Annonce
Fredericia

Nicoline: Jeg har fået brug for julehjælp - og det vil jeg ikke skamme mig over

Nicoline Normann og hendes familie slæber rundt på sygdom og dårlig økonomi. Så de nægter også at slæbe rundt på et tabu. Foto: Peter Friis Autzen
Økonomiske udfordringer kan opstå hurtigt - også hos ansvarlige folk. Det er sket for Nicoline og hendes familie. Og det håndterer de så godt, de kan.
Annonce

Snoghøj: - Når jeg ser Luksusfælden i tv, tager jeg mig til hovedet over, at folk kan være så økonomisk uansvarlige. Og jeg føler på ingen måde, at vores situation kan sammenlignes med det, jeg ser i de udsendelser. Vi har ikke været uansvarlige - men vi har været meget uheldige, siger 31-årige Nicoline Normann fra Snoghøj.

Hun har for nylig ansøgt Mødrehjælpen om julehjælp, fordi hun og familien ikke har råd til at holde en god jul.

- Børnene ved det godt. De holder igen med deres juleønsker. Og vi har gået flere runder i vores hjem og valgt ting ud, som vi har sat til salg for at hjælpe på økonomien. Det kan være tøj, som børnene er vokset ud af, eller legetøj, som de ikke bruger længere. Det har vi gjort, og det har været med til, at vi har kunnet klare den lidt længere end ellers, siger Nicoline.


Vi ligner måske ikke nogen, der har brug for hjælp. Men sådan er det. Og det, der er sket for os, kan ske for alle. Det er uheldigt, men det er ikke pinligt.

Nicoline Normann


Det er ikke spor sjovt at blotte sig og fortælle om den her slags udfordringer. Men Nicoline har besluttet sig for ikke at skamme sig. Hun har valgt, at det ikke er pinligt at have det svært: Det er træls, men det er ikke pinligt. Hun vil ikke også være tynget af et tabu.

- For ikke ret længe siden havde vi styr på det hele. Men så skete der nogle ting, som sendte økonomien af sporet. Og det er ting, der kan ske for alle, siger Nicoline og lægger sit ene ben op på en stol.

Annonce

Ulykke, sygdom og uheld

Nicoline har ondt i benet.

- I sommer brækkede jeg benet, fordi jeg faldt på dørtrappen. Det var ikke så voldsomt et fald, men bruddet var kompliceret, og det gør ondt.

Nicoline er mor til fire i en sammenbragt og kompliceret familiekonstruktion med deleordninger og flere institutioner og skoler, hvor der skal hentes og bringes.

Hun er uddannet sygeplejeske og havde et drømmejob i Odense. Men hun løb ind noget stress og fik en depression, som hun stadig behandles for. For halvandet år siden mistede hun jobbet, og aktuelt er hun i såkaldt ressourceforløb og er derfor på en lav, offentlig forsørgelse.

Mødrehjælpen støtter også fødselsdage

  • Mødrehjælpen i Fredericia står blandt andet bag en genbrugsbutik i Vendersgade.
  • Organisationen arbejder socialt på flere måder - blandt andet med uddeling af julehjælp og hjælp til at holde fødselsdag - et koncept, de kalder Den Rullende Kagemand.
  • I Fredericia er det planen snart at lancere nye tiltag - blandt andet fælles madlavning og spisning, samt udflugter til Universe Science Park på Als.
  • Afdelingen i Fredericia støttes af blandt andre Fredericiakalenderen.
  • På landsplan har Mødrehjælpen 40 lokalafdelinger.
  • Udover den økonomiske hjælp tilbyder Mødrehjælpen alle ansøgere gratis rådgivning om sociale, økonomiske og familiemæssige forhold.
  • Mødrehjælpens juleindsamling kan blandt andet støttes via mobilepay på nummeret 30402.

Nicolines mand er førtidspensionist på grund af en hjerneskade, han pådrog sig ved en trafikulykke. Han fik en erstatning, der blandt andet blev brugt på at købe en lille båd. Den er nu sat til salg, og hans gamle motorcykel er for længst solgt.

Familien bor i et pænt villakvarter, og man kunne let gå forbi uden at fornemme, hvor presset de er.

- Man skilter jo ikke med sådan noget her. Men vi har valgt heller ikke at skamme os. Hvem ville ikke have presset økonomi efter at have gennemgået det, vi har gennemgået?

Annonce

Kan vi tillade os at søge?

Fra sit gamle arbejde havde Nicoline hørt om Mødrehjælpen, og derfor blev det dér hun søgte julehjælp.

Hvad nu, hvis de siger nej?

- Hvis Mødrehjælpen vurderer, at andre har mere brug for deres julehjælp, så er det helt fair. Først tænkte vi "nej, vi kan ikke tillade os at søge, for der er garanteret folk, der har mere brug for hjælp end os". Men så tænkte vi, at Mødrehjælpen jo netop vurderer deres ansøgeres behov. Så vi behøver ikke at gætte på, hvad andres behov er - det ser Mødrehjælpen på. Vi skal bare se på, om vi har brug for hjælp. Det har vi. Men hvis ikke vi får julehjælp, er det helt fair. Så må vi se, om vi kan finde på noget andet, siger Nicoline.

På grund af depressionen, jobtabet og corona-begrænsninger på det sociale liv har Nicoline ikke haft mulighed for at tale med ret mange om sin families udfordringer.

- Så jeg har ikke hørt ret mange sige "det skal nok gå". Det trænger jeg til at høre - og det kommer jeg nok snart til. Og når vi kommer igennem det her, skal det også nok gå. Det ved jeg godt. Tror jeg.

Den sammenbragte familie med fire børn giver Nicoline og hendes mand meget at se til - og også mange glæder. Men den dårlige økonomi har fået børnene til at holde igen med ønsker til julen i år. Foto: Peter Friis Autzen
Nicoline Normann insisterer på at holde et godt hjem. Men på sigt ved hun, at de økonomiske udfordringer kan koste familien huset i Snoghøj.. Foto: Peter Friis Autzen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Politikere undrer sig også efter Enhedslistens kritik: Hvor mange kommunale millioner er der sat af til folkeskolen?

Fredericia

Enhedslisten retter mistanke mod eks-borgmester og kommunaldirektør: Frygter udvalgssager er blevet fjernet og velfærdsbudget er pustet kunstigt op

Fredericia

Xenia afleverer sine børn for at kunne passe andres: - Folk gør bestemt, hvad de kan

Fredericia For abonnenter

Skal jonglere mellem morhatten, lærerhatten og arbejdshatten: Mette føler ikke, hun slår helt til

Annonce