Annonce
Debat

Når følelserne tager overhånd på nettet: Tænk før du skriver

Når meningerne flyver frem og tilbage i en debat på nettet, går det nogle gange for hurtigt, mener denne uges klummeskribent, der opfordrer til, at man tænker sig om, før man skriver. Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix)

Så skete det igen - Danmark blev lukket ned.

Med den største lockdown siden foråret gik danskerne til juleferie med udsigten til, at de julegaver, som man plejer at bytte mellem jul og nytår, måtte blive liggende og samle støv. Ligesom skolerne for de mindste klasser også blev lukket, og tankerne om hjemmeundervisning- og hjemmearbejdsplads blev atter en realitet.

”Kloge-Ågerne” dukkede op på de sociale medier og vidste bedre end myndighederne både i forhold til corona og nedlukninger.

Annonce

Men ikke nok med det, fordi næppe havde vi taget hul på 2021, før Fredericia Kommune havnede på Ekstra Bladets forside igen.

Kommunaldirektøren var med øjeblikkelig virkning blevet fritaget for tjeneste, kun få uger efter Jacob Bjerregaard havde valgt at trække sig som borgmester.

Så var 2021 ligesom i gang og det samme var medierne både lokalt og landsdækkende, men også de sociale medier flød over med reaktioner, og ikke mindst bud på, hvad der har foregået på direktionsgangen i Fredericia Kommune. Politiske modstandere var blandt de første til at vurdere og kommentere stormen omkring den pludseligt afgåede øverste ledelse i kommunen.

Tilbøjeligheden til at kommentere på mediernes udlæg af sagen er jeg på ingen måder ude på at anfægte. Men jeg undrer mig over den viden, som mange tordner frem med. Hvor ved de mennesker det fra, som de skriver? Og hvorfor præges debatten ofte af had og ondsindede rygter?

Jeg undres over tonen, som hersker på de sociale medier. Kommentarer og indlæg er ofte nærmest hadefulde, hvilket jeg tror afholder mange fra at deltage i den demokratiske samtale.

Jeg faldt for eksempel over en kommentar fra en politisk modstander: ”Det er kun døde fisk, der flyder med strømmen”, henvendt til det nuværende byrådet. Som kommende bejler til en plads i byrådet til efterårets kommunalvalg synes jeg ikke, at det er den mest befordrende kommentar som baggrund for et kommende samarbejde?

Mere eller mindre velovervejede kommentarer, trusler, chikane og bølleagtig adfærd er hverdag på de sociale medier. Som utvivlsomt også rummer positive muligheder for øget dialog samtidig med at være et demokratisk potentiale. Men som til tider kan være svær at få øje på?

På den anden side giver sociale medier mulighed for uhørte mængder af information og hint, som kan binde samfundet tættere sammen. Et sted, hvor man kan give udtryk for både ønsker og bekymringer ved at henvende sig direkte til for eksempel politikerne. Ligesom undersøgelser bekræfter, at omkring halvdelen af vores daglige dosis nyheder får vi gennem de sociale medier.

Vi kaster os ivrigt ud i debatterne på for eksempel Facebook med politikerne, og holdningerne er ofte markante og urokkelige, men ville man sige de samme ting højt, hvis man stod ansigt til ansigt med de personer som konfronteres?

Så selvom der er mange gode ting at sige om de sociale medier, medfører de altså også en række demokratiske udfordringer.

Belinda Bech Andersen. Arkivfoto: Peter Friis Autzen

Debatterne kan nemt hvirvle ud af kontrol og skabe sprængfarlige cocktails, hvor mennesker udskammes og udsættes for hadefuld adfærd. Men jeg er nysgerrig på, hvad det er ved os mennesker, som er med til at vi opfører os så ligefrem skamfuldt, når det kommer til at bevæge sig rundt i den virtuelle verden?

Men hvorfor sker det, og hvad stiller vi op?

Nogle af problemerne skyldes ganske givet de sociale medier selv, og den måde de er skruet sammen på. Debattempoet og de ansigtsløse interaktioner medvirker til, at vi sjældent stopper op og overvejer, hvordan andre mon reagerer på vores kommentarer.

Men at give de sociale medier al skylden er nok for nemt. De har jo kun magt i det omfang, som vi brugere giver dem magt. Når alt kommer til alt, er det jo os selv, som er ansvarlige for at kommentere og ikke mindst dele forskellige typer af indhold.

Men hvordan får vi skabt en virtuel verden, hvor vi igen tør kaste os ind i debatten med tillid til hinanden?

Først og fremmest mener jeg, at brugerne af de sociale medier bør tænke sig om, før de skriver, og gerne en ekstra gang inden der trykkes løs på tasterne.

Den stormfulde debat omkring direktionsgangen såvel i de ”kulørte aviser” som på de sociale medier er blot et eksempel ud af mange, som får mig til at gentage: Tænk før du skriver!


Vi kaster os ivrigt ud i debatterne på for eksempel Facebook med politikerne, og holdningerne er ofte markante og urokkelige, men ville man sige de samme ting højt, hvis man stod ansigt til ansigt med de personer som konfronteres?


Hånden på hjertet

Klummen "Hånden på hjertet" skrives på skift af følgende:

Christoffer Riis Svendsen, projektleder

Maria Skuladottir, skuespiller

Massimo Grillo, videoproducent

Belinda Bech Andersen, administrator

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia For abonnenter

Overblik: Her er 16 nøglepersoner i borgmestersagens efterspil

Annonce