Annonce
Fredericia

Når maden egentlig er affald: Skraldere vinder frem

Flere og flere skralder. Hvad må man, hvad siger butikkerne i Fredericia? Foto: Peter Leth-Larsen
Fredericia Dagblad sætter fokus på madspild og genbrug af fødevarer, der er hentet i butikkernes containere.

Fredericia: Flere og flere skralder.

Det vil sige, at man lovligt genbruger mad og andet, butikker har smidt ud i containere, som ikke er bag lås og slå.

Skraldere gør det på grund af økonomi eller fordi, de synes, der er for meget madspild.

Annonce

Ok til skraldere

Dagligvarehandlen accepterer det langt hen ad vejen, men der er også forskelligheder i holdningerne:

- Vi forsøger at stå på to ben, for vi er helt enige i, at der er alt for meget madspild i Danmark. Vi accepterer, at der skraldes fra vores område, hvis der ikke er tale om noget aflåst, og hvis det ikke giver problemer.

Det siger pressechef, Kasper Reggelsen, Salling Group, der har kæderne Netto, Føtex, Bilka og stormagasinerne Salling.

Nej tak til skraldere

- Vi ønsker ikke skraldere i vores containere, lyder det fra informationsdirektør Jens Juul Nielsen, Coop Danmark, der har kæderne Fakta, Kvickly, brugserne og Irma:

- Af to grunde. Man kan blive syg af at spise den mad, vi må smide ud. Det ønsker Coop ikke tage ansvar for. Hvis der rodes rundt i containerne, kan mad ende på jorden, og det kan tiltrække skadedyr. I så fald skal vi lukke butikker midlertidigt, og det er meget kostbart og til gene for vores kunder.

Man må godt, men...

Det er ikke ulovligt at skralde, hvis maden og de andre varer, man tager fra en butiks container eller lignende, ikke er på et aflåst privat område. Eller på anden måde står på et ikke frit tilgængeligt område. Ellers er det ulovlig indtrængen eller indbrud.

Det kan man gøre sig bekendt med ved at studere udmeldinger fra Justitsministeriet og statens fødevarestyrelse. Styrelsen fraråder dog skraldning på grund af fødevaresikkerhed.

Det er også i strafferetlig forstand almindeligt antaget, at affald - hvortil ejendomsretten er opgivet, som det hedder - ikke kan kaldes hittegods. Hittegods kan man derimod sigtes for tyveri af eller ulovlig omgang med.

Ødelæggelse eller beskadigelse af eksempelvis containere eller affaldsspande er hærværk. Også selvom de måtte være ulåste og stå på et frit tilgængeligt område.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Svar på kritik: Fredericia Kommune har erhvervet Voss-grunden til den faktiske værdi

Læserbrev: I Fredericia Dagblad 17. februar stiller Søren Haastrup (Alternativet) byrådet en række kritiske spørgsmål vedrørende Fredericia Byråds beslutning om at købe den såkaldte Voss-grund på Vester Voldgade. Det er fint både at være kritisk og stille spørgsmål, da det hylder mit princip om åbenhed. Så tak for anledningen til at svare og forklare min holdning til lokalpolitisk håndværk. Fredericia Kommune har erhvervet Voss-grunden til den faktiske værdi, altså handelsværdien. Der indgår en række veluddannede og meget kompetente personer i den gruppe, der rådgiver os politikere om jordkøb. Jeg har al grund til at tro, at værdien er korrekt fastsat og har dermed ingen grund til, af denne årsag, at frasige erhvervelsen. Historisk set blev udledning af forskellige kemikalier m.m. ikke anset som en forurening - beklageligvis. Men med nutidens viden og teknologi har jeg det fint med, at grunden nu renses i det omfang, eksperterne anbefaler. I forbindelse med erhvervelsen laves der en samlet vurdering af grundens værdi, når den er klar til at blive taget i brug. Der er derfor ikke noget odiøst i, at der skal betales for oprensningen. Derimod glæder jeg mig over, at Fredericia Kommune investerer i en vigtig matrikel. En investering, der kan komme borgerne til gode. Søren Haastrup efterlyser mere åbenhed og gennemsigtighed i det lokale politiske arbejde. Såfremt hans efterlysning udspringer af en opfattelse af lukkethed og uklarhed om vores dispositioner, vil jeg opfordre Søren Haastrup til at være deltagende i de fora, der i samarbejde med borgerne sætter dagsordenen.

Fredericia

Ved du noget?: Uønsket vaskebjørn kørt ned ved afkørsel 59

Annonce