Annonce
Kultur

Milliondyr folkefest afholdes om fem uger: Arrangører satser på at gennemføre

Folkefesten i Jelling arrangeres af Grænseforeningen kreds 20, HistorieLab og UCL Jelling, Kongernes Jelling, Jelling Musikfestival, Jelling Lokalhistoriske Arkiv, VejleMuseerne, Brandbjerg Højskole og Vejle Kommune. Arkivfoto: Claus Thorsted
100-året for genforeningen med Sønderjylland skal fejres til en stor folkefest i Jelling 24. og 25. april. Håbet og forventningen er, at når folkefesten løber af stablen, er der ikke længere risici forbundet med at samles.
Annonce

Jelling: Lige nu er Danmark lukket ned på grund af coronavirus, men når Danmark åbner op, så venter en stor folkefest i Jelling.

Det er forventningen hos arrangørerne bag den genforeningsfest, som foregår i Jelling 24. og 25. april. Ifølge en pressemeddelelse sendt ud fra arrangørerne er der stadig optimisme at spore, selvom der kun er fem uger til fejringen.

- Lige nu er det svært at overskue, hvad den næste måned bringer. Vi har imidlertid besluttet at arbejde ud fra, at folkefesten kan gennemføres, siger Kirsten Rykind-Eriksen, initiativtager og formand for Grænseforeningen kreds 20.

Folkefestens budget har tidligere været meldt ud til at være på 1,2 millioner kroner. De er skaffet via fonde og offentlige midler fra blandt andre Region Syddanmark, Vejle Kommune og Slots- og Kulturstyrelsen.

Lige nu er det svært at overskue, hvad den næste måned bringer. Vi har imidlertid besluttet at arbejde ud fra, at folkefesten kan gennemføres.

Kirsten Rykind-Eriksen, initiativtager

Annonce

Ny aktualitet

Ifølge Kirsten Rykind-Eriksen har markeringen af 100-året for Genforeningen og Folkefesten i Jelling fået endnu mere aktualitet, efter at Danmark den 14. marts 2020 lukkede sine grænser.

- For mange er det voldsomt at opleve, hvordan grænseovergangen til Tyskland spærres af betonklodser på grund af corona-virus. Det giver stof til eftertanke, for vi har vænnet os til åbne grænser og stor bevægelighed, siger Kirsten Rykind Eriksen.

Folkefesten fokuserer på, hvilken betydning grænser vil få for vores fremtidige identitet. Det sker gennem et varieret program med noget for både børn og voksne.

På Brandbjerg Højskole er der eksempelvis temadag under titlen "Der må være en grænse – om sprog og rummelighed". HistorieLab står bag konferencen "Nationens og historiens grænser", hvor der er oplæg og workshop, mens Grænseforeningen er vært for de to paneldebatter "Grænsebegreb under forandring" og "Synåle- og kniplepinde som kampmidler".

Arrangementet byder på et væld af oplevelser, heriblandt en såkaldt genforeningskoncert med Sigurd Barrett. PR-foto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Debat: Retfærdighed for seniorer

Annonce