Annonce
Kultur

Museerne gør nyt fund: Gammelt hus overrasker arkæologerne

Efter små 300 år i glemsel er et middelalderhus udgravet i forbindelse med renoveringen af Rådhustorvet. Her står arkæolog Esben Klinker Hansen fra VejleMuseerne på en rest af den brolægning, der har dannet kældergulv i huset. Til højre ses arkæolog Birka Bitsch. Foto: Leif Baun
Rester af endnu et hidtil ukendt hus er dukket op under Rådhustorvet. Det forsvandt formentlig ved en af fortidens torverenoveringer.
Annonce

Vejle: Arkæologerne fra VejleMuseerne er både glade og overraskede. Igen er spor af et gammelt Vejle-hus dukket op under Rådhustorvet.

I torvets nordøstlige hjørne ud til Torvegade har stået et hus meget groft sagt fra omkring 1500 til ind i 1700-årene.

Dét, arkæologerne har fundet, er den nederste halve meter af kælderen under huset. Der er store kampesten som fundament, og enkelte steder er der spor af bunden af murene og en lille rest stenlægning af kældergulvet. Et sted er der rester af noget, der ligner indvendigt puds.

Vi vidste intet om dette hus på forhånd. Efter Vejle-forhold er det godt fund, så vi er glade for det.

Esben Klinker Hansen, arkæolog

Annonce

Tre sider af huset fundet

- Vi vidste intet om dette hus på forhånd. Efter Vejle-forhold er det godt fund, så vi er glade for det. Vi kan følge husets vægforløb mod syd, vest og nord. Endnu har vi ikke husets østlige afgrænsning, men den håber vi at finde, når udgravningen i forbindelse med torverenoveringen fortsættes helt over til husene langs østsiden af Torvegade, siger arkæolog Esben Klinker Hansen.

Hvis man regner med, at husets østgavl står i flugt med Torvegades vestside har huset haft en størrelse på 8-10 meter i længden og seks meter i bredden.

Der er fundet en del glasstumper fra ruder og flasker, keramikskår, der er glaserede på indersiden, fajance og en mønt, der dog endnu ikke kan bestemmes. Det er der håb om, at den kan efter en tur på konserveringsværkstedet. Den lå over resterne af fundamentet og kan dermed være med til at sige noget om, hvornår bygningen er fjernet. Foreløbig gættes på en gang i 1700-tallet.

Annonce

Sikkert 500 år gammel

- Vi har også fundet stykker af tagsten af typen munke og nonner. De blev i anden halvdel af 1500-tallet afløst af de vingetegl, vi stadig kender. Det siger noget om, at bygningen må være fra før midten af 1500-årene, siger Esben Klinker Hansen.

Dermed er de fundne kælderrester sikkert mindst 500 år gamle.

I andre købstæder ses, at man en gang imellem rydder et torveområde og begynder forfra. Det kan eksempelvis skyldes, at vejoverfladen med tiden hævede sig på grund af det affald, der blev smidt ud på vejene. Nordligere i gågaden kan man som bekendt kigge ned til fortidens vejniveau.

Til sidst lå husene (for) lavt og blev usunde og fugtige. Så rev man ned, planerede området og byggede i et højere niveau. Muligvis er det sket en gang i fortiden, hvor man også ville renovere torvet.

- Vi har haft et fint samarbejde med kommunen og entreprenøren. Det har blandt andet været muligt at få flyttet en planlagt kloakledning, så fundamentet kan bevares. Vi graver ikke dybere, end entreprenøren skal ned. Så en del af fundet bliver liggende til fremtidens forskere, siger arkæologen fra VejleMuseerne.

Her ses de tre fundne sider af huset fra Torvegade. Foto: Leif Baun
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Brudekjole-kreatør har vokset sig for stor til nuværende lokaler og flytter ind på Axeltorv

CORONAVIRUS

Live: Alkoholregler får Netto og Føtex til at lukke tidligere

Fredericia For abonnenter

Klar tale til minister og ordførere: Private aktører skal bidrage til Fredericia Teater version 2.0

Annonce