Annonce
Erhverv

Når erhvervshavn lukker ned: Farvel til Kolding kan betyde goddag til Fredericia

Der tegner sig ekstra efterspørgsel på kajkanten i Fredericia, efter Kolding Byråd onsdag aften besluttede, at det skal være slut med erhvervsaktiviteter på Kolding Havn. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

Når havnevirksomhederne i Kolding skal finde ny placering, er Fredericia Havn klar til at tage imod. ADP Dryport i Taulov kan byde på plads, og i løbet af det kommende halve år skal der også ses på arealudnyttelsen ved kajkant. ADP-bestyrelsen drøfter den nye situation mandag.

Fredericia: Inden for de kommende år skal erhvervshavnen i Kolding afvikles, og det udløste onsdag opsigelser af lejemål til virksomhederne. Situationen er helt ny, men allerede nu melder borgmester og næstformand i ADP A/S Jacob Bjerregaard (S) klart ud, at ADP A/S står klar til at drøfte tilflytning.

- Vi har bestyrelsesmøde i ADP på mandag, og der vil vi naturligvis tage en drøftelse af den nye situation. Vi er i fuld gang med at etablere vores dryport i Taulov, og der vil det i min optik være oplagt for flere af Kolding-virksomhederne at slå sig ned. Herfra kan vi håndtere gods fra lastbil til lastbil eller fra lastbil til havn eller bane, og vi har god plads, siger Jacob Bjerregaard.

Pladsen langs kajkanten er til gengæld mere presset, medgiver Jacob Bjerregaard.

- Vi oplever stor efterspørgsel på havnearealerne, og det, tror jeg, kun vil stige de kommende år. Det, der sker i Kolding, vil også ske andre steder, og det gør Fredericia Havn attraktiv. Det betyder også, at vi kan tillade os at være selektive og eventuelt skrue på areallejen, siger Jacob Bjerregaard.

Annonce

Selvfølgelig er der udfordringer, når by og havn skal fungere side om side, men det skal vi adressere og løse. Jeg mener, at en aktiv erhvervshavn er en vigtig del af Fredericias dna.

Borgmester og næstformand i ADP A/D Jacob Bjerregaard (S)

Analyse af arealerne

Udfordringen med at skaffe plads i erhvervshavnen vil betyde, at der skal gennemføres en analyse af, hvordan havnens kvadratmeter bedst kan udnyttes.

- Det er for tidligt at begynde at rykke rundt på byggeklodser i dag, men det er en drøftelse, vi skal have gang i inden for de kommende måneder, siger Jacob Bjerregaard.

- Lige om lidt kan havneadministrationen flytte ind i Port House i Kanalbyen. Vil der være Kolding-virksomheder, der kan flytte ind der?

- Det er også for tidligt at sige, hvad der skal ske med de faciliteter, men overordnet står vi i en yderst gunstig situation, hvor vi skal tænke os om for at sikre den bedst mulige udnyttelse af vores erhvervshavn, siger Jacob Bjerregaard.

Mangfoldighed på havnen

Kolding byråds beslutning er udløst af, at man ikke mener, at nye boliger og erhvervshavn kan udvikles side om side.

- Du ser ikke den samme udfordring for Fredericia Havn?

- Nej, det gør jeg ikke. Selvfølgelig er der udfordringer, når by og havn skal fungere side om side, men det skal vi adressere og løse. Jeg mener, at en aktiv erhvervshavn er en vigtig del af Fredericias dna. Det er arbejdspladser og liv og dermed en mangfoldighed, som jeg tror, at fredericianerne sætter pris på, siger Jacob Bjerregaard.

Allerede nu er der planer om at etablere yderligere pakhuse på havnen, som kan servicere kunder med tørlast. Bestyrelsen i ADP skal tage stilling til projektet om at bygge to pakhuse på Holstensvej, som kan give Fredericia Havn yderligere fleksibilitet over for kommende kunder.

Unik dry-port

Fredericia Havn er i en gunstig position, vurderer Jacob Bjerregaard og ser yderligere potentiale for, at havnen kan tjene penge til Fredericia.

- Vi skal udnytte den situation, og ikke mindst, at vi kan spille vores dryport sammen med kaj-fronten. Jeg kan forstå, at man i Kolding har overvejelser om også at etablere en dry-port i Vamdrup, men jeg må bare sige, at vi i Taulov har den ekstra fordel, at vi er tæt på både havn og bane. Det er unikt, siger Jacob Bjerregaard.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce