Annonce
Sport

Mindeord: Chris Anker Sørensen glemte aldrig sine rødder, og var ganske enkelt bare et ordentligt menneske

Cykelkommentator Chris Anker Sørensen døde lørdag efter at være blevet påkørt af en bil i belgiske Zeebrugge. Han var skattet og respekteret af ryttere og kolleger i hele verden. Han blev 37 år.

MINDEORD: Chris Anker Sørensen har givet sit sidste tråd. Som rytter, kommentator, menneske.

Han blev kun 37 år gammel, kørt ned af en varevogn på en belgisk landevej, døde efterfølgende af sine kvæstelser, ubærligt, uforståeligt, uretfærdigt.

Chris Anker Sørensen på hjemmebane på Solbakken i Hammel. Foto: Liselotte Sabroe

Og det første spørgsmål, der presser sig på i kølvandet på, at den frygtelig nyhed ramte os alle sent lørdag aften:

Annonce

Hvorfor?

Hvorfor skulle et helt igennem ordentligt, sympatisk og empatisk menneske lide denne skæbne?

Hvorfor skulle en far til to små døtre ikke have lov til at se dem vokse op?

Hvorfor skulle en mand, der elskede cykelsporten så højt, sige farvel til livet i så tidlig en alder, alt imens, han sad i sadlen, rekognoscerende på VM-ruterne, klar til at formidle til seerne?

Det er meningsløst. Kan ikke forklares med støvede religiøse skrifter eller et eneste såkaldt fornuftsbaseret argument. Det giver bare ingen mening.

Bare et godt menneske

Chris Anker Sørensen voksede op i Hammel. Begyndte at cykle i den lokale klub, Hammel CK, da han var 13 år, droppede fodbolden, for der var gratis flødeboller på første fælles træningsdag nede hos pedaltramperne – og det lokkede. Og han viste hurtigt et udpræget talent for at træde, især når det gik opad. Om det var Pøt Mølle eller Alpe d'Huez.

Chris Anker Sørensen. Foto: Nils Meilvang/Scanpix 2021.

Siden blev det som bekendt til en lang karriere som professionel rytter, i mange år under Bjarne Riis’ vinger, og han blev elsket i den brede danske befolkning for sin huggende stil i bjergene, sine joviale kommentarer efter løbene, etaperne – og da han i 2018 indstillede karrieren på de to hjul, blev han hurtigt en skattet kommentator på TV2.

Han vidste, hvad han snakkede om – og han formåede at formidle det på en letfordøjelig, intelligent og humoristisk måde.

Chris Anker Sørensen glemte aldrig sine rødder. Når han var hjemme i Danmark, troppede han beredvilligt op til vintertræning i Hammel CK, lærte fra sig, snakkede med alle, unge som gamle – og når klubben var på træningslejr i Toscana, viste han ivrigt rundt på veje og stigninger rundt om Lucca, hvor han i mange år var bosat.

Som en af Chris Anker Sørensens kollegaer på TV2 skrev lørdag aften, så findes der ikke ét eneste menneske i denne verden, der havde noget skidt at sige om rytteren og mennesket Chris Anker.

Og det er faktisk et særsyn inden for den professionelle cykelverden, hvor jeg ellers nok lige skal hilse og sige, at der bliver talt skrald om alt og alle – og mest af alt, ham eller hende, der ikke er med på dagens træningstur.

Sporten – om det er på øverste eller motionistplan – er fyldt med egoister, excentrikere. Og i sådan én flok er knivene ofte lange.

Men jeg har aldrig hørt et eneste negativt pip om ”Oksen fra Hammel”.

Han var vellidt, respekteret – og det ikke på grund af en bugnende resultatliste, så meget nåede han trods alt ikke at vinde i karrieren, men fordi, han var som han var. Han var sig selv. Bare venlig. Godmodig. Hjælpsom.

Annonce

Triumfen i Rønde

Jeg kendte Chris Anker Sørensen. Ikke som de ryttere, der har kørt med og mod ham, ikke som kollegerne på TV2, ikke som hans familie og venner. Men jeg kendte ham.

I de opadgående år i hans karriere besøgte jeg ham flere gange i forældrenes hjem på Solbakken i Hammel. Til interviews, frokost, løs snak hen over køkkenbordet – og jeg cyklede også et par ture med ham i løbet af årene, da jeg selv har haft og har min gang i det østjyske cykelmiljø.

Han efterlader sig også en cykelverden i chok - og et eftermæle som et fint, fint menneske. Han blev aldrig verdensmester, men vandt til gengæld folks hjerter, hvor end han kom frem.

Han var bare godt selskab. Åben. Ærlig. Sig selv. En bonderøv fra Hammel. Og det stod han gerne ved.

Han levede et travlt liv, det gør cykelryttere, men man kunne altid ringe til Chris Anker Sørensen, han tog sig altid tid til en snak, hvad enten det handlede om hans egne ambitioner før en ny sæson, et nyt løb, eller hvis han skulle gøre én klogere på favoritfeltet til Giro d’Iltalia eller Flandern Rundt.

Chris Anker Sørensen i aktion under Tour de France i 2012. Foto: Lionel BONAVENTURE / AFP)

Da Chris Anker Sørensen i 2015 gjorde det ”umulige”, slog Martin Mortensen i en spurt op ad hovedgaden i Rønde og blev dansk mester for første og eneste gang i karrieren, brød han fuldstændig sammen på den anden side af målstregen.

Han havde vundet etaper i Giro d’Italia, Østrig Rundt og Dauphine Libéré, men den har betød allermest.

Han var på hjemmebane i det østjyske, blev fejret af de mange fremmødte tilskuere, men det mest slående var at se, hvor glade og rørte holdkammerater og konkurrenter var på Sørensens vegne, som de én efter én kom trillende i mål.

Det var det ene skulderklap efter det andet, krammer efter krammer, det var oprigtigt, alle – måske lige undtagen Mortensen – undede ham den titel, noget tiltrængt succes efter par svære sæsoner.

Han trak dannebrogstrøjen over hovedet, tårerne trillede nedad kinderne. Det ramte selv en hærdet sportsjournalist.

Nu er Chris Anker Sørensen her ikke mere. Han efterlader sig en hustru og to døtre. Det gør ondt at skrive. Efterlader et hul i maven. Alle gode tanker til familien i denne svære tid. Ord må virke nytteløse lige nu, det er forståeligt, men tavshed er endnu værre.

Han efterlader sig også en cykelverden i chok - og et eftermæle som et fint, fint menneske. Han blev aldrig verdensmester, men vandt til gengæld folks hjerter, hvor end han kom frem.

Tak for turen, Chris Anker.

Annonce
Fredericia For abonnenter

Kommer Korskæparken på ghettolisten?: Beboer advarer mod at 'hvile på laurbærrene'

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Virksomhed flytter fra Nyborg til Fredericia - hjælper med at skaffe penge hjem

Alarm 112 For abonnenter

To unge mænd dømt for afpresning ved IBC: - Vi stikker en pind op i røven på dig

Fredericia

480 tyske krydstogtgæster lyner die Jacke og oplever kølige Fredericia i dag

Fredericia

Læser undrer sig over gadelys-udskiftning: Når kommunen alle 12.000 lamper inden udgangen af dette år?

Forsker: Sygeplejerskers opsigelser kan blive kendt ugyldige

FC Fredericia For abonnenter

Målmanden og 'Magic' var som far og søn: Der er stille på jorden, for nu fortæller han historier i himlen

FC Fredericia For abonnenter

FC Fredericia faldt igen med et ordentligt rabalder, da oprykningspladserne var indenfor rækkevidde: Derfor er det næppe tilfældigt

Fredericia

Poul tjekker vaccinetider tre gange om dagen: - Hvorfor kan man ikke booke tid i Fredericia?

Anklager kræver trecifret millionbøde til Dan-Bunkering og vil sende direktør i fængsel

Fredericia

Højhus på 95 meter droppet: Nu forbliver grøn hjørnegrund bare grøn

Alarm 112 For abonnenter

Person omkom efter voldsom brand: Intet tyder på, at der er foregået noget kriminelt

Fredericia

Julehygge gav afbræk fra en økonomisk trængt hverdag: - Vi kommer væk fra den dårlige stemning derhjemme, hvor børnene ved, at der ingen penge er

Annonce