Annonce
Fredericia

Nørreport spærres for biler i flere uger: Den røde farve skal fjernes

Nørreport fra 1922 skal sandblæses og have ny farve i forbindelse med en større igangværende renovering. Derfor spærres indgangen til Fredericias centrum af i tre uger. Foto: Søren Gylling
Bygningsværket renoveres for millioner, og nu skal porten sandblæses. Derefter males. Valget står mellem to kulører.

Fredericia: De kommende tre uger må man finde andre veje ind og ud af Fredericia end Nørreport.

Bygningsværket renoveres lige nu, og turen er kommet til en egentlig sandblæsning. Porten spærres af fra onsdag i denne uge. Det oplyser bygningskonstruktør, Jannick Østengaard, Fredericia Kommune, til Fredericia Dagblad.

Efter sandblæsningen skal Nørreport tørre og til foråret have en ny farve. Frost kan dog skubbe planerne. Når der ikke arbejdes - for eksempel om aftenen - kan gående og cyklister stadig benytte porten.

Nørreport er ligesom Fredericia Vold fredet, og den nuværende røde kulør er ikke original. Derfor tyder alt på, at porten fremover bliver enten grå med et rødligt skær fra iblandet, knust tegl eller blot grå.

Begge disse farver har været anvendt oprindeligt eller meget tidligt i Nørreports historie og vil kunne tillades af fredningsmyndighederne i Slots- og Kulturstyrelsen. Derimod er den røde farve, porten har i dag, en nyere bemaling. Så den får ikke grønt lys igen. Heller ikke beige, rosa eller gul - som Danmarks Port og Prinsens Port.

Annonce

Fugtproblemer er løst

Firmaet Sylan står for den kommende udvendige afrensning. Indvendigt vaskes Nørreport af med varmt vand, så der kan friskes op med ny hvid farve.


Når der ikke arbejdes - for eksempel om aftenen - kan gående og cyklister stadig benytte porten.


Når porten skal males, sendes opgaven i udbud. Fliserne i Nørreport lægges også om. Nogle af dem vipper. Toiletterne er i orden, og sidste år blev dørene sat i stand. I 2020 sørgede de cirka to millioner kroner, Fredericia Kommune har lånt til lave corona-renter, desuden for, at sætningsskader og fugtproblemer blev udbedret.

Fylder 100 næste år

Nørreport fik sit nuværende udseende efter en istandsættelse i 1990'erne. Et udvalg med bl.a. borgere og kunstnere besluttede sig i den forbindelse for den dybrøde farve. Porten var oprindelig grå med et svagt rødligt skær.

Den er bygget i 1921 og indviet i 1922. Skabt af arkitekt Oscar Gundlach-Petersen, som også er fadder til Danmarks Port.

Nørreport har i årenes løb flere gange været udsat for graffiti og blev senest renoveret for en million kroner i 2000. Derudover er den udbedret efter et uheldigt møde med en lastbil i 2019.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Kunde fik 300 kroner for et P. S. Krøyer-værk: Er det rimeligt, at antikvitetshandleren nu sælger det for 7.000 kroner?

Sydjylland For abonnenter

Syddanmarks corona-general ånder lettet op: - Det er ikke gået så galt, som vi frygtede

Annonce