Annonce
Livsstil

Mor byggede shelter til sin datter: 12-årige Thilde sover ude næsten hver nat

12-årige Thilde Snedker elsker at sove ude, og derfor fik familien i begyndelsen af marts et shelter i haven. Det sover hun i fem nætter om ugen. Hendes mor, Dina Snedker, foretrækker at sove inde, medmindre det er meget varmt. Foto: Maja Julskjær
Dina Snedker fra Faaborg har bygget et shelter i sin lille rækkehushave. Hendes datter, Thilde på 12 år, sover i shelteret næsten hver eneste nat.

Når mørket begynder at falde på, siger 12-årige Thilde Snedker godnat til sin mor, Dina Snedker, og går ud i haven.

Hun foretrækker at sove ude, og derfor har familien bygget et shelter i den lille rækkehushave i Faaborg. Det har hun indrettet med madras, puder, en lyskæde, sovepose og dyne, så det ligner enhver anden teenagehule. Der er også trukket strøm inde fra huset, så hun kan lade sin mobiltelefon op.

- Jeg sover bare bedre udenfor, siger Thilde Snedker, der gerne sover i shelteret fem nætter om ugen.

Annonce

Og i alt slags vejr.

Hun begyndte at sove ude i maj sidste år, på det tidspunkt i telt, men det var efterhånden så tyndslidt, at det revnede, bare man rørte ved det. Derfor holdt hun pause et par måneder i løbet af vinteren, indtil shelteret kom op i begyndelsen af marts.

- Hun er lidt en viking, siger Dina Snedker, der også gerne selv sover ude, temperaturen skal bare helst være over 25 grader.

Hun kalder sig selv en frossenpind. Det er datteren bestemt ikke.

- Når jeg sover inde, har jeg det for varmt, siger Thilde Snedker.

- Og hun har faktisk ikke været syg, siden hun begyndte at sove ude. Det giver bare noget at sove ude i frisk luft, tilføjer moren, der i begyndelsen var ude at tjekke, om datteren havde det godt, og sikre sig, at hun ikke frøs.

- Men efter en uges tid holdt jeg op med at være pylret, siger Dina Snedker.

Investerede feriepengene

For at få plads til shelteret, fjernede Dina Snedker et skur og nogle buske i den ene ende af haven. Shelteret kom som samlesæt og skulle bare skrues sammen. Det var pakket, så det kunne læsses på en trailer.

Shelteret kom som et samlesæt og kunne bare læsses på en trailer. Familien fik hjælp af en ven til at samle det. Foto: Maja Julskjær

Et shelter har traditionelt kun tre vægge, men Dina Snedker har tilkøbt to fronter, så shelteret kan lukkes helt af. Det er en fordel, når nattemperaturerne er lave. Planen er at sætte et myggenet op for indgangen, når myggesæsonen går i gang.

Thilde Snedker har indrettet shelteret med puder og lyskæder. Foto: Maja Julskjær

Foran shelteret har de anlagt en lille terrasse med bålfad. På den måde kan shelteret også bruges som ekstra siddepladser i haven.

Familien havde igennem flere år snakket om at få et shelter i haven, men det var corona, der satte skub i planerne. Da Dina Snedker fik sine indefrosne feriepenge udbetalt, gik en del af dem til et shelter. Det kostede 7200 kroner.

- Det er hendes fødselsdagsgave, siger Dina Snedker.

Thilde Snedker er spejder og har derfor helt styr på at lave bål. Foto: Maja Julskjær
Thilde Snedker plejede at sove i telt i haven, men det var til sidst så tyndslidt, at det gik i stykker, bare man rørte ved det. Privatfoto

Hun kender ikke andre, der har et shelter i haven, men mange i deres omgangskreds er begejstrede for idéen og er selv begyndt at drømme om at kunne sove ude uden at skulle tage væk hjemmefra.

- Der er mange, der har sagt, at de gerne vil komme og prøve at sove i den, men det kræver jo, at de får lov af Thilde, siger Dina Snedker, der godt er klar over, at det ikke er så almindeligt med sheltere i små haver som hendes.

Hun afgiver dog gerne nogle kvadratmeter til sin friluftsglade datter, der er spejder i sin fritid og lykkelig for sit ekstra værelse.

- Og jo mindre have, der skal passes, jo bedre, siger Dina Snedker.

Familien fik hjælp af en ven til at fjerne et skur og nogle buske, så der kunne blive plads til shelteret. Privatfoto

2020 satte rekord

I løbet af de seneste år har flere og flere fået øjnene op for at overnatte i naturen.

2020 var et rekordår, hvor der blev booket knap en kvart million overnatninger på en af Naturstyrelsens lejrpladser. Det er hele 30.000 bookinger mere end året før.

Oven i det kommer alle de overnatningssteder, hvor det ikke er nødvendigt at booke på forhånd.

Der er mulighed for at overnatte i sheltere over det meste af landet, og der kommer hele tiden nye shelterlejrpladser til.

Mange er også begyndt at bygge sheltere i deres egne haver, så man kan overnatte ude uden at skulle forlade matriklen. Og mange virksomheder tilbyder sheltere som samlesæt, så det ikke kræver de store håndværksmæssige erfaringer at bygge et.

I foreningen Brug min baghave stiller medlemmerne deres baghaver til rådighed som en primitiv overnatningsmulighed. Dina og Thilde Snedkers shelter er dog ikke en af dem.

Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Kvinde fulgte efter gerningsmand trods dårligt knæ: - Jeg havde jo ikke tænkt mig at fange ham og holde ham fast

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Vin- og cocktailbar er klar til åbning: - Vi glæder os til at vise det endelige resultat

Fredericia For abonnenter

Veteraner på sejltur med ro og rutiner: Snart er der plads til endnu flere

Navne

Oversigt: Disse nekrologer og mindeord bragte vi i juli 2021

Erhverv

Ny virksomhed i byen: Med 30 års erfaring går Peter iværksættervejen

Livsstil For abonnenter

Treldes campingchef vil have flere til at opdage Fredericias fortræffeligheder

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Livsstil

Velbekomme: Sådan griller du makrel

Fredericia

Læser undrer sig: Er den gule trekant en parkeringsfælde?

Danmark

Jimmy er manden bag dramatisk ugleredning: - Selvom man er stor og skaldet og har masser af tatoveringer, kan man godt være blød indeni

FC Fredericia

Truppen vokser: FC Fredericia skriver med venstre back

Fredericia For abonnenter

Har uddelt over 20 verbale lussinger til byrådet og især ét parti: Det er en pligt, siger Jens Jørn

Alarm 112

Tyveri af cigaretter i Sønderparkens Nærkøb udviklede sig: Gerningsmand truede ved at trække hånd over halsen

Annonce