Annonce
Fredericia

Naboer bør ikke være overrasket: Stor havneplan har ligget i kortene i flere år

Sådan visualiserer ADP A/S havneudvidelsen i vesthavnen. Projektet har været i støbeskeen i flere år og indgået i overordnede kommunale planer. Det har ikke givet anledning til kommentarer i de høringsprocesser, der er fulgt i kølvandet på planerne. Men nu er det en realitet, og planen er mødt med skepsis fra de nærmeste naboer. Visualisering: ADP A/S
Der har været sat streger på en udvidelse af vesthavnen i Fredericia i flere år. Tegninger af en udvidet havn har været med som bilag i planstrategier for kommunens udvikling. Først nu er der imidlertid kommet realiteter bag med ADP's udspil til at sikre øget vækst.

Fredericia: ADP A/S er klar til at skyde et trecifret millionbeløb i udvidelsen af vesthavnen i Fredericia, og projektet er nu på vej gennem myndighedernes vurderinger.

Naboerne har allerede givet udtryk for, at de frygter støjgener fra en udvidet containerhavn,  men faktisk har det ligget i de kommunale kort i flere år, at en udvidelse af vesthavnen kunne blive aktuel.

Det fremgår således af kommuneplanen for 2019-27, at projektet er i støbeskeen. Det påpeger formand for miljø- og teknikudvalget Christian Bro (S) i relation til debatten om havneudvidelsen.

Annonce

- På den måde er det ingen overraskelse, at projektet kommer op, men nu er det selvfølgelig mere konkret, og vi er blevet orienteret om det i byrådet, siger Christian Bro.

- Forstår du bekymringen for støjgener blandt naboerne?

- Vi har fokus på støj, og det kommer til at indgå i de undersøgelser, der nu skal laves, siger han.

Støjkorridorer

Blandt de naboer, der har givet udtryk for nervøsitet for støjproblemer er Ib Bertelsen, som bor i Toldkammeret og udtaler sig på ejerforeningens vegne.

- Det er ikke bare den støj, som vi kan blive påvirket af, når skibene ligger ved kaj. Det handler også om den ekstra trafik der kommer på Snoghøj Landevej, når containerne skal køres enten fra Taulov eller direkte fra motorvejen til og fra havnen, siger Ib Bertelsen.


På den måde er det ingen overraskelse, at projektet kommer op, men nu er det selvfølgelig mere konkret, og vi er blevet orienteret om det i byrådet.

Christian Bro (S), formand for miljø- og teknikudvalget


- Beboerne ved havnen peger på den øgede trafik med containere, der vil opstå ned mod havnen via Snoghøj Landevej. Hvilke overvejelser gør I jer der?

- Vi er i gang med den store støjhandlingsplan, og den ekstra trafik er selvfølgelig også noget, vi skal have med i vores kortlægning. Vi kan blandt andet overveje, om der skal laves direkte transportkooridorer for den tunge trafik, og så må vi vurdere, om der skal ske en udbygning eller laves forbedringer på de støjhegn, vi i dag har blandt andet langs Snoghøj Landevej, siger Christian Bro.

Annonce

Færre skibe og grønne brændsler

Rune Rasmussen, adm. direktør for ADP A/S, har i debatten gjort sig til talsmand for, at udviklingen af nye grønne brændsler og krav til både tung trafik til lands og til vands vil betyde, at støjbelastningen sandsynligvis vil blive et mindre problem i fremtiden.

Også Christian Bro vurderer, at det kommer til at gå stærkt med udviklingen af brændsler til både tung transport og skibsfart, som vil få støjproblematikken til at blive mindre.

I kommunens planstrategi indgår et forslag til en udbygning af havneområdet ved at etablere en kajforbindelse mellem kaj 14 og kaj 20. Det vil betyde, at man kan udvide baglandet med yderligere ca. 70.000 m². En indvinding af havnebassinet vil ske på bekostning af kajkapaciteten i meter. Men udviklingen peger i retning af færre, men større skibsenheder, og hvis denne tendens fortsætter, vil det fremtidige krav til kajkapacitet blive mindre, fremgår det af planstrategien.

I et kortbilag til kommunens planstrategi er havneudvidelsen fremhævet. Kort: Fredericia Kommune
Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Øjenvidner til brand trængte ind i villa for at sikre, den var tom - naboer er rystede

Danmark

Lørdagens coronatal: 36.000 er testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Politiet tvivler ikke: Alt tyder på, at brand i villa blev påsat - vidner efterlyses

Alarm 112 For abonnenter

Masser af mystik om brand - det ved vi nu

FC Fredericia

FC Fredericias førstemålmand skifter til Superligaen - afløseren er allerede på plads

Fredericia For abonnenter

Handicapformand forslår ny placering til sårbare skolebørn: Hvorfor køre til Bøgeskov fremfor at huse dem 300 meter fra skolen?

Jens Jensen har stemt på 'Tulle' én gang: - Det var, fordi han havde hjulpet mig med at tage vasketøjet ned

Debat For abonnenter

Dagens leder: Hvem er byens bedste.....?

For abonnenter

Fynsk helikopter-fremtid pludselig usikker: Konkurrent klagede, og nu skal udbud gå om

Erhverv

Får skandinavisk hovedsæde i Fredericia: Hæderkronet virksomhed runder 300 mio. kroner i omsætning

Den afgående formand: DF's nekrolog bliver gjort til skamme

Fredericia HK For abonnenter

Gudmundur Gudmundssons FHK tager form: En stor forstærkning, et stort tab, vitale forlængelser og et par ubekendte

Fredericia For abonnenter

Hus i Jyllandsgade solgt for 5,3 millioner: Her er ugens bolighandler i Fredericia

Byens Bedste

Se video: Sådan reagerede nogle af butiksindehaverne, da de blev overrasket med nominering til Byens Bedste Fredericia

Annonce