Annonce
Fredericia

Millioner i ekstraregning: Pleje af syge og ældre sprænger budgettet

Stort behov for både permanente og midlertidige plejehjemspladser i Fredericia Kommune. Vi bliver flere og flere ældre. Kapaciteten er udbygget over årene (hér på Stævnhøj i Taulov for nogle år siden), men det er ikke nok. Politikere beder nu forvaltning kigge på mulighederne på plejecentrene i både Hannerup og på Stævnhøj. Arkivfoto: Mette Mørk

Pasning i eget hjem af udskrevne og behov for midlertidige plejepladser lægger 16 mio. kr. oveni i bunken af regninger i 2018 i Fredericia Kommune. Politikere beder om handling: Hvor kan ekstra pladser indrettes?

Annonce

Fredericia: Udgifterne til kommunal hjemmesygepleje i Fredericia stiger, og politikerne i senior- og handicapudvalget imødeser nu et merforbrug i år på næsten 16 millioner kroner.

Ikke kun til hjemmesygepleje. Også andre områder inden for pleje løber mere og mere op.

Næstformand i udvalget, Cecilie Roed Schultz (EL), oplyser, at man på kort sigt ikke kan spare:

- Udgifter til eksempelvis folk, der kommer hjem fra sygehuset og skal ligge med respirationsanlæg, er nogle, vi som kommune skal afholde efter en fordelingsnøgle.

- Vi kan heller ikke rent etisk sige, at det vil vi ikke betale til, peger Cecilie Roed Schultz på.

Sundhedshus dur ikke

Tidligere på året var der overvejelser om at indrette ekstra, midlertidige plejepladser i det nye sundhedshus i det gamle sygehus.- Men det sparer vi ikke noget ved, og det giver heller ikke synergier, for sundhedshuset er ikke døgnbemandet, forklarer Cecilie Roed Schultz (EL), næstformand i Fredericia kommunes senior- og handicapudvalg.

Annonce

Mange flere gamle

Men Fredericia Kommune kan forebygge, og det er nødvendigt, for der bliver flere og flere ældre - og flere og flere meget gamle ældre - de kommende år.

Derfor er der - ud over almindelige plejehjemspladser - behov for midlertidige plejehjemspladser. Pladser, som folk kan bebo en tid, inden de kommer hjem igen.

- Både for deres egen skyld, men også fordi vi ikke kan bede folk flytte fra en fast plejehjemsplads igen. Det er jo deres hjem, siger Cecilie Roed Schultz.

Med midlertidige pladser forholder det sig anderledes. De bliver atter ledige, og denne fleksibilitet sparer kommunen penge, fordi midlertidige pladser kan benyttes igen. Det er også dyrere at yde sygepleje i folks egne hjem i forhold til plejehjem eller midlertidige plejepladser. F.eks. spares der på kørsel.

Annonce

Her kan de ligge

Derfor beder udvalget nu embedsmændene regne på, hvad et vil koste at indrette ekstra, midlertidige plejepladser på plejecentret Stævnhøj i Taulov og på Hannerup i Fredericia. På Stævnhøj er man allerede i gang med at planlægge byggeriet af 14 nye, permanente plejepladser, der indvies i 2020.

- Vi beder forvaltningen regne på, hvad det koster at indrette yderligere i alt otte pladser på Hannerup - hvor det kan gøres hurtigt - og på Stævnhøj - hvor det vil tage længere tid - oplyser senior- og handicapudvalgets næstformand.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Partier har fremlagt nyindgået budgetforlig: Genlæs opdateringer fra pressemødet her

Fredericia

Nye tal fra Statens Serum Institut: Flere nye smittede - men Fredericia fortsætter ned ad liste

Annonce