Annonce
Fredericia

Morfinbyen: Ministerier overvejer fælles indsats

Ulovlig handel med morfinpræparater er et stort problem i blandt andet Fredericia. Nu overvejer to ministerier at sætte en særlig taskforce i gang med at idéudvikle metoder til at bekæmpe problemet og forhindre, at det spreder sig. Arkivfoto: Peter Friis Autzen
Mens politiet og Justitsministeriet ikke er klar med egne tiltag mod morfin- og narkoproblemer, er to ministerier gået sammen om nye overvejelser.
Annonce

Fredericia: Morfin- og narkoudfordringerne i Fredericia har fået to ministerier til at se på muligheden for at sætte et fælles arbejde i gang for at finde nye metoder mod problemet.

Det er Sundheds- og Ældreministeriet, der har taget fat i Justitsministeriet for sammen at se på muligheden for at etablere en taskforce - eller en arbejdsgruppe - der skal udtænke nye metoder. Dels for at modarbejde de problemer, Fredericia og andre byer allerede oplever. Og dels for at undgå en udvikling som set i udlandet, hvor morfinpræparater og andre medicintyper har bredt sig langt ind i narkomarkedet og fået mange ud i et misbrug.

Idéen om en taskforce kommer fra SF's retsordfører Karina Lorentzen Dehnhardt, der er valgt i Sydjylland og opstillet i Kolding. Hun har med bekymring fulgt beskrivelserne af morfinproblemet i Fredericia og også set på andre sager, der viser behovet for nye skridt. Hun lægger op til, at en taskforce skal have repræsentanter fra blandt andre politiet, kommuner, læger, misbrugere og foreninger. Og målet er en række forslag til bekæmpelse af handel og misbrug af receptpligtig medicin.

Begge ministerier oplyser, at der arbejdes på en tilbagemelding, og at de i den forbindelse vender idéen med "relevante aktører" for at vurdere behovet. Et svar kan måske foreligge ved udgangen af oktober.

Det er ærgerligt med afvigende minister-svar. Men måske de skyldes, at man rent faktisk har gang i overvejelser på området.

Karina Lorentzen Dehnhardt, SF

Annonce

Intet svar om politi og straffelov

Karina Lorentzen glæder sig over, at ministerierne tilsyneladende har taget taskforce-idéen til sig.

- Noget tyder på, at problemet med morfin og medicinmisbrug er gået under radaren. Det tyder justitsministerens øvrige svar også på - han siger jo, at man ikke har overblik over omfanget. Så er det godt, hvis en taskforce eller arbejdsgruppe oprettes, siger Karina Lorentzen.

Hun har også stillet andre opfølgende spørgsmål til justitsminister Nick Hækkerup (S) og blandt andet bedt ham forholde sig til, at straffelovens §191 om grov narkohandel har en høj bagatelgrænse for ulovlig handel og smugling af morfinpræparater - noget, som gør det langt mindre straf-farligt for en pusher at handle med morfin end med andre stoffer.

- Men ministeren svarer slet ikke på de spørgsmål. Den slags ser man desværre tit. Men måske hans undvigende svar i denne omgang skyldes, at der arbejdes med at etablere en taskforce. Det kan man da håbe, siger det koldingensiske folketingsmedlem.

Heller ikke spørgsmål om en eventuel forstærket politi-indsats svarer ministeren på. Det gør det lokale Sydøstjyllands Politi heller ikke.

SF's retsordfører, koldingensiske Karina Lorentzen Dehnhardt, har foreslået en taskforce efter med bekymring at have fulgt udviklingen i Fredericia. Arkivfoto: Jacob Schultz
Justitsminister Nick Hækkerup (S) svarer ikke på, om han vil justere straffelovens eller politiets indsats overfor ulovlig morfin- og medicin-misbrug. Arkivfoto: Benny F. Nielsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia For abonnenter

Trods lavt smittetal i Fredericia: Koncert-aflysning er 'det rigtige at gøre'

Annonce