Annonce
Fredericia

Naboer til Bridgewalking anker dom: Nej tak til erstatning på 1,3 millioner kroner

Gangbroen fra Snoghøj ud til selve Bridgewalking-aktiviteten går direkte hen over ejendommene på Gl. Færgevej. Da aktiviteten var ny, blev gangbroen benyttet flittigt, og retten har netop tilkendt naboerne en samlet erstatning på 1,3 mio. kroner for generne. Men pengene er sendt retur og dommen anket. Imens er der er gang i konstruktive forhandlinger om hvor lidt og hvor meget gangbroen må benyttes. Arkivfoto: Søren Gylling
Naboerne til Bridgewalking Lillebælt var enige om at sige nej tak til den erstatning Retten i Odense har tilkendt dem i forhold gangbroen hen over deres ejendomme. De har anket dommen, men er i konstruktiv dialog med Middelfart Kommune om en løsning på års konflikt.

Lillebælt: De fleste ville være glade for et indskud på kontoen på mange tusinde kroner, men de jyske naboer til den gamle Lillebæltsbro har takket nej.

Naboerne er ved dom 20. maj blevet tilkendt erstatning for de gener, de er ramt af på grund af en gangbro til Bridgewalking-attraktionen. Gangbroen passerer tæt ind over deres ejendomme og giver fuld indsigt til deres haver og endda soveværelser.

- De gener har dommeren besluttet, at vi skal have kompensation for i form af en erstatning. Til gengæld fik vi ikke medhold i vores ønske om at få gangbroen pillet ned. Bridgewalking og Middelfart Kommune var meget tilfredse med dommen, og erstatningerne blev betalt med det samme. Men vi har valgt at anke og sende pengene retur, siger Steffen Borgbjerg på naboernes vegne.

Annonce


Bridgewalking og Middelfart Kommune var meget tilfredse med dommen, og erstatningerne blev betalt med det samme. Men vi har valgt at anke, og sende pengene retur.

Steffen Borgbjerg husejer på Gl. Færgevej


Konstruktiv dialog

Selv om retssagen ikke opfyldte naboernes ønske om at få gangbroen væk, så har den åbnet for en god dialog med Middelfart Kommune, som fører ordet på vegne af Bridgewalking Lillebælt og Fredericia Kommune. Kommunerne har i fællesskab investeret i attraktionen.

- Vi forhandler i en meget positiv tone, så vi tror på, at det kan lykkes at få en aftale på plads, hvor gangbroen kun bliver benyttet i meget beskedent omfang. Men selv om vi er i fin dialog, så besluttede vi alligevel at anke inden for tidsfristen. Hvis vi får en aftale på plads, så kan den trækkes tilbage, siger Steffen Borbjerg.

- Men selv om gangbroen bliver benyttet mindre, så vil der fortsat være et problem med støj?

- Det er rigtigt, men det allervigtigste for os er, at vi sikrer, at gangbroen benyttes så lidt som overhovedet muligt. Både i forhold til indsigtsgenerne, men også den støj, det giver, når gæsterne går hen over gangbroen, siger Steffen Borgbjerg.

Fredericia-adgang til tre mio. kr. plus det løse

Middelfart Kommune og Fredericia Kommune indskød hver 2,5 mio. kr. i forbindelse med etableringen af forlystelsen Bridgewalking Lillebælt.

Da de to byråd i Fredericia og Middelfart i 2014 besluttede at etablere den fælles turistattraktion, ønskede begge kommuner at få en opgang til attraktionen. Men det blev ikke undersøgt, om godkendelsesmyndigheden Teknologisk Institut ville have accepteret en løsning uden gangbroen på Jyllandssiden.

Teknologisk Institut godkendte blot den samlede konstruktion, som de blev præsenteret for, hvorefter Fyns Politi gav tilladelse ti, at benytte anlægget. Det betegnes som en forlystelse i lighed med de, der er i Legoland eller Tivoli.

Broen, trappetårnet og skinnesystemet på Fredericia-siden var budgetteret til at koste 2,495 mio. kroner, men endte med at koste omkring tre mio. kroner.

Siden er der brugt mange penge på at udbedre skinnesystemet på hele strækningen og på at håndtere de støjudfordringer, der har været med systemet generelt og på gangbroen.

Oven i de regninger kan kommunerne nu lægge erstatning på 1,3 mio. kroner til naboerne, hvis naboerne ender med at acceptere dommen. Dertil kommer udgifter til advokater.

Hvis forhandlingerne falder på plads efter naboernes ønske, så skal der formentlig udformes en aftale, som skal godkendes af byrådet i både Fredericia og Middelfart. Det var Fredericia Kommune, som oprindeligt insisterede på, at der skulle kunne ske opgang til Bridgewalking fra begge sider af Lillebælt.

I den ligning glemte kommunen i første omgang at informere naboerne. Først da gangbroen lå i baghaven hos beboerne på Gl. Færgevej og klar til opsætning, blev der indkaldt til en naboorientering. Heller ikke Fyns Politi huskede at sikre, at naboerne var hørt, før man gav en midlertidig tilladelse til aktiviteten.

Annonce

Midlertidig tilladelse

Bridgewalking Lillebælt har stadig kun en midlertidig tilladelse fra Fyns Politi. Tilladelsen udløb 1. januar i år, men er nu forlænget. Dog kun med tilladelse fra opgang fra Fyn.

Fyns Politi besluttede at afvente resultatet af retssagen i forhold til en samlet og endelig godkendelse af forlystelsen.

- Vi håber, at vi får en aftale på plads med Middelfart Kommune, som både vi og de kan leve med, siger Steffen Borgbjerg.

Allerhelst så naboerne, at gangbroen kom helt væk.

- Det ville måske koste 600.000-700.000 kroner at tage den ned, men det vil man ikke. Til gengæld vil man gerne udbetale os det dobbelte i erstatning. Det undrer vi os lidt over, men det er deres valg, siger Steffen Borgbjerg.

Det søgte man om

Udgangspunktet er, at det er opgangen fra Middelfartsiden, der primært tages i anvendelse.

At der alene anvendes opgang fra Fredericiasiden to gange dagligt, både lørdage og søndage, og fortrinsvist til særlige arrangementer som eksempelvis bryllup.

At der på hverdage i skoleferier alene tillades opgang fra Fredericiasiden indtil fire gange ugentligt og højst to gange om dagen.

At der i de tilfælde, hvor opgang til Bridgewalking Lillebælt sker fra Middelfartsiden, vendes rundt, mens man stadig er ”over vand”, og foretages nedgang fra Middelfartsiden.

At der ikke sker opgang til Bridgewalking Lillebælt fra Fredericiasiden fra fredag klokken 16.00 til mandag klokken 07.00 i perioden fra den 1. april og til den 30. september.

At der ikke sker opgang til Bridgewalking Lillebælt fra Fredericiasiden i skoleferierne fra 1. april til den 31. oktober.

At opgangen fra Fredericiasiden altid skal kunne benyttes som nødudgang, reparationsarbejder og inspektion af anlægget.

Fyns Politi har lavet en delafgørelse, hvor der alene givet tilladelse til opgang fra Middelfart.

Annonce
Fredericia For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Fredericia

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Antallet af indlagte falder til det laveste siden midt i august

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Tidligere bankmand vender hjem: Vil spare de lokale for penge med uvildig, økonomisk rådgivning

Erhverv For abonnenter

Kommuner straffer kontanthjælpsmodtagere helt forskelligt - se, hvordan din kommune gør

Danmark

14.028 klip i kørekortet på et halvt år: Alt for mange er optaget af mobiltelefonen i trafikken

KLUMME

Provsten tæller ned til slægtstræf og fisketapas: 'Moster Anna var høj, mørk og smuk - hun gav os et glimt af Paradis'

Fredericia

Jette Nørgaard blev opsagt fra sit job:  - Nu er alle bolde oppe i luften

FC Fredericia For abonnenter

FC Fredericia hamrede hovedet mod toppen og faldt hårdt: Derfor er der alligevel grund til at se lyst på fremtiden

Alarm 112

Anja er i chok over nedbrændt hellested: Utroligt, at nogen kan finde på det

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Alarm 112

Frustreret Simon jagtede cyklende slushice-tyv midt om natten: - Det er pissetræls

Kultur

Se video med ældgammel elbil: 108 år gammel elbil havde vanvittig rækkevidde

Fredericia For abonnenter

Jesper og andre grundejere i forurenet område har en svær sag: Losseplads gik under radaren i 90'erne

Fredericia HK For abonnenter

FHK vandt igen; det er ikke perfekt men meget tæt på

Alarm 112

Indviet for en måned siden: Nu er de udsattes hellested brændt ned

Annonce