Annonce
Erhverv

Så gennem fingre med muligt millionmisbrug: Minister vrager direktør efter landbrugsskandale

Her ses den nu vragede direktør for Landbrugsstyrelsen, Jette Petersen, sammen med tidligere minister på landbrugsområdet Jakob Ellemann-Jensen (V), da Landbrugsstyrelsen 7. marts 2019 indviede sine nye lokaler i Augustenborg på Als. Foto: Claus Thorsted
Avisen Danmark har gennem længere tid afdækket skandalesager i Landbrugsstyrelsen, hvor der i årevis er blevet set gennem fingre med muligt millionmisbrug. Nu reagerer minister og vrager styrelsens direktør.

Skandalesager: En lang årrække med mangelfuld kontrol af millionstøtte til danske landmænd får nu konsekvenser i toppen af Landbrugsstyrelsen.

En kritisk rapport fra Rigsrevisionen afslørede 11. maj, hvordan styrelsen i årevis har set gennem fingre med muligt millionmisbrug. Nu er direktør Jette Petersen færdig som direktør for styrelsen.

Det oplyser minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Rasmus Prehn (S) til Avisen Danmark.

Annonce

- Det er helt åbenlyst, at der er brug for, at der kommer en ny person i spidsen for Landbrugsstyrelsen. En, der kan rydde op i det her. En, der kan forestå en reorganisering eller en re-evaluering. En, der kan implementere en ny kultur, og som kan være med til at genopbygge tilliden. Der har været omfattende problemer, siger han.

Statsrevisorerne rejste tidligere på måneden ”skarp kritik” af styrelsen i sagen, hvor Landbrugsstyrelsen ifølge Rigsrevisionen i årevis med åbne øjne har tilladt landmænd at bruge en selskabsfinte til at sikre sig mere landbrugsstøtte, end de har ret til. Den næsthøjeste grad af kritik, Statsrevisorerne kan uddele.

Brugte selskabsfinte

Helt konkret har landmænd haft mulighed for kunstigt at opsplitte deres landbrug i flere selskaber for på den måde at tiltuske sig flere millioner end tilladt i støtte. Allerede i 2005 blev risikoen for selskabsfinten nævnt i et notat i Landbrugsstyrelsen, og siden blev problemet nævnt flere gange, uden styrelsen reagerede.

Alene sidste år er der tale om mangelfuld kontrol ved udbetalinger for 888 millioner kroner, men det er uvist, hvor mange penge der er svindlet for.


Det er helt åbenlyst, at der er brug for, at der kommer en ny person i spidsen for Landbrugsstyrelsen. En, der kan rydde op efter det her.

Rasmus Prehn, minister for fødevarer, landbrug og fiskeri (S)


Udover for mangelfuld kontrol fik styrelsen kritik for at have for tæt et bånd til erhvervet. I en konkret sag fik en landmand firdoblet sin støtte ved at oprette fire selskaber og bruge dem til at få udbetalt fire gange EU-støtte. I det konkrete tilfælde 28 millioner kroner i stedet for de syv millioner, én ansøgning kunne have givet.

Annonce

Ingen forklaring på møde

I oktober 2016 vendte Landbrugsstyrelsen tommelfingeren nedad til ansøgningen. Der var mistanke om, at landmanden forsøgte at omgå reglerne.

Men fire måneder senere vendte styrelsen på en tallerken. Ifølge rapporten blandt andet da ansøgningerne ”havde stor bevågenhed hos erhverv og hos miljø- og fødevareministeren". Derudover blev sagen drøftet på et møde mellem styrelsen og Landbrug & Fødevarer, hvor der i strid med reglerne ikke er lavet et mødereferat.

Landbrugsstyrelsen og Jette Petersen kunne hverken over for Rigsrevisionen eller i et interview med Avisen Danmark redegøre for, hvad der skete på mødet, og hvem der deltog. Direktøren havde blandt andet ikke fundet anledning til at spørge sine medarbejdere om, hvem der deltog.

- Jeg går ikke ned i konkrete sager, men det er jo klart, at der er en række konkrete ting i rigsrevisionsrapporten, der er kritisable. Og det er også derfor, at der er fokus på at bygge en kultur op, som er bedre end det her. Som er mere skarp rent fagligt, siger Rasmus Prehn.

- Har styrelsen været for tæt med landbrugets erhverv? Altså Landbrug & Fødevarer?

- Som jeg læser rapporten, er det jo blandt andet, at der har været for tæt en sammenhæng her (mellem styrelsen og Landbrug & Fødevarer, red.). Og der er det bare vigtigt, at man som offentlig myndighed hele tiden insisterer på at efterleve armslængdeprincippet. Det må være sådan, at det er objektive kriterier, der afgør tilskuddene. Og hvis der har været tvivl om det, skal man understrege det endnu tydeligere fremover.

- Men du har læst rapporten. Har der været for tæt kontakt?

- Nu går vi det her igennem systematisk og understreger, at det overhovedet ikke må finde sted, og vi prøver at bygge noget op, der er bedre og mere skudsikkert fremadrettet. Og så tror jeg ikke, at jeg kommer det nærmere.

Annonce

Brøler kostede halv milliard

Den mangelfulde kontrol er ikke den eneste møgsag, der bare i år har klæbet sig til Landbrugsstyrelsen og den nu tidligere direktør, Jette Petersen. Avisen Danmark kunne tidligere på året afsløre, hvordan Landbrugsstyrelsen havde misforstået EU-lovgivning og derfor udbetalt et forkert støttebeløb til en lang række landmænd.

En brøler, der udløste en regning på mere end en halv milliard kroner, som skal betales af statskassen. Rasmus Prehn fortæller, at det ikke kun er sagen om manglende kontrol med landbrugsstøtten, der nu koster Jette Petersen jobbet, men at der er tale om ”et helhedsbilede”.

- Det er godt at få en ny frisk direktør ind, som ikke har været involveret i det her, men som kan se det med friske øjne, siger han.

Stillingen som direktør vil nu blive slået op. Indtil videre fortsætter vicedirektør Louise Piester, som konstitueret direktør for Landbrugsstyrelsen. Jette Petersen fortsætter nu i stedet i en stilling som kommitteret i Fødevarestyrelsen.

Jette Petersen ønsker ikke at kommentere sagen. Det har ikke været muligt at få oplyst, under hvilke forhold hun fortsætter i sin nye stilling.

Annonce
Fredericia For abonnenter

Karsten istandsatte tidligere kirke med hjælp fra kendt arkitekt - nu skal den sælges

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Er dette løsningen? Kaos-kryds skal måske udstyres med hjemmelavede skilte

Fredericia For abonnenter

Enhedslisten og Dansk Folkeparti vil hjælpe de ansatte: - Familieafdelingen skriger på flere flere folk

Alarm 112

Pjedsted indhyllet i røg under halmbrand: Ejer bliver nu sigtet

Fredericia

Efter kritik af udledning af grundvand fra Kanalbyen: Miljørapport viser ingen overskridelser

Erhverv For abonnenter

Coronapandemien slog hårdt til på Trinity: Sådan går det på hotellet, som landede millionunderskud

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Erhverv

Tandlægeklinik får nye ejere: Mangeårig ejer takker af

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Fredericia

Genåbning af Nørreport trækker ud: Men nu lysner det for bilisterne

EM LIV

Malte fra Nørrebro blev hele Danmarks student, da han kastede sin hue på banen og fik Delaneys trøje efter dansk-russisk EM-skæbnekamp

Fredericia

Efter to års pause: Studenter var tilbage på  Landsoldatpladsen

Sport For abonnenter

De fire her har spillet røven ud af bukserne for Danmark ved EM

Fredericia

Lille parti med stort valgprogram: Men personsager vil også fylde i efteråret

Annonce