Annonce
Fredericia

Minister-nej til Fredericia: Skoler skal gennemføre nationale test

På Erritsø Fællesskoles afdeling Højmosen - og andre folkeskoler i Fredericia - skal der gennemføres nationale test. Det slår ministeriet fast. Arkivfoto: Søren Gylling
"Hul i hovedet", siger Enhedslisten, efter at Fredericia har fået nej til at droppe de nationale test i folkeskolerne. Til gengæld vækker beslutningen glæde hos DF. Nu kan skolerne gå i gang med at teste.

Fredericia: Svaret var nej, da Fredericia Kommune bad om lov til at droppe de nationale test i folkeskolerne. Et flertal i børne- og skoleudvalget søgte om fritagelsen, men det har Børne- og Undervisningsministeriet nu afvist.

- Jeg mener stadig, at det er hul i hovedet, at lærere og elever skal bruge kostbar tid på at forberede og gennemføre tests, som fagpersoner, eksperter - og selv regeringen har dømt ude. Så ved man den er gal, udtaler Enhedslistens Cecilie Roed Schultz i en pressemeddelelse.

Annonce

Fokus på trivsel

Enhedslisten foreslog at søge om dispensation 5. marts, og det blev bakket op af Socialdemokratiet og Venstre i børne- og skoleudvalget, mens Dansk Folkeparti stemte imod. Enhedslisten mener, at skolerne skal bruge tiden på at styrke klassefællesskab og trivsel efter perioden med online-undervisning under coronanedlukningen.

Da politikerne søgte om dispensation, var det imod den faglige vurdering fra forvaltningen. For de nationale test kan give et samlet billede af, hvor eleverne er rent fagligt, især i matematik og dansk, lød vurderingen.


Det er godt for børnene at blive testet, når du nu har været så meget derhjemme. Hvor ligger niveauet nu efter den her periode?

Inger Nielsen, DF


Da dispensationsansøgningen blev sendt, blev de nationale test sat i bero i Fredericia, og det presser nu skolerne unødigt på tiden, mener Dansk Folkepartis Inger Nielsen.

- Det glæder mig, at der er sagt nej til ansøgningen. Det er godt for børnene at blive testet, når du nu har været så meget derhjemme. Hvor ligger niveauet nu efter den her periode? siger Inger Nielsen.

Annonce

Signal til skoler og elever

Børne- og skoleudvalget mødes igen 28. april. Her foreslår Enhedslisten, at resultaterne af testene ikke bruges til faglige vurderinger af skoler og klasser i kvalitetsrapporter. Eleverne bør ifølge Enhedslisten få besked om, at de ikke skal bekymre sig om resultaterne i forhold til tidligere år.

Til skolerne har partiet følgende signal: "At de ikke skal bruge tid på forberedelse af testene, men kun den nødvendige tid til selve gennemførelsen, for ikke at spilde mere tid end højst nødvendigt", står der i pressemeddelelsen.

Nationale test

  • De nationale test tester elevernes kundskaber og færdigheder i syv forskellige fag.
  • 10 test er obligatoriske fra 2. til 8. klassetrin, og fire test kan tages på frivillig basis.
  • Testene kan give lærere og forældre et indblik i den enkelte elevs faglige niveau inden for de områder af fagene, der testes i.
  • Der er opstillet nationale mål for den faglige udvikling i folkeskolen:
  • Mindst 80 procent af eleverne skal være gode til at læse og regne i de nationale test.
  • Andelen af de allerdygtigste elever i dansk og matematik skal stige år for år.
  • Andelen af elever med dårlige resultater i de nationale test for læsning og matematik skal reduceres år for år.

Men testene skal gennemføres helt som vanligt, påpeger DF's Inger Nielsen.

- Jeg mener jo, børn går i skole for at lære noget. Selvfølgelig skal de test være gældende, man laver dem jo ikke for sjov. Lærerne skal forberede børnene godt på testene og gennemføre dem helt som normalt. Testene kan vise, hvor eleverne og lærerne er henne, og hvor effektiv hjemmeskoling har været. Nogle elever vil ligge højere, og nogle vil ligge lavere. Og det er så lærernes opgave at hjælpe de elever, der ligger lavere, op på et højere niveau igen, siger Inger Nielsen.

Annonce

Går straks i gang

Formanden for børne- og skoleudvalget, Ole Steen Hansen (S) tager ministerafslaget til efterretning.

- Vi går øjeblikkeligt i gang med at lade skolerne teste, som de allerede var i gang med. For mit vedkommende bliver der ikke mere politisk indblanding. Vi har sendt et tydeligt signal til ministeren, for sidste år pressede hun os også til at gennemføre testene. De er justeret en smule siden da, men de kan stadig ikke bruges til noget på elevniveau. Men jeg anerkender, at de kan bruges på et overordnet niveau, siger Ole Steen Hansen.

23 kommuner havde ifølge Politiken søgt om fritagelse for de nationale test i år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Stilhed før storm: Restauratører forventer større rykind i weekenden

Danmark

Få overblikket over de nye rejseregler her: Hvornår må vi grænsehandle og rejse på ferie?

Annonce