Annonce
Fredericia

Million-fratrædelse efter bogen: Men direktørlønninger er blevet for høje, mener DF

Lønningerne blandt offentlige direktører er generelt for høje, mener Dansk Folkepartis Susanne Eilersen. Men fratrædelsesaftalen med Mogens Bak Hansen er helt efter bogen, understreger hun. Foto: Peter Leth-Larsen

Fratrædelsesaftalen med vækstdirektøren kan virke dyr - men man er nødt til at overholde reglerne, mener politikere i byrådet. DF mener generelt, at offentlige direktørlønninger er blevet for høje.

Annonce

Fredericia: Det er helt efter reglerne, når Mogens Bak Hansen får 2,1 millioner kroner med sig, efter at han ved årsskiftet stoppede som vækstdirektør i Fredericia Kommune.

Til gengæld er de offentlige direktørlønninger generelt blevet for høje. Sådan lyder meldingen fra DF's byrådsmedlem og viceborgmester Susanne Eilersen.

- Aftalen med Mogens er kørt efter bogen, så der er ikke noget forkert i den. Det er en engangsudgift i forhold til, at vi gerne ville ændre i ledelsesstrukturen, siger Susanne Eilersen.

Før jul vedtog byrådet en ny struktur, som årligt betyder en besparelse på otte millioner kroner på ledelsen. I den forbindelse blev Mogens Bak Hansens job nedlagt.

Fredericia Dagblad fik aktindsigt i den tidligere vækstdirektørs fratrædelsesaftale, og han har et halvt års opsigelse frem til 30. juni 2019 og får desuden en godtgørelse på et års løn. Det svarer samlet til 2,1 millioner kroner inklusiv pension til Mogens Bak Hansen, efter at han har forladt rådhuset.

Annonce

For høje lønninger

Susanne Eilersen sidder også i Folketinget for Dansk Folkeparti, hvor hun er kommunalordfører. Generelt mener hun, at lønninger for offentlige direktører er blevet for høje.

- Jeg mener, lønningerne er røget ud af skalaen i det offentlige. Nogle steder er der direktører, som får mere i løn end ministre. Direktørlønningerne er blevet for høje, når man samtidig har kommuner, der har svært ved at få økonomien til at hænge sammen, siger Susanne Eilersen.

I forbindelse med opsigelser mener hun, at direktørerne bør nærme sig mere funktionærlignende forhold med et halvt års opsigelse. Men den slags skal på plads i overenskomstaftalerne, påpeger hun.

- I Fredericia har vi allerede gjort noget på området. Vi var nogle af de første til at gå væk fra åremålsansættelser, som var langt mere lukrative, siger Susanne Eilersen.

Enhedslistens Cecilie Roed Schultz peger også på, at fratrædelserne var langt dyrere, da der var åremålsansættelser. Om den seneste fratrædelse siger hun:

- Det er desværre det minimale niveau. Det er umuligt at lave en aftale, som stiller embedsmænd på dette niveau ringere, lyder det.

Hun forstår godt, hvis folk synes, beløbet er højt.

- Jeg kan godt forstå, hvis nogen synes, det er uretfærdigt, at nogen har så gode forhold, for det gælder bestemt ikke alle. Men det siger ikke så meget om Fredericia Kommune, men mere om en generel ulighed i samfundet, siger Cecilie Roed Schultz.

Annonce

Venstre: Sådan er reglerne

Venstres Peder Tind var en del af det enige byråd, som før jul stemte for den nye struktur. Om udgiften til fratrædelsen siger han.

- Det er kommunaldirektøren, som har ansvaret i forhold til personalet, og så er der en overenskomst, man skal følge. Jeg noterer mig, at det er KL's overenskomst (Kommunernes Landsforening, red.), man følger. Jeg kan godt forstå, at nogen vil synes, det er mange penge. Men sådan er reglerne jo, siger Peder Tind.

DF's Inger Nielsen har tidligere udtalt sig kritisk i forbindelse med vedtagelsen af den nye ledelsesstruktur. I december påpegede hun, at udgifterne til fratrædelse jo kommer fra den samme kommunekasse. Men hun ønsker ikke at sige mere i denne forbindelse.

- Det er beklageligt, at Mogens er stoppet. Jeg synes, han var en god og dygtig mand for Fredericia Kommune, siger hun.

Det lykkedes ikke at få en kommentar fra borgmester Jacob Bjerregaard (S), som holder vinterferie. Fredericia Dagblad har også kontaktet Søren Larsen (S) - men uden held.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Indbrud i ferietomt hus

Debat

Forbrugerne stemmer med gaflen

Annonce