Annonce
Erhverv

Opgravede mink skal brændes i Kolding: Det forventes ikke at give lugtgener

Affaldsenergianlægget i Kolding er et af de 13 anlæg i landet, der deltager i afbrændingen af de døde mink, der blev gravet ned i efteråret.  Hvert anlæg forventes at modtage et til fire vognlæs mink om dagen i perioden fra slut maj til midt juli. Arkivfoto: Søren Gylling
13 affaldsenergianlæg skal deltage i afbrændingen af de mange mink, der blev gravet ned i efteråret, og som nu skal brændes af for at skåne miljøet og grundvandet. De første læs kommer til Kolding inden for de nærmeste dage.

Kolding: Forbrændingsanlægget på Bronzevej skal inden for de kommende dage teste, hvordan man afbrænder nogle af de millioner af aflivede mink, der i efteråret blev gravet ned.

I alt har 13 affaldsenergianlæg budt ind på opgaven, og hvert anlæg forventes at modtage et til fire læs per dag fra slut maj til midt juli, skriver Energnist i en pressemeddelelse. Selskabet ejer blandt andet forbrændingsanlægget i Kolding.

Selve afbrændingen af mink på anlæggene forventes ikke at medføre lugtgener fra  affaldsenergianlæggene, fordi de høje temperaturer i forbrændingsprocessen uskadeliggør lugt.

Annonce

Prøveafbrændingen skal fastslå, hvordan affaldsenergianlæggene skal håndtere minkaffaldet, samt hvor meget, der kan håndteres på det enkelte anlæg.

Minkgravene i Nørre Felding og Kølvrå ligger i henholdsvis Holstebro og Viborg kommune, og Fødevarestyrelsen har bedt kommunerne håndtere de opgravede mink, og kommunernes affaldsenergiselskaber Energnist og Nomi4s varetager opgaven med at forbrænde minkene.

- Energnist og Nomi4s har anmodet alle kollegaer i Danmark om at bidrage, så vi kan få brændt minkene så hurtigt som muligt. Vi værdsætter vores kollegaers bistand, og vi glæder os over, at 10 anlæg har budt ind for at være behjælpelige med at løse denne opgave og dermed medvirke til en hurtig bortskaffelse af de opgravede mink, udtaler Poul Kristensen, der er direktør i Energnist.

Energnist ejer affaldsenergianlæggene i Esbjerg og Kolding. Desuden er Energnist og Nomi4s medejer af affaldsenergianlægget i Holstebro. For at sikre tilstrækkelig kapacitet i perioden, har de to selskaber i fællesskab udbudt den del, selskaberne ikke selv har kapacitet til at behandle på egne forbrændingsanlæg.

Alle mink skal være bortskaffet medio juli.

Afbrænding af mink

  • Energnist er et af Danmarks største affaldsenergiselskaber.
  • Energnist har affaldsenergianlæg i Esbjerg og Kolding, samt er medejer af affaldsenergianlægget i Holstebro.
  • Nomi4s er et fælleskommunalt ressourceselskab og er ejet af Holstebro, Lemvig, Skive og Struer kommuner.
  • Energnist og Nomi4s varetager udelukkende selve forbrændingen af mink. Opgravning, transport og miljøforhold i forbindelse med opgravningen varetager Fødevarestyrelsen og Miljøstyrelsen.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce