Fredericia Kommune er kunde hos Danske Bank, men nu vil politikerne diskutere, om det skal fortsætte. - Forkasteligt, hvad der er foregået, lyder vurderingen.
Fredericia: Danske Bank er i lige nu centrum for en hvidvask-skandale, og en af bankens kunder er Fredericia Kommune.
Politikerne i økonomiudvalget vil diskutere, om sagen skal have konsekvenser i Fredericia Kommune. Borgmester Jacob Bjerregaard oplyser, at han formentlig vil berøre sagen ved et økonomiudvalgsmøde i næste uge. Og han har bedt forvaltningen om at forberede en egentlig sag til udvalgets møde i november.
- Som kunde i banken er det en sag, vi skal tage alvorligt. Men erfaringen har også lært mig, at det er vigtigt at være grundig, siger Jacob Bjerregaard.
Fredericia Kommune sender bankforretninger i udbud, og den nuværende aftale med Danske Bank udløber 31. marts 2020.
Borgmesteren kalder det "skræmmende", hvad der er foregået i Danske Bank-sagen, men tilføjer også, at omfanget er endnu ukendt. Derfor er det vigtigt at få et ordentlig overblik over Fredericia Kommunes forhold til banken, før man træffer en beslutning.
Flere af de 54 kommuner, som er kunder i Danske Bank, vil diskutere kundeforholdet efter afsløringen af Danske Bank-filialen i Estland, som blev brugt til hvidvask af penge fra 2007 til 2015.
Viceborgmester Susanne Eilersen (DF) ser frem til at diskutere sagen.
- Som kommune er det vores opgave at sikre vores penge bedst muligt. Det er en meget alvorlig sag, men vi ved endnu ikke, hvad det ender med, siger Susanne Eilersen, der om sagen siger:
- Etisk og moralsk er det forkasteligt, hvad der er foregået. Det spiller ind på troværdigheden. Danske Bank har sat hele den finansielle sektor i en kattepine, siger Susanne Eilersen.
Cecilie Roed Schultz (EL)Det vildeste er, at jeg ikke er overrasket, fordi der har været så mange afsløringer gennem årene.
Ikke engang overrasket
Cecilie Roed Schultz fra Enhedslisten har tidligere i byrådet talt for, at etik bør have indflydelse, når Fredericia Kommune vælger bank. Danske Bank-sagen er endnu en grund til at tage emnet op, mener politikeren, som har en klar holdning til konsekvensen af sagen.
- Det vildeste er, at jeg ikke er overrasket, fordi der har været så mange afsløringer gennem årene. Penge er penge i mange selskaber, og der skeles ikke så meget til etik og moral. Men det er der nogle banker, der gør, og derfor har jeg svært ved at se argumentet for at blive i Danske Bank, siger hun.
Venstres Peder Tind er mere forbeholden end Enhedslisten.
- Det er en sag, der diskuteres meget i pressen. Men det er altid bedst at træffe beslutninger baseret på en god dialog. Men man skal ikke træffe en beslutning dagen derpå og basere beslutningen på, at vi alle er oprevede over sagen. Men jeg tager selvfølgelig dyb afstand fra deres handlinger. Det kan ikke forsvares på nogen måde, siger Peder Tind.