Annonce
Kolding

Nedtur fortsætter for gymnasium: Rekordfå unge har søgt ind i år

Kolding Gymnasium har haft et støt faldende antal ansøgere til dets STX-linje i de seneste flere år. I år er der rekordfå, som har søgt ind. Kun 99 har stedet som sin førsteprioritet. Skolen har dog også en HF-uddannelse, som har en stigning i antallet af ansøgere, og den internationale IB-linje, hvor ansøgertallet er nogenlunde stabilt. Foto: Søren Gylling
Mens de øvrige gymnasiale uddannelser i Kolding enten har fremgang eller ligger stabilt, når det gælder årets ansøgertal, fortsætter antallet af ansøgere til Kolding Gymnasium med at falde. Rektor peger på, at det netop var den udvikling, man forsøgte at råbe op om, da man i vinter foreslog ændrede fordelingsregler for gymnasierne i Kolding.

Kolding: Kun cirka 100 unge har i år ladet pilen pege på Kolding Gymnasium som deres førsteprioritet, da de skulle vælge en ungdomsuddannelse.

Det viser helt nye tal for søgningen til de gymnasiale uddannelser i Kolding, hvor der var ansøgningsfrist 1. marts.

Antallet af ansøgere til Kolding Gymnasium har været faldende gennem flere år, men i år er ansøgertallet til skolens almene gymnasium (STX, red.) kommet helt ned på 99. Sidste år søgte 138 unge Kolding Gymnasium som førsteprioritet, mens det gjaldt for 157 i 2019. Tilbage i 2013 var tallet helt oppe på 261.

Annonce

Rektor Sune Hother Petersen ærgrer sig over udviklingen.

- Vi ærgrer os selvsagt over tallene, men de viser også, at vi udviste rettidig omhu, da vi anmodede om en fastsættelse af lokale elevfordelingsregler, siger han.

Han henviser til, at skolens ledelse og bestyrelse i vinter ansøgte regionen om at lave nye regler for fordeling af gymnasieeleverne i Kolding. Man henviste her til det dalende ansøgertal og pegede på, at den etniske sammensætning på skolen kan betyde, at nogle unge fravælger den.

Cirka 30 procent af skolens STX-elever har en anden etnisk baggrund end dansk, mens der er en langt lavere andel på Munkensdam Gymnasium.

Munkensdam må nok afvise

Men Kolding Gymnasium fik ikke opbakning til sit forslag om at indføre regler, der fordeler de kommende gymnasieelever på en anden måde mellem de to gymnasier i byen.

Får det nogen konsekvenser, at der er så få, der har søgt ind på STX hos jer, for eksempel for studieretninger eller valgfag?

- Vi har et stærkt uddannelsesmæssigt tilbud og en rigtig god skole, som vores elever er glade for, men tallene understreger den problemstilling, som vi har påpeget, og kalder entydigt på politisk handling, lyder det fra Sune Hother Petersen.

Rektoren kan dog glæde sig over en pæn ansøgningsfremgang til HF-linjen, ligesom der er et nogenlunde stabilt ansøgertal til den internationale IB-linje på skolen.


De unge har fået en øget bevidsthed om, hvad en HHX-eksamen kan bruges til, og at den giver adgang til andet end de snævert merkantile uddannelser.

Jesper Kjølhede, rektor HHX


På Munkensdam Gymnasium har man i år fået 356 ansøgninger, og i forhold til de kommende 1.g-årganges størrelse ligger det på niveau med ansøgertallet for de seneste fem års tid, oplyser rektor Per Møller.

Tallet er lidt højere end sidste år og lidt lavere end for to år siden, hvor rekordmange søgte ind på skolen.

Som det ser ud lige nu, kommer Munkensdam Gymnasium i år til at optage 300 elever, der fordeles på 10 1.g-klasser. Dermed ligger det også i kortene, at nogle af de ansøgere til gymnasiet, der bor længst væk derfra, får afslag fra deres førsteprioritet og må sendes til andre gymnasier.

Annonce

Muligheder med HHX

Munkensdam-rektor Per Møller kalder antallet af ansøgere for et "fint ansøgningstal", og han glæder sig over, at skolen år efter år er populær blandt kommunens unge.

- I vores elevtrivselsundersøgelser kommer eleverne med udsagn om, at det er et godt sted at gå, at de er tilfredse, føler sig vel modtaget, og at her er højt til loftet, siger Per Møller.

På HHX  på IBC er det også en tilfreds rektor Jesper Kjølhede, der kan konstatere, at 275 har søgt HHX som deres førsteprioritet.

- Over de seneste fem år er vi steget stille og roligt. Jeg tror, det er fordi vi har ry for at lave god skole, og fordi de unge har fået en øget bevidsthed om, hvad en HHX-eksamen kan bruges til, og at den giver adgang til andet end de snævert merkantile uddannelser, fortæller Jesper Kjølhede.

På det tekniske gymnasium, HTX, på Hansenberg fortæller rektor Carsten Schmidt, at man har oplevet en lille stigning fra sidste års 80 ansøgere til 86 i år.

- En lille stigning er altid dejligt, siger han, der dog ikke lægger skjul på, at han gerne ser endnu flere ansøgere til HTX.

- Sammenlignet med HTX i vores nabobyer har vi et potentiale, siger Carsten Schmidt.

Fordelingsregler

  • I Fordelingsudvalget for Trekantområdet og i Region Syddanmarks udvalg for uddannelse og arbejdskraft henviste man ved behandlingen af ansøgningen fra Kolding Gymnasium om en ændret fordeling af gymnasieeleverne i Kolding blandt andet til, at der i Folketinget forhandles om nye landsdækkende fordelingsregler.
  • Disse forhandlinger er tidligere blevet udskudt på grund af coronapandemien.
  • I forrige uge kom det frem, at Undervisningsministeren igen har udskudt forhandlingerne om ændrede elevfordelingsregler.
Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Kvinde fulgte efter gerningsmand trods dårligt knæ: - Jeg havde jo ikke tænkt mig at fange ham og holde ham fast

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Vin- og cocktailbar er klar til åbning: - Vi glæder os til at vise det endelige resultat

Fredericia For abonnenter

Veteraner på sejltur med ro og rutiner: Snart er der plads til endnu flere

Navne

Oversigt: Disse nekrologer og mindeord bragte vi i juli 2021

Erhverv

Ny virksomhed i byen: Med 30 års erfaring går Peter iværksættervejen

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Kolding

Har mistet flere af sine bedste og mest erfarne spillere: KoldingQ starter ny sæson med ualmindeligt ungt hold

Fredericia

Læser undrer sig: Er den gule trekant en parkeringsfælde?

Danmark

Jimmy er manden bag dramatisk ugleredning: - Selvom man er stor og skaldet og har masser af tatoveringer, kan man godt være blød indeni

FC Fredericia

Truppen vokser: FC Fredericia skriver med venstre back

Fredericia For abonnenter

Har uddelt over 20 verbale lussinger til byrådet og især ét parti: Det er en pligt, siger Jens Jørn

Alarm 112

Tyveri af cigaretter i Sønderparkens Nærkøb udviklede sig: Gerningsmand truede ved at trække hånd over halsen

Annonce