Annonce
Middelfart

Naturvejleder efter fire år med lyttestation: Folk bliver overrasket over støjen under vand

Naturvejleder Annette Weiss mener, at lyttestationen har gjort hendes arbejde med at formidle livet under overfladen nemmere. Foto: Jonathan Møller Nielsen
Ifølge naturvejleder Annette Weiss har lyttestationen de seneste fire år gjort en ellers svær opgave nemmere. Nemlig at bringe verdenen under havoverfladen frem i lyset.

Lillebælt: I marts 2017 fik naturvejleder ved Middelfart Kommune, tilknyttet Naturpark Lillebælt, Annette Weiss et nyt redskab til at formidle verdenen under havoverfladen.

En lyttestation blev sat op ved Gl. Havn i Middelfart, og senere fulgte også et par undervandskameraer, så borgere både kunne se og lytte til Lillebælt.

Og det har været et stærkt kort at kunne spille med, fortæller Annette Weiss. For det kan være svært at give folk en forståelse for den verden, som man ikke kan se.

- Som mennesker ved vi ikke rigtig hvor meget larm, vi laver under vandet, siger hun.

- Noget af det, folk bliver meget overraskede over - uanset om jeg står dernede med en skoleklasse eller andre grupper – er det støjniveau, vi rent faktisk laver. Hvordan man kan høre især den hurtigtgående trafik dernede. Nogle gange er man simpelthen nødt til at gå ud af styrhuset, fordi det støjer så meget, for eksempel hvis der kommer en lille hurtigtgående båd forbi, siger Annette Weiss.

Dermed kan man give folk et indblik i den oplevelse, som blandt andet marsvinene har, når de opholder sig i Lillebælt.

- Det kan man ikke gøre uden den lyttepost. Det der med at kunne mærke det på egen krop er ret virksomt for folk. Og når man så kan koble det med Jonas’ projekt (Jonas Teilmann, leder på et forskningsprojekt om støj i Lillebælt, red.) omkring, hvordan det påvirker marsvin, som bruger lyd så meget, så bliver det en virkelig stærk formidling, siger naturvejlederen.

Annonce

Lyst til at passe på naturen

Det er svært for Annette Weiss at konkludere på, om den formidling, lytteposten har gjort mulig, har rykket noget ved folks forhold til livet under overfladen i Lillebælt. Men hendes håb er, at det kan gøre folk mere bevidste om, at vi som mennesker påvirker naturen - og i sidste ende bare skabe en større begejstring for undervandslivet.

- Vi tror på, at hvis man kender verden under overfladen, så har man mere lyst til at hjælpe os med at passe på den. Vi vil gerne have bragt livet under overfladen op til folk. Vi vil gerne have, at folk får en forståelse for, at dernede er en fuldstændig fantastisk verden, som mange ikke kender, siger hun.


Nogle gange er man simpelthen nødt til at gå ud af styrhuset, fordi det støjer så meget, hvis der kommer en lille hurtigtgående båd forbi.

Annette Weiss, naturvejleder


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia For abonnenter

Kommunal chef forsøgte to gange at gå videre med affære-rygter - Bjerregaard sagde nej

Debat

Klumme: Vi bør aldrig blive helt voksne

Middelfart For abonnenter

Mandesex i skoven kan handle om uforløste fantasier i parforholdet: - Det kan være svært at tale med sin partner om, hvad man har lyst til

Alarm 112

Spøgelsesbilist passerede 15-20 andre bilister uden at ane uråd: Nu er han varetægtsfængslet

Fredericia For abonnenter

Borgmestersag betød farvel til 'den perfekte embedsmand': - Jeg tager afskedigelsen til efterretning

Annonce