Annonce
Fredericia

Når festen er uoverkommelig kostbar: Lokale kirker yder konfirmationshjælp

Konfirmationstøj, fest og gaver kan være så dyrt, at nogle har brug for en hjælpende hånd i form af konfirmationshjælp. Modelfoto: Colurbox

Flere af Fredericias kirker yder en hjælpende hånd til konfirmandfamilier, der er presset på økonomien.

Annonce

Fredericia: - Dårlig økonomi må ikke få nogen til at fravælge konfirmationen. Derfor er vi begyndt at udbetale konfirmationshjælp, siger Elin Skoven.

Hun er sognepræst hos Christianskirken i Fredericia og har i år været med til at dele konfirmationshjælp ud til fire familier.

- Behovet er der. Nogle familier har svært ved at få pengene til at række, siger Elin Skoven.

Pengene kommer fra kirkens konto til såkaldt menighedspleje. Og der tages stilling fra ansøger til ansøger. I år er beløbene endt på 1.500 kroner, oplyser Elin Skoven.

- Det er ikke noget stort beløb, og man kunne da ønske sig at give mere. Men man kan faktisk lave mad til ganske mange mennesker for 1.500 kroner, hvis man laver det selv, siger Elin Skoven.

Ligesom julehjælpen kan konfirmationshjælpen udløse spørgsmål om, om modtagerne er værdigt trængende eller ej. Hvad tænker du?

- Det er de. Altså, der er jo altid en fare for at blive snydt. Det tror jeg ikke, at vi bliver. Men hvis vi bliver snydt, så gør vi det med åben pande, siger Elin Skov.

Festerne har altid være dyre. Jeg husker, hvordan folk byggede om og købte nye møbler for at være klar til festen.

Sognepræst Kirsten H. Nielsen, Hannerup Kirke


  • Røde Kors og Red Barnet i Fredericia har ikke systematiseret konfirmationshjælp, men begge steder er man klar over, at behovet findes og tilsyneladende stiger.
  • Frimurerlogen Fraternitas har en enkelt gang eller to udbetalt mindre beløb i konfirmationshjælp, men logen har ikke en fast procedure eller politik på området, oplyser ordførende mester Steen Knudsen.
  • Mødrehjælpen i Vejle (ingen lokalafdeling i Fredericia) har ikke en fast konfirmationshjælp-ordning. "Men jeg kan se, at behovet er der - og jeg har kendskab til mange, der har brug for en håndsrækning. Men vi arbejder mest med mindre børn, siger lokalformand Thyra Ernstsen.
Christianskirken er blandt de, der har udbetalt konfirmationshjælp, oplyser sognepræst Elin Skoven. Arkivfoto
Annonce

Festen har altid været dyr

Også hos Hannerup Kirke oplever man, at behovet for konfirmationshjælp er kommet for at blive.

- Lige i år har vi ikke udbetalt konfirmationshjælp. Men vi kender tendensen og har gjort det i nogle år. Men det er slet ikke på niveau med julehjælp, forklarer præst Kirsten Højstrup Nielsen.

Også i Hannerup stammer pengene fra kontoen til menighedspleje. Beløbene udbetales anonymt, og kirken oplyser aldrig modtagernes identitet.

- Om modtagerne selv fortæller andre om bidraget, bestemmer de selv. Men vi siger det ikke til nogen, siger Kirsten Højstrup Nielsen, der klart kan se en tendens til, at flere får brug for en økonomisk håndsrækning.

Skyldes den tendens, at konfirmationsfesterne er blevet overdrevent dyre?

- Nej, festerne har altid været dyre. Jeg har været præst i snart 30 år, og jeg kan huske, at folk dengang købte nye møbler og ligefrem renoverede hele hjemmet for, at det skulle være fint til festen. Så konfirmationer har altid været dyre. Nu om stunder har mange lyst til at blive hentet i en hestevogn eller en lækker bil - og det koster måske lidt. Men der har altid været tendens til, at festen var dyr, siger Kirsten Højstrup Nielsen.

Budget-udfordringen gælder ikke kun pigernes konfirmationer, men også drengenes. Modelfoto: Colourbox
Annonce

Gavekort til lokale butikker

Trinitatis Kirke midt i Fredericia har i to år uddelt konfirmationshjælp, ligesom den kan give bidrag ved dåb og jul.

Kirkens menighed tæller en højere andel af økonomisk udfordrede end flere af Fredericia-områdets andre kirker. Og det spiller ind i prioriteringen, fortæller sognepræst Eli Krog Foldager.

- I år har vi givet bidrag til fire familier. Modtagerne er primært folk på overførselsindkomst eller enlige forsørgere, siger Eli Krog Foldager.

Beløbsstørrelsen svinger lidt efter behov men ligger typisk mellem 1.000 og 2.500 kroner.

- Vi kan jo ikke betale en hel fest, men vi kan give et bidrag, siger Eli Krog Foldager.

Konfirmationshjælpen udbetales i form af gavekort til Fredericia Shopping.

- Så bliver pengene også i byen, siger Eli Krog Foldager.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Byggerod i Føtex City: Varehus udvider og bliver testbutik for nyt koncept

Fredericia For abonnenter

Derfor ønsker Teater Malstrøm flytte: Mangler bredere rammer til smallere teater

Annonce