Annonce
Fredericia

Morfin-byen: Her er fem forslag til indsats mod narkoproblemerne i Fredericia

Sune Nørgaard og Kenneth Kjestrup. Foto: Peter Friis Autzen.

Fredericia: Der skal sættes ind mange steder for at gøre noget ved narko- og morfin-problemerne i Fredericia. Det mener Sune Nørgaard Jakobsen og Kennet Kjestrup.

De to er både fagligt og menneskeligt engageret i at gøre en indsats mod byens narko-udfordringer og hjælpe mennesker, der er havnet i et misbrug. Derfor glæder de sig over udmeldingen fra Fredericias byråd om, at det er blevet tid at gøre noget effektivt på området. De har begge en faglig pædagogisk baggrund og desuden erfaring med livet på kanten. Og de mener at have nogle idéer at sparke ind med.

Sune Nørgaard Jakobsen arrangerede i forsommeren et debatmøde om problemer med morfin-misbrug og andet. I den forbindelse inviterede borgmester Jacob Bjerregaard (S) ham til en kop kaffe og idé-udveksling.

- Og nu kan vi forstå på kommunens pressemeddelelse, at ikke kun borgmesteren men hele byrådet efterlyser idéer til nye skridt for at styrke indsatsen. Vi har en håndfuld forslag, lyder det fra Sune, som siden sin indtræden i debatten næsten dagligt modtager henvendelser fra misbrugere og bekymrede pårørende.

Han og Kennet Kjestrup har formuleret fem forslag, der primært fokuserer på forebyggelse og pædagogik.

1. En app med råd og hjælp

Kennet Kjestrup og Sune Nørgaard Jakobsen er i gang med at udvikle en app, som alle interesserede kan downloade på deres mobiltelefon.

- App'en skal være oplysende, forebyggende og livreddende, siger Kennet Kjestrup.

Idéen er, at app'en fortæller om alle stoffer, deres virkning, bivirkninger og farlighed - samt om tegn på brug, afhængighed, symptomer på forgiftning og links til steder at få hjælp.

- App'en vil gøre både misbrugerne, vennerne og familien i stand til at vide mere - og også få et bedre indblik i, hvilke faresignaler, der er at holde øje med. Og hvilke muligheder, der er for at få hjælp.

2. Hjælp til skolerne

De to samarbejdspartnere har talt med både skolelærere og -ledere, som gennem årene har oplevet ganske fine, forebyggende projekter.

- Men projekterne er kun midlertidige. De er gode, men de slutter på et tidspunkt. Vi foreslår, at skolerne får tilknyttet en permanent konsulentbistand, lyder det fra de to, der gerne påtager sig den opgave.

Idéen er, at skolerne skal kunne trække på konsulenterne, nårsomhelst de vurderer at have behovet.

- Konsulenterne skal arbejde forebyggende med skoleklasserne, opdatere lærernes viden og informere forældrene via blandt andet forældremøder. Konsulenterne skal arbejde hundrede procent forebyggende. De skal ikke være systemets forlængede arm, men derimod arbejde for at skabe et tillidsforhold til eleverne, siger Kennet Kjestrup.

De to mener, at et sådan team også vil kunne forebygge, at nogle unge melder sig til nogle af grupperne på samfundets kant. For eksempel bander.

- Det her vil kunne finansieres ved, at hver skole afsætter, hvad der svarer til 10-15 procent af en lærerløn, siger Kennet Kjestrup.

3. Borgermøder og videndeling

Baseret på blandt andet de mange henvendelser fra bekymrede unge og forældre mener to samarbejdspartnere, at der er behov for nye borgermøder og dialog - hvilket byrådet også selv lægger op til i sin melding.

- Borgermøderne skal ikke være kritik- og protestmøder, men i stedet have fokus på videndeling. Alle skal blive klogere og blandt andet forstå, at de her problemer ikke kun rammer socialt udfordrede områder og familier, siger Sune Nørgaard Jakobsen.

De to erkender, at mange har stærke følelser på dette område, og at et borgermøde derfor nok får brug for en stærk ordstyrer for at holde fokus på det konstruktive.

4. Exit-program

Når en misbruger forsøger at vende ryggen til sit misbrug, har vedkommende brug for mere end "bare" at blive clean.

- Det er ikke let at vende livet om. Nogle har måske aldrig haft et velfungerende liv og evner derfor ikke at leve velfungerende. Det skal de have hjælp til via social træning i et exit-program, siger Kennet Kjestrup.

Ordet exit-program bruges som regel om programmer, der hjælper bande-medlemmer med at udskifte vaner og bevægelsesmønstre. Samme hjælp bør misbrugere tilbydes, mener de to, som understreger, at det skal være frivilligt at gå ind i programmet.

I bande-kredse anses exit-programmer ofte for at være steder, hvor deltagerne stikker deres gamle venner. Sådan skal det ikke være med dette program.

- Exit-programmet skal ikke være en myndighed, siger Kennet Kjestrup.

5. Adgang til gratis modgift

Der bør være adgang til gratis modgift, mener Sune Nørgaard Jakobsen og Kennet Kjestrup.

- Modgift forebygger dødsfald. Ligesom hjertestartere forebygger dødsfald. Modgiften burde kunne findes i hjertestarter-skabene rundt om i byen. Det burde kunne fås på biblioteket, på misbrugscentret og i håndkøb, siger Sune Nørgaard Jakobsen.

Han mener, at modgift i form af særlige næsesprays burde kunne købes i håndkøb men også være til rådighed gratis.

Vil det ikke bare få misbrugeren til at misbruge løs - i sikker forvisning om at overleve?

- Nej, misbrugeren har det ikke godt med sit misbrug. Men hans eller hendes liv kan reddes ret let og billigt. Det bør man forsøge - alle menneskeliv er lige, siger Sune Nørgaard Jakobsen.

De her problemer rammer ikke kun socialt belastede.

Sune Nørgaard Jakobsen

Annonce
Fredericia For abonnenter

Kommunen har penge i kassen men må ikke bruge dem: Udvalg har udskudt besparelser til august

Danmark

Lørdagens coronatal: 749 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Veninder har gode idéer til bymidten: Lad os få flere træer og mere vand

Alarm 112 For abonnenter

Mor på 85 sad også fast i elevator: Datter hamrede hul i glas for at få frisk luft ind til hende

Alarm 112

Indbrud i flere kælderrum: Politiet har endnu ikke fået alle anmeldelser

FC Fredericia

FC Fredericia-træner: Spillerne fortjener så meget kredit

FC Fredericia For abonnenter

Analyse: FC Fredericia begyndte godt - og måske bliver det bedre

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Sygeplejerskerne strejker mod en blind makker

Fredericia

Så enkelt kan det gøres: Klodset løsning kan hjælpe handicappede på café

Danmark

Lørdagsbilister kan forvente trafikklumper og kødannelse

Fredericia

Ny borgerliste på plads: Ekskluderet konservativt trekløver går til valg på egen liste

Fredericia For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Fredericia

FC Fredericia

FC Fredericias målhelt: Jeg vil gerne til en større klub

Annonce