Annonce
Fredericia

Motorsav-kunst i Galleri TorupKunst

Hvordan en skulptur som denne bliver til, kan man opleve på nært hold søndag eftermiddag.
Annonce
Hedensted - Søndag 1. maj fra 13.00-16.00 kan man opleve trækunstner Peter Hausgaard Gregersen på arbejde ved galleri TorupKunst på Torupvej 29 i Hedensted.

Her vil han save en ørnefugl i en træstamme, og man kan få sig en snak med kunstneren om hans virke og metoder. Både indenfor og udenfor kan man se flere af kunstnerens værker. Der er gratis adgang. Tjek øvrige åbningstider på www.torupkunst.dk.

Peter Hausgaard Gregersen var som barn fascineret af de eventyrlige træskulpturer, der stod i skovene, og som skovarbejdere havde lavet med deres motorsave.

- Der sagde jeg til mig selv, at det ville jeg også lave, når jeg blev stor. Det er nu 25 år siden, fortæller han.

I 2002 lavede Peter Hausgaard Gregersen således sin første træskulptur med motorsav. Siden er der blevet lavet utallige skulpturer af enhver art og i forskellige størrelser.
Annonce

Som at snitte med kniv

Motorsavskunsten blev introduceret i 1950´erne i Amerika af nogle skovarbejdere.

I 1980´erne blev det mere og mere udbredt, og i dag udføres det overalt i verden. Der er udviklet specielle sværd til motorsavene til netop skulptursavning, og disse sværd gør, at det kan lade sig gøre at lave fine detaljer med motorsaven, som ville have været umuligt med en almindelig motorsav.

- Det er ligesom at snitte med en kniv, kniven er bare lidt større. Det kræver selvfølgelig også en vis form for rummelig sans at kunne se, hvordan figuren langsomt træder frem ved hvert snit, der skæres med motorsaven, samt at kunne forudse konsekvensen af at save tilpas dybt, så figuren ikke bliver ødelagt men netop får det korrekte udtryk frem og kommer til at ligne det, jeg gerne vil have den til at ligne, fortæller Peter Hausgaard Gregersen.

- Noget andet, jeg synes er fascinerende ved arbejdet med træet, er, at det aldrig er til at vide, hvad der gemmer sig inde bag barken på træet. Der kan være dele af træet, som er råddent og kan gøre, at jeg bliver nødt til at ændre på, hvordan skulpturen skal ende med at se ud.
Annonce

Øjne giver liv

Hans skulpturer laves på to måder - enten hjemme i værkstedet på bopælen i Bråskov, hvor skulpturen laves på en løs stamme, eller på træstubbe ude hos kunden.

- Til sidst bruger jeg andre maskiner til arbejdet. Det er boremaskine til at bore iris i øjne og næsebor og vinkelsliber med pudseskive til at lave glatte overflader for at skabe en kontrast til det grove udtryk, som motorsaven laver. Håndværktøj som stemmejern og snittekniv bruger jeg også til at lave detaljer som øjne og næb. Hver gang, jeg laver en skulptur, der skal forestille et levende væsen, synses jeg, det liver op, når jeg får lavet øjnene på skulpturen, konstaterer kunstneren.

Mød ham på søndag.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Underkendt i klagenævn: Strid om skilte ved spisested har varet i tre år

Annonce