Annonce
Udland

Minister kalder EU-topfigur en dum dreng for idiot-udtalelse

John Thys/Ritzau Scanpix
EU-Kommissionens første næstformand bør stoppe sine barnlige fornærmelser, siger brexit-minister før EU-møde.

Den øverste EU-ledelse har i store træk udadtil holdt en diplomatisk tone i forhandlinger om Storbritanniens ventede skilsmisse med EU.

Men i en udsendelse, som BBC sender torsdag, siger EU-Kommissionens første næstformand, Frans Timmermans, at de britiske brexit-forhandlere "løber rundt som idioter".

Han henter inspiration til sin bemærkning i den britiske tv-serie "Fars Hær", hvor en af hovedpersonerne hedder Kommandør Mainwaring.

- Jeg mener, at Timmermans bør stoppe sine barnlige fornærmelser. Hvis han er så stor fan af "Fars Hær", vil han kende svaret fra Mainwaring til dette: "stupid boy", siger brexit-minister Martin Callanan før et møde i Bruxelles.

I BBC-udsendelsen siger kommissionens første næstformand, at det er som "Lance Corporal Jones (i Fars Hær, red.): "Gå ikke i panik, gå ikke i panik". De løber rundt som idioter, siger hollænderen.

Angrebet fra Timmermans falder på et tidspunkt, mens Storbritanniens konservative er ved at finde ny leder, efter at Theresa May før sommerferien meddelte, at hun forlader posten som premierminister.

Efter tre års forgæves forsøg på at få skilsmissepapirerne mellem EU og Storbritannien i orden var det nødvendigt med en ny politisk ledelse.

Mest sandsynligt er det, at partimedlemmerne vælger Boris Johnson, som dermed bliver ny premierminister.

Johnson har i britiske medier sagt, at han er overbevist om, at han kan forhandle en bedre aftale for skilsmissen, end May formåede.

Han vil ikke acceptere den såkaldte bagstopper, hvis mål er at forhindre en egentlig grænsekontrol mellem EU-landet Irland og det britiske Nordirland.

Desuden mener han, at han vil kunne forhandle sig frem til, at de to parter kan handle videre uden told og besvær, indtil en handelsaftale og en aftale om det fremtidige forhold er færdig.

Det sagde han forleden i et interview med BBC.

De øvrige EU-lande har hidtil stået sammen. De har sagt, at skilsmisseaftalen ikke kan genforhandles.

Storbritannien står til at forlade EU 31. oktober, hvis ikke parterne bliver enige om andet.

/ritzau/

Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Udland For abonnenter

Domstol får Johnson til at ligne en politisk amatør

Hvert eneste ord i den skotske kendelse lander som et udæmpet slag på en gongong. For nu har den britiske premierminister, Boris Johnson, domstolenes ord for at have vildledt dronningen, løjet for hende og givet hende et "ulovligt råd" og for lovstridigt at have hjemsendt det britiske parlament. Selv for en mand, som på rekordtid er blevet dyppet i nederlag og rullet i faneflugt, er det et 180 graders cirkelspark. For hvis afgørelsen fra den skotske højesteret står ved magt, har Boris Johnson de facto politisk misbrugt sit embede. På tirsdag går sagen til den britiske højesteret, som skal træffe den endelige afgørelse. Her er konflikten i en nøddeskal: Boris Johnson suspenderede mandag parlamentet for at begynde på en ny samling, og det er i sig selv ikke ulovligt. Den daværende samling var den længste samling i 400 år, og derfor gik premierministeren til dronningen og bad hende formelt hjemsende parlamentet og indkalde til en ny samling. Men her er så problemet: En suspendering sker normalt på et passende tidspunkt, og den er kortvarig. Boris Johnsons suspendering sker midt i den alvorligste britiske krise siden Suez-krisen i 1956, og den strækker sig over fem uger. Ydermere indikerer interne regeringsdokumenter, at motivationen er politisk og handler om, at parlamentet skal blande sig uden om regeringens brexit-politik og ikke føre tilsyn med regeringen, som det hedder i den skotske retsafgørelse. Derfor er Johnsons handling "ulovlig" og en "klar overtrædelse af de almindeligt accepterede regler for offentlige myndigheders adfærd", hedder det. Hvilken konsekvens får det? Juridisk venter vi stadig på den endelige afgørelse fra den britiske højesteret og dermed den endelige afgørelse af, om Boris Johnsons hjemsendelse af parlamentet er ulovlig og skal annulleres. Men politisk er skaden sket, for den føjer sig til billedet af en premierminister og hans chefrådgiver, som forveksler magten med et rænkespil i en politisk ungdomsorganisation. Suspenderingen af parlamentet var angiveligt tænkt som et magtpolitisk supergreb, udtænkt af Johnsons chefrådgiver, Dominic Cummings, og parlamentsminister Jacob Rees-Mogg, og den ville sætte parlamentet skakmat. Men i stedet blev det et strategisk dosmertræk, en hybris, der i militærhistorien tåler sammenligning med massakrene ved Little Big Horn og Gallipoli. For magtgrebet samlede alle kritikere i parlamentet, som på lyntid gennemførte en lov, der forhindrer et hårdt brexit; det førte til et konservativt oprør, som endte med 22 afhoppere eller ekskluderede; det gav Johnson seks nederlag ud af seks afstemninger i parlamentet, udraderede hans flertal og førte til et forfatningsopgør for domstolene. Det er politisk skade, der allerede er sket, og som giver Johnson-regeringen et skær af amatørscenen i Tønder, og hvis højesteretsafgørelsen i næste uge også går ham imod - så er den politiske fiasko komplet.

FC Fredericia

Minut for minut: FC Fredericia havde masser af chancer - men tabte alligevel til gæsterne fra Amager

Annonce