Annonce
Alarm 112

Ni år gammel sag om incestoffer kan slutte her og nu: Anken afhænger af Jytte Jensen selv

Jytte Jensen blev misbrugt af sin far som barn, selvom Vejle Kommune var advaret om risikoen. Hun lider af alvorlige senfølger og har rettens ord for, at kommunen svigtede hende. Men en millionerstatning mente Retten i Kolding ikke, hun har krav på. Foto: Kaare Johansen
Hvis 54-årige Jytte Jensen ikke vil anke kommunens frifindelse for millionerstatning, betaler kommunen den tort-erstatning på 300.000 plus renter, som er resultatet af dommen fra 2019.
Annonce

Vejle: Hvis Jytte Jensen ikke anker, slutter den ni år gamle sag om kommunalt svigt med byrettens dom.

Det fastslår borgmester Jens Ejner Christensen (V), efter at Vejle Byråd i går udsatte sagen om anke eller ej.

Når han trods udsættelsen kan konkludere, at kommunen ikke på eget initiativ vil anke, skyldes det, at der allerede tegner sig et flertal mod anke.

På forhånd har 15 af byrådets medlemmer over for Vejle Amts Folkeblad tilkendegivet, at de under ingen omstændigheder vil anke: Socialdemokratiet, SF og den konservative Dan Arnløv.

Deres holdning er uafhængig af, om Jytte Jensen vælger at anke det nej til millionerstatning, som er resultatet af den seneste dom fra Retten i Kolding.

Avisen har tidligere skrevet, at den konservative løsgænger Kim Hesel delte den opfattelse. Men han præciserer i dag, at han kun siger nej til anke, hvis Jytte Jensen ikke anker. Torsdag slår han fast, at hvis Jytte Jensen anker, går han ind for at kommunen kontra-anker for frifindelse.

Samme holdning afspejler sig i Venstres ni politikere store gruppe med borgmesteren i spidsen. Her er stemningen for  kontra-anke, hvis Jytte Jensen vælger at forsøge at få sagen behandlet ved landsretten.

- For mig at se ligger bolden hos Jytte Jensen og hendes advokat. Hvis ikke de anker, accepterer vi kendelsen fra byretten i 2019 og udbetaler erstatning, siger borgmester Jens Ejner Christensen.

Hvorfor valgte I at udsætte sagsbehandlingen på byrådsmødet onsdag?

- Fordi det forleden gik op for mig, at der i princippet ikke er en sag, medmindre Jytte Jensen anker.

Annonce

Vil acceptere ansvar

Kommunernes Landsforening har tidligere kaldt sagen principiel og opfordret til anke. Har noget ændret sig?

- Jeg har ikke hørt nogen opfordring til anke efter dommen i sidste uge. Og så er vi klar til at acceptere dommen fra 2019, hvor kommunen blev kendt ansvarlig for at have svigtet Jytte Jensen, siger borgmesteren.

Hvis Jytte Jensen beslutter sig til at anke - hvordan ser du så på sagen?

- Så er det anderledes - blandt andet i forhold til forsikringen, hvis vi i landsretten bliver gjort erstatningspligtige for et millionbeløb, siger Jens Ejner Christensen.

Annonce

Pres fra forsikringsselskab

Kommunens forsikringsselskab gjorde det allerede efter den første dom klart, at selskabet kun dækker erstatningen, hvis  politikerne følger sagen helt til dørs - altså anker.

I den sammenhæng advarede kommunens jurister om, at politikerne kunne blive personligt ansvarlige, hvis de undlod anken.

Men selve tort-erstatningen på 300.000 plus renter, fra sagen blev anlagt i 2012 - i alt knap 500.000 kroner - er ikke omfattet af forsikrings-dækningen. Her står politikerne helt frit.

Jytte Jensens sag

  1. Jytte Jensen blev i årevis voldtaget af sin far - der i januar 1986 blev idømt tre års fængsel for incesten mod Jytte og hendes lillesøster.
  2. Fra 1980 var det Vejle Kommunes ansvar at holde øje med familien, fordi kommunen valgte at lade de to piger komme hjem  til den dysfunktionelle familie fra børnehjemmet Brogården.
  3. På trods af klare advarsler blandt andet fra den tilsynsførende, der for eksempel skrev, at pigernes far "ikke kunne forstå, at han ikke måtte gå i seng med sine døtre", og Jytte Jensens selvmordsforsøg kort efter, at hun var fyldt 15 år, blev pigerne ikke fjernet fra hjemmet. 
  4. I oktober 2019 afgjorde Retten i Kolding, at kommunen havde svigtet sin handlepligt.
  5. 12. januar kom retten frem til, at hun ikke skal have yderligere erstatning end de 300.000 kroner i tort, der var en del af kendelsen i den første afgørelse.

Anke eller ej ser altså ud til at være op til Jytte Jensen. Hendes umiddelbare reaktion var "jeg anker" efter, at dommer Agnete Ergarth Skouv afviste erstatningskravet på 3,9 millioner kroner i dommen fra 12. januar. Siden er hun kommet mere i tvivl. En anke afhænger ikke mindst af, om den 54-årige førtidspensionist kan få fri proces til at føre sagen til landsretten.


Vejle Kommune skal anerkende at være erstatningsansvarlig over for Jytte Eliza Jensen for tilsidesættelse af sine forpligtelser.

Uddrag af dommen fra 15. oktober 2019


Jytte Jensen skal beslutte sig senest 9. februar. Her udløber ankefristen. Vælger hun at sende sagen videre, er borgmester Jens Ejner Christensen klar til at indkalde til ekstraordinært byrådsmøde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Drop nationale test i Fredericia, foreslog Enhedslisten: Usædvanlig alliance bakkede op

Fredericia

Tirsdagens coronatal: Smittetrykket falder fortsat i Fredericia

Annonce