x
Annonce
Indland

Nærmer sig en milliard kroner: Fotovogne udskriver bøder som aldrig før

Fotovognene har aldrig delt så mange bøder ud, som de gjorde i 2017, hvor vognene udskrev bøder for samlet set 895 millioner kroner. Foto: Michael Bager

Politiets fotovogne har formået at sætte en ny bøderekord hvert eneste år, siden flåden af fotovogne blev firdoblet fra 25 til 100 fotovogne i starten af 2015. Sidste år nærmede den samlede bødesum sig for første gang en milliard kroner.

Hvis man skal dømme efter antallet af bøder, går det den helt forkerte vej med danskernes evne til at holde sig inden for fartgrænserne på de danske veje.

Alene sidste år udskrev politiets fotovogne knap 600.000 bøder til en samlet bødesum på 895 millioner kroner og satte dermed rekord for tredje år i træk.

Samlet set har den udvidede fotovognsflåde nu udskrevet 1,5 millioner fartbøder for 2,4 milliarder kroner, siden antallet af fotovogne blev firdoblet i starten af 2015. Men der er store regionale forskelle på, hvor der bliver givet flest bøder.

Det viser en kortlægning af fotovognenes fartkontrol igennem de seneste tre år, som avisen Danmark har lavet på baggrund af et omfattende datasæt fra Rigspolitiet.

(artiklen fortsætter under grafikken)

Annonce

Fotovogne i fokus

Vi har fået aktindsigt i fotovognenes placeringer og udskrivning af bøder fra det markante skifte i 2015, hvor antallet blev firdoblet fra 25 til 100 fotovogne.Følg med i serien "Fotovogne i fokus" i avisen og på de jyske og fynske nyhedssites, hvor du allerede nu på et stort, interaktivt kort kan se, om fotovognen har været på besøg i dit nabolag.

Måler dobbelt så meget mod vest

Politikredsene i København, Nordsjælland og Sydsjælland ligger generelt set i top, når det drejer sig om, hvor mange fartbøder som fotovognene har udskrevet igennem de seneste tre år.

Det er dog ikke ensbetydende med, at fotovognene er mere på gaden end på Fyn og i Jylland - tværtimod faktisk.

De 60 fotovogne på Fyn og i Jylland har således været på gaden i omkring 167.000 timer på de tre år, mens de 40 fotovogne øst for Storebælt har været på gaden i 85.600 timer. Alligevel har fotovognene mod øst kunnet udskrive bøder for knap halvdelen af det samlede beløb på 2,4 milliarder kroner fra 2015 til 2017.

Korte københavnerveje i top

Kigger man på, hvilke veje danskerne har haft sværest ved at overholde fartgrænserne på, tegner der sig da også et billede af, at man på Sjælland og ikke mindst i København har haft en tungere højrefod end trafikanterne, der kører vest for Storebælt.

På en klar førsteplads finder man den kun 1,3 kilometer lange H. C. Andersens Boulevard i det centrale København. Her har fotovognene udskrevet bøder for 75 millioner kroner på de tre år - svarende til omkring 225.000 kroner for hver gang fotovognen har været i aktion på den placering.

(artiklen fortsætter under grafikken)

Motorvejsbøder for millioner

På Fyn finder man Fynske Motorvej omkring Odense S. på en syvendeplads med en samlet udskrivning på knap 31 millioner kroner i løbet af de tre år, mens man skal ned til en samlet 15. plads for at finde den første jyske vej. Den finder man i Århus N., hvor fotovognene på Randersvej har udskrevet fartbøder for 18,2 millioner kroner siden 2015.

Lige efter følger Nordjyske Motorvej ved Randers med en udskrivning på 17,3 millioner kroner.

Politiet henter i det hele taget store beløb på de danske motorveje, der indtager omkring halvdelen af placeringerne blandt de 20 steder i Danmark, hvor fotovognene har udskrevet bøder for de største summer fra 2015 til 2017.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur For abonnenter

København var et dyrt bekendtskab: To forestillinger slog bunden ud af teatret

Annonce