Annonce
Fredericia

Morfinbyen: Nye skridt til indsats mod misbrug overvejes

Fredericias udfordringer med misbrug af blandt andet morfin er større end andre steder, fastslår blandt andet Center For Rusmiddelforskning. Arkivfoto: Peter Friis Autzen
Politikere og embedsmænd mødtes med ildsjæle for at diskutere nye muligheder i kampen mod narkohandel og misbrug. En app er blandt de foreslåede tiltag.

Fredericia: Hvis der kan findes nye metoder og indsatser i kampen mod Fredericias misbrugsudfordringer, så skal det gøres. Det mener udvalgsformand Peder Tind (V), der forleden sad ved bordenden, da byrådets social- og beskæftigelsesudvalg mødtes med Sune Nørgaard Jakobsen og Kennet Kjestrup.

De to mænd har slået til lyds for en håndfuld nye skridt, der skal angribe udfordringerne med misbrug af blandt andet morfin i Fredericia - men også forebygge misbrug i det hele taget. Med deres baggrunde indenfor blandt andet pædagogik og arbejde med udfordrede og udsatte har de stillet en række forslag, som de fik mulighed for at fremlægge for det samlede udvalg og kommunale embedsfolk.

- Det var et godt møde, siger Peder Tind.

Til januar skal byrådsudvalget beslutte, hvordan de ekstra fem millioner kroner, kommunen har sat af til forebyggelse og behandling, skal bruges. I den forbindelse kan forslagene fra Sune Nørgaard Jakobsen og Kennet Kjestrup komme i brug.

- Det er for tidligt endnu at sige, hvad vi gør. Men de holdt et godt oplæg, som satte nogle takker i gang, siger Peder Tind.

Annonce
Det lyder som en spændende idé.

Peter Tind (V)

Spot en misbruger

Kennet Kjestrup og Sune Nørgaard Jakobsen lagde allerede i foråret billet ind på et kaffemøde med kommunen for at snakke om idéer til misbrugsbekæmpelse. I mellemtiden har de udtænkt fem konkrete forslag, som de også har fortalt om i avisen.

Det var blandt andet disse fem forslag, der kom på bordet under mødet med byrødderne. Blandt dem idéen om en app, som børn, unge og forældre kan downloade på telefonen.

- Den skal indeholde informationer om forskellige stoffer, farer, symptomer og andet. Og også tips til, hvordan man spotter en misbruger - for det er ikke altid let, siger Sune Nørgaard Jakobsen.

De to er allerede gået i gang med at udvikle app'en, og de håber, at kommunen vil være med i projektet, som kan realiseres for under 50.000 kroner.

- Det er en spændende og informativ idé. Det er er vigtigt at formidle information om de her ting, og hvis en app kan gøre det, er det et spændende tiltag, siger Peder Tind.

Inden han og udvalget melder sig klar til at være medudvikler af app'en, skal en række ting dog undersøges og overvejes nærmere, forklarer han.

Paradigmeskift

På kaffemødet blev der også talt om et nyt sigte i den forebyggende indsats.

- I dag er stofferne alle steder. Ikke kun blandt socialt udsatte. Derfor skal det forebyggende arbejde også være være alle steder - ikke kun blandt socialt udsatte eller overfor unge, som man har konstateret er på vej ud på et sidespor. Det vil være et skifte at fokusere hundrede procent på stofferne og mindre på det sociale, siger Kennet Kjestrup.

De to lægger derfor op til, at kommunen etablerer et forebyggende arbejde, der er tilstede på skolerne allerede fra 7. klasse og opefter. Dels for at forebygge blandt eleverne, men også for at ajourføre lærerne, som ikke kan forventes at vide alt om nutidens misbrug og stoffer.

Peder Tind synes, at tankerne lyder spændende.

- Vi har alle en fælles interesse her, og der er ingen tvivl om, at den forebyggende indsats kan styrkes. Det kan gøres på flere måder. For eksempel den, Kennet og Sune talte om. Man kunne også opjustere U-Turn igen. Der er i det hele taget flere veje at gå. Og vi skal i udvalget beslutte en kurs. Det bliver det første, vi tager fat på efter årsskiftet, siger udvalgsformanden.

Kennet Kjestrup (til venstre) og Sune Nørgaard Jakobsen mødtes med byrådsudvalget for at fremlægge idéer til nye indsatser mod misbrug. Foto: Peter Friis Autzen
Udvalgsformand Peder Tind (V) syntes, at flere af de nye idéer lyder spændende. Foto: Mette Mørk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Kritiske politikere efter teater-underskud: For sen besked, for meget København, for lidt styring

Læserbrev

SF mangler stadig svar i sagen om konsulent-besparelser

Læserbrev: Fredericia Dagblad lagde 23. januar igen spalteplads til nok et indlæg omhandlende Fredericia Kommunes brug af privat konsulentfirma til besparelser på socialt udsatte og handicappede borgeres botilbud. Denne gang var det koncernchef Yelva Bjørnholdt Jensen, som på vegne af Fredericia Kommune var ude med et indlæg. Det havde dog været klædeligt, hvis det stedet havde været en formand for et af de ansvarlige udvalg som udtalte sig. I Kolding har byrådet truffet den beslutning, at man selv påtager sig ansvaret for de besparelser, som man finder nødvendige. Det har den fordel, at der alt andet lige skal findes færre penge, når der ikke skal kastes flere 100.000 kroner. efter et privat konsulentfirma som Anne Brorson Consulting. Vi må formode, at koncernchefen har afstemt sit indlæg med de politisk ansvarlige? Indlægget besvarer dog stadig ikke de spørgsmål, SF tidligere har rejst, så nu spørger vi lige igen! Mener man seriøst, at man kan spare 3,7 millioner kroner på botilbud, uden borgerne kan mærke det? Tror man på, at borgerens indsats er uændret? 3,7 millioner svarer til årslønnen for minimum 10 pædagoger eller 10 SOSU-assistenter fordelt på 13 borgere! Der mangler ligeledes stadig svar på, om de berørte borgere er orienteret om, at deres private oplysninger er blevet delt, med en privat virksomhed? Det er selvfølgeligt helt legalt og inden for lovgivningens rammer og intention at følge op på om borgeren stadig får det relevante tilbud, men det er bestemt ikke nogen ny opfindelse at holde status- og opfølgningsmøder. I de tilfælde, hvor borgere har fået det bedre, er det naturligt med en ny vurdering, som i SF's optik bør ske i et samarbejde mellem den kommunale sagsbehandler og borgeren. F.eks ved brug af det man blandt fagfolk kalder en VUM (Voksen udredningsmetode), en metode socialrådgivere og socialformidlere er uddannet til at bruge. I SF mener vi, at kommunens brug af spare-konsulenter kan begrænse borgerens retskrav på at blive partshørt, når støtten forhandles ned. Når dette uvæsen har fået lov til at brede sig, er det jo ikke, fordi der er dårlige sagsbehandlere på de sociale voksenområder. Forklaringen er snarere den underfinansiering, der er og har været over en årrække på handicap- og udsatteområdet. Det er tydeligvis ikke her, 'det historiske velfærdsløft' er faldet. I betragtning af den solide økonomi, vi efter sigende har Fredericia, bør det være muligt på ordentlig vis at finde den nødvendige finansiering til handicappede og socialt udsatte borgeres tilbud, uden der skal gå kræmmermarked i aftalerne. Vi ser stadig i forventning frem til at få svar på vores spørgsmål meget gerne fra medlemmerne fra de fra de to udvalg, som sagerne hører under. Når byrådet i Kolding kan forholde sig til problematikkerne, kan det jo ikke passe at det skal være så svært at få de ansvarlige politikkere til svare.

Danmark

Mette F: Østdanmark skal betale mere for et land i balance

Kultur

Blodrøde tal på Fredericia Teater bekymrer borgmesteren: Nyt teater i Kanalbyen sættes på pause

Fredericia For abonnenter

Folk på sociale medier ængstelige over barbering af volden: Men eksperter er helt rolige på dyrenes vegne

Annonce