at være klar med flere tiltag inden 1. juni, men fristen er efter ønske fra Skærbækværket udsat. De har argumenteret med, at der hen over sommeren, og altså uden for fyringssæsonen, kun kommer ganske få skibe med flis.

De nye fliskedler har været i drift siden efteråret, da kronprinsesse Mary med et tryk på en knap satte gang i kranerne ved havnen, som hentede portioner af flis op på transportbåndet.

Kedlerne har skullet stå deres prøve i denne vinter. Der blev i sidste uge produceret en noget større mængde grøn biovarme end normalt. Det kræver, at flislageret fyldes op konstant. Hele lageret har en kapacitet, der kan klare ni døgns varmeproduktion, hvis det er koldt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Mand på Østerstrand truede med at stikke folk med kniv: Sigtet for trusler på livet

Annonce