Annonce
Debat

Morgensang bør gøres obligatorisk af skoleledelserne

Poul Rand. Privatfoto
Annonce

Læserbrev: Færre og færre folkeskoler synger morgensang. Det er synd både for de unge mennesker, og fordi dannelsen i at synge morgensang vil gå tabt.

Gamle og nye sange fra den danske sangskat kan indgå til morgensang på de danske folkeskoler. Mange sange vil gå i glemmebogen, hvis skolerne ikke gør noget for at bibeholde forståelsen og teksten i de sange.

Nu hvor mange har sunget med på tv's morgensange og fået livsglæden og fælleskabet ind trods diverse covid-19-restriktioner, viser det med tydelighed morgensangens betydning for en god start på dagen.

Det er Nye Borgerliges holdning, at morgensangen bør genindføres i de danske folkeskoler på frivillig basis, ikke ved lov. Skal det lykkes, bør morgensang gøres obligatorisk af skoleledelserne.

Der er ingen tvivl om, at morgensang og dansk litteratur er stærkt medvirkende til at styrke danskheden og folkesjælen.

Skolerne kan med fordel sætte deres forskellige musikgrupper til at ledsage sangen og derved lære de unge værdien af at stå foran en forsamling og udføre sin kunstart.


I disse integrationstider er det et vigtigt værktøj til samling, dannelse og fællesstyrke.

Poul Rand


Nogle vil måske se morgensange som et provokerende tiltag. I disse integrationstider er det dog et vigtigt værktøj til samling, dannelse og fællesstyrke - lad ikke dette værktøj gå tabt.

I 1814 blev der i de danske almueskoler indført sang som en integreret del af skolens hverdag, så morgensang kan formodes at have eksisteret i omkring 160-200 år, så før "Den blå betænkning" i 1960'erne var det helt naturligt, at man sang morgensang.

Dengang var det en del af dannelsen for unge mennesker; man så det som en naturlighed.

At stå sammen med en større gruppe mennesker og synge nye og gamle fædrelandssange er en vigtig ting, der må ikke gå tabt.

Gøres morgensangen obligatorisk, vil den i forvejen store musikmangfoldighed, der er i Fredericia og andre byer, videreudvikles.

Kort sagt, morgensang skal være noget, folkeskoleelever møder på regelmæssig basis. Hvordan det skal fungere i praksis, skal de selv bestemme på skolerne.

Skolerne skal uddanne og danne elever med alt, hvad det indebærer, jf. folkeskoleloven. Det er et fælles anliggende for alle lærere på skolerne.

Hver skole er en enhed, en kultur, der bærer et stort ansvar på sine skuldre. Eleverne skal opleve glæden ved sangen, og er der vilje, er det muligt. (Forkortet, red.)

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce