Annonce
Fredericia

Mindre mas, flere moneter: Ny genbrugsplads slipper for en masse flytten rundt på containere

Fredericia Kommunes nye genbrugscenter og genbrugsplads på Nordre Kobbelvej 9 blev indviet skærtorsdag. Folk strømmede til fra start og blev godt vejledt. Foto: Mads Dalegaard
Det, Fredericia Kommune selv kan sortere, smider man bare ind gennem huller til stor hal. Sparer tid og penge. Ny genbrugsplads indviet skærtorsdag.

Fredericia: Det er blevet lettere at være truck- og frontlæsser på kommunens nye genbrugsplads og genbrugscenter. Og ansat.

Komplekset til 80 millioner kroner åbnede skærtorsdag.

Hvor de ansatte og deres maskiner før skulle tømme og makke med mange containere på den hidtidige plads på Industrivej, er der tænkt smartere på Nordre Kobbelvej 9.

Annonce

- Alt det, vi selv kan sortere, pakke og sende afsted, smider man bare ind gennem huller til vores nye hal, fortalte projektleder i Fredericia Kommunes affalds- og genbrugsafdeling, Poul Møller:

- Altså pap, papir og flamingo. Bare smid det på gulvet, så kommer vi og fjerner det og kører det hen til maskinen, hvor det komprimeres og pakkes i baller.

De skibes af og sælges som råvarer til en dansk virksomhed, der laver det til isolering. Herefter er det kun det affald, der behandles af eksterne partnere, man skal hælde i de forskellige containere på pladsen. Herude er der også indført afkast med hver et fem kubikmeter stort underjordisk rum til eksempelvis plast og flasker. Rummene er egentlig beholdere, der løftes op med kran, når de er fyldte.

Omtanke betaler sig

- At vi har tænkt hele genbrugscentret og genbrugspladsen på en ny måde, har sparet os mange penge, forklarede Poul Møller.

Så mange penge, at nybyggeriet over tid og afskrivninger finansieres af de smarte løsninger og af opsigelser af eksisterende lejemål.


Her er alt samlet på ét sted, det giver overblik og indblik. Borgerne kan se, hvordan tingene hænger sammen og få syn for sagen. Det gør det nemmere at træffe det grønne valg.

Steen Wrist (S), borgmester


Indenfor samler affalds- og genbrugsafdelingen nemlig nu sine godt 60 ansatte ét sted og siger farvel til to adresser på Industrivej. Den gamle genbrugsplads på samme vej er derimod kommunal ejendom og sættes til salg.

Det sparer kommunen - og dermed skatteyderne - en del penge, at f.eks. papir og pap nu bare smides direkte ind i sorteringshallen og ikke i en container, som siden skal flyttes og tømmes. Her er det Mojib Wayand, der sammen med noget familie flyttede for sine forældre - og smed ud ved samme lejlighed. Foto: Mads Dalegaard

I det nye genbrugscenter er der administration, fælles kantine, møderum, skoletjeneste, mandskabsfaciliteter, et værksted til reparation af indleverede genbrugsvarer og fra maj også en helt ny, kommunal genbrugsbutik. Indtil videre lukker den nuværende butik på Prangervej dog ikke.

Annonce

Idé fra Matador...

- I værkstedet kan vi fikse møbler, cykler og andet, folk afleverer, så det kan sælges. Eller male på gamle bakker, så de bliver pænere og kan sælges, sagde Poul Møller.

Som Agnes gør i Matador?

- Lige præcis.

Borgmester Steen Wrist (S) klippede snoren. Bag ham medejer Christian Duus, entreprenørfirmaet Egil Rasmussen A/S, Fredericia, der har bygget genbrugskomplekset. Foto: Mads Dalegaard

Kommunens såkaldte upcycling-værksted skal til dels fungere som socialøkonomisk virksomhed for folk, der skal tilbage på arbejdsmarkedet.

Tøm traileren døgnet rundt

Genbrugspladsen på Nordre Kobbelvej - og den eksisterende plads på Bundgårdsvej i Erritsø - holder åbent hele ugen fra kl. 10 til 18. Der er lukket fire dage jul og nytår samt en halv grundlovsdag.

Haveaffald, jord, beton, fliser, mursten, tegl og udendørs træ kan man imidlertid komme af med døgnet rundt på Nordre Kobbelvej. Lige nu er der fri adgang, men snart indføres tilmelding og åbning af bommene med kort.

- Fredericia Kommunes nye genbrugscenter og genbrugsplads har en perfekt beliggenhed ved ringvej og erhverv, mente formanden for byrådets miljø- og teknikudvalg, Christian Bro (S), i sin åbningstale.

Det takkede han ikke mindst medarbejderne for, da de havde påpeget muligheden i stedet for at bygge nyt ude ved det eksisterende deponi for erhvervsaffald på Vejlbyvej.

Første bil holdt klar og afventede den officielle åbning. Foto: Mads Dalegaard

- Særligt i disse tider er det vigtigt at bakke op om vores lokale erhvervsliv, lød det fra borgmester Steen Wrist (S).

- Så det glæder mig, at det var jer, der fik opgaven, sagde han til entreprenørvirksomheden Egil Rasmussen A/S, der efter udbud har bygget det nye genbrugskompleks.

Annonce

Første kunder: Godkendt!

Medejer af Egil Rasmussen A/S, Christian Duus, fortalte, at det havde været et både spændende og nyt slags projekt, fordi en stor del af det anvendte er genbrugsmaterialer: Betonelementer, knust beton som bund under asfalten og gamle mursten afleveret til kommunens hidtidige genbrugsplads.

- Dem har vi fået renset af og brugt igen til bygningen, oplyste Christian Duus.

På cykel kom de også. Foto: Mads Dalegaard

Allerede inden den røde snor til Nordre Kobbelvej blev klippet torsdag klokken 10, holdt bilerne i kø.  På pladsen, der ligner en større færgehavn med sine opmarchbåse, var Mojib Wayand, søsteren Samia Wayand og hendes mand, Hikmat Nourullah, ved at tømme en trailer. De tre hjalp søskendeparrets forældre med at flytte fra lejlighed i Korskærparken til hus på Lange-Müllers Vej.

- Det er ret ligetil, der er god skiltning og god plads, sagde Mojib Wayand:

- Det er også nemmere at smide pap og papir ind gennem hullerne end op i containeren.

Afkast til eksempelvis plast og flasker, som ryger ned i en fem kubikmeter stort beholder under jorden. Foto: Mads Dalegaard

Koster 80 mio. kr.

Nordre Kobbelvej 9 har kostet Fredericia Kommune cirka 80 millioner kroner inklusive grundkøb, projektering, byggeri, indkøb af materiel og maskiner.

Selve pladsen, hvor man kan aflevere sit affald, er på 10.000 kvadratmeter. Derudover er der en separat indhegnet plads til haveaffald på 8000 m2.

Sorteringshallen fylder 2400 m2. Dertil kommer en ny genbrugsbutik, skoletjeneste, værksted, møderum, administration, kantine og mandskabsfaciliter.

Yderligere en lagerplads til det pakkede affald, der skal afsted til genanvendelse, måler også 10.000 kvadratmeter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
FC Fredericia

Målscorer sender stikpille til FC Fredericia-direktør: Jeg er åbenbart ikke en del af basen

FC Fredericia For abonnenter

Karakterbogen: Angriber overstrålede alle, da FC Fredericia gav HB Køge smæk

Fredericia

Plejehjems-ansatte træder frem: Vi kan ikke genkende historien om dårligt arbejdsmiljø

Annonce