Annonce
Kultur

Multihus med friluftsteater rejser sig på aktivitetspladsen

Multihuset rejser sig på aktivitetspladsen øst for Vesterlund. Charlotte Wangel er sammen med blandt andet Torsten Rye Petersen med i gruppen bag planerne. Bemærk storkeredens hældning mod sydøst. Foto: Børge Larsen.
Det våde efterår, der varede fra oktober til marts, har forsinket "den store plan" i Vesterlund. Men nu har der, næsten, fast grund under stolpefødderne. Men storkens rede har kraftig slagside.
Annonce

Vesterlund: Det er tålmodige folk, der bor i Vesterlund.

Derfor blev det også taget med ophøjet ro, da byens nyeste samlingssted, multihuset på aktivitetspladsen i udkanten af byen ikke stod færdig som planlagt 1. november. For der var både gode og vandede forklaringer på, at tidsfristen skred.

Regnen faldt og faldt og den vedblev at falde. Det startede næsten umiddelbart at al træværket til multihuset var leveret på aktivitetspladsen fra Torsten Rye Petersens savværk i Rørbæk. Her lå det og holdt sig fugtig frem til marts.

Så blev der længere mellem bygerne og Torsten Ryes tålmodighed var ved at være brugt op. Han er jo også fra Rørbæk i ikke fra selveste Vesterlund.

- Der blev ved med at stå vand, der hvor bygningens skulle stå. Så jeg tog en rendegraver og gravede ned midt gennem arealet, så det nu ser ud, som om multihuset er udstyret med en "pisserende". Den bliver der selvfølgelig ikke, lyder det fra Torsten Rye Petersen.

Men renden havde den ønskede effekt. Vandet forsvandt fra byggearealet og håndværkerne kunne gå i gang med at rejse huset.

Annonce

De tålmodige

Der har flere gange undervejs været brug for borgernes lang- og tålmod. Projektet går meget langt tilbage i tiden. I vinteren 2010 blev ideen om en aktivitetsplads så at sige genfødt. Der blev den gang igen opnået enighed om, at man gerne ville have etableret en plads, hvor byens og egnens folk kan møde hinanden og gerne også omverdenen.

Siden har der været mange ideer i spil og en initiativgruppe bestående af Charlotte og Claus Wangel og Rebekka og Torsten Rye Petersen har forsøgt at samle de mange ideer. De er nu blevet kombineret, så pladsen imødekommer flest mulige ønsker og der er blevet udarbejdet en skitsetegning over pladsens nye udseende.

Det blev forelagt på et borgermøde oktober sidste 2018, hvor 40 af byens og egnens borgere diskuterede de enkelte dele.

- Det var så godt et projekt, at vi ville lade det kandidere til Vejle Kommunes idékonkurrence "Den store idé". Men vi vandt ikke, fortæller Charlotte Wangel.

I stedet søgte Vester Sogns Borgerforening penge i kommunens pulje til udvikling af landdistrikter og nærdemokrati. Herfra har man fået en bevilling på 400.000 kroner. Desuden har man fået 25.000 kroner fra en anonym sponsor.

- Det rækker ikke til hele projektet, men vi tager det etapevis. Til de kontante midler skal så lægges alt det frivillige arbejde, som borgerne selv lægger i projektet, siger Charlotte Wangel.

Nu er bygning rejst. Der er lagt tagplader på. De skal beklædes med tagpap og der skal sættes sider på.

- Men kun mod vest, hvor vinden mest kommer fra. De andre sider skal være åbne, siger Torsten Rye.

Multihuset er nok det centrale element i projektet, men det er også meningen, at der skal udfolde sig aktiviteter på pladsen uden for. Multihuset bliver udstyret med en scene i den nordlige ende, der vender ud mod en "gryde" med jordvolde, som en slags amfiteater. Bag scenen bliver der bygget både depotrum og toilet, som kommer til at beslaglægge den midterste tredjedel af huset. Resten bliver udstyret med bålsted og borde og bænke, men med dør, så der er adgang til arealet uden for.

Pladsen skal simpelthen danne ramme om en stod del af de aktiviteter, der udfolder sig en by som Vesterlund med efterskole og en teaterforening. Håbet er, at både lokale og foreninger fra omegnen vil bruge amfiteateret til at opføre stykker. Der kan også være friluftsgudstjenester.

Kort sagt, masser af landlig idyl. Selv storkeparret er inviteret med. Stangen til reden blev rejst og funderet inden regnen satte ind. Den gang var den i lod. Men regnen har fået fundamentet til at skubbe sig, så nu har reden stærk slagsiden.

Det bliver der dog rettet op på, inden storkene eventuelt flytter ind.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Ifølge medie tilbageholdt Heunicke også oplysninger om minksmitte

Annonce