Annonce
Debat

Naturnationalparker: Stop det - og lad os få en offentlig og lokal debat om sådanne tiltag

Ulf Nielsen. Privatfoto

Læserbrev: Et nyt lovforslag om naturnationalparker i Danmark er i øjeblikket i offentlig høring.

Hele 15 parker er under planlægning. Sådanne parker vil betyde indhegning af store områder, hvor der bl.a. skal gå kvæg og vilde heste.

De nye parker skal friholdes for landbrugsdrift, husdyr, skovdrift og jagt.

Der indføres meget lempelige regler, der betyder, at dyrene må gå ude hele året, ligesom reglen om dagligt tilsyn af dyrene fraviges.

De lokale naturplejere, der hidtil har arbejdet i områderne ofte i årevis, fjernes.

Hensigten er, at de store planteædere, eksempelvis vildheste og bisonokser, skal græsse hele året uden tilskudsfodring for at forbedre biodiversiteten.

Disse dyr græsser måske anderledes, når de er på offentlige hænder? Og de kan måske leve af meget mindre?

Det er jo naturligt, at store dyr kan sulte om vinteren, hvis ikke vi mennesker kommer med foder - vi naturplejere har altid sørget for vinterfoder. Det behøver det offentlige så ikke. Forstå det, hvem der kan.

Hvis vi private naturplejere kunne opnå sådanne dispensationer som foreslået, ville vi for forholdsvis små midler kunne vintergræsse med heste og kvæg efter behov.

Det vil fuldt ud påvirke biodiversiteten som ønsket og til et mindre beløb af, hvad det vil koste skatteyderne, hvis det offentlige skal stå for plejen med de regler, der nu slås op.

Dyrene behøvede ikke at sulte, og de lokale kunne stadig trygt komme i områderne.

I naturnationalparkerne skal lokale stier og veje indgå i parkerne. Der er tale om at flytte vildheste og store kreaturer ind på områder, der nu benyttes af aktive mountainbikere, motionister, som hundeskov og af ryttere.


Tilhængerne af parkerne påstår, det ikke vil give problemer. Fra mine egne erfaringer ved jeg, at det ikke passer. Mange er - med rette - bange for at færdes i indhegningerne med f.eks. en ko, der vil beskytte sin kalv.

Ulf Nielsen


Tilhængerne af parkerne påstår, det ikke vil give problemer. Fra mine egne erfaringer ved jeg, at det ikke passer.

Mange er - med rette - bange for at færdes i indhegningerne med f.eks. en ko, der vil beskytte sin kalv.

De mange ulemper, der kommer med de store indhegninger, synes ikke rimelige for lokalbefolkningen. Det hindrer deres nuværende bevægelsesfrihed i naturen, og det koster store summer.

Stop det - og lad os få en offentlig og lokal debat om sådanne tiltag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Formand for landets intensivlæger: - Børn med corona kan blive efterårets store udfordring

Annonce