Annonce
Vejle

Nu er det farvel til omdiskuteret pynt på Nørretorv

Nørretorv er under forandring i disse år - men planerne om at flytte den skæve mast er sat i bero akkurat som en idé om at skære i de granitplinte, der er en del af udsmykningen. Arkivfoto: Kaare Johansenj
DF'er kæmpede for deres eksistens, men resten af teknisk udvalg er klar til at sende søjlerne i depot.
Annonce

Vejle: I den søde juletid lyste de op på Nørretorv, og sommer efter sommer har de lyst op med blomster i toppen - men nu er det slut.

Seks ud af syv medlemmer af Vejle Byråds tekniske udvalg er enige om, at de fem blomstersøjler på Nørretorv i Vejle skal fjernes og sættes i depot.

I sidste øjeblik har Dansk Folkepartis medlem af udvalget, Svend Erik Nielsen, forsøgt at redde søjlernes eksistens på torvet.

På det seneste møde i udvalget havde han sat et forslag på dagsordenen, hvor han henviste til, at der ikke var truffet en endelig beslutning om fremtiden for de fem høje søjler, der står langs torvets vestlige facade. Og som Svend Erik Nielsen skriver i sit forslag:

Efterfølgende har søjlerne været genstand for borgerdebat, og til spørgsmålet om den fremtidige placering har der ikke kunnet findes svar. Mange borgere finder søjlerne dekorative, og såfremt der ikke kan findes en bedre anvendelse, kunne det være relevant at lade dem stå på Nørretorv.

Nørretorv gennem tiden

  • Nørretorv lå indtil 1851 uden for Vejles bygrænse. Byporten for enden af Nørregade (den nuværende gågade) markerede bygrænsen, og udenfor lå et større område, der tilhørte Vejle Hospital.
  • I de første årtier af 1900-tallet voksede trafikken, og området blev hurtigt et knudepunkt, hvor fire veje mødtes - Dæmningen, Nørregade, Vestergade og Nørrebrogade.
  • I midten af 1920'erne købte Vejle Kommune størstedelen af grunden af Vejle Hospital, og den nye plads fik navnet Nørretorv og blev forsynet med en rundkørsel.
  • Siden blev torvet anlagt - som lidt af en ø med blomster og springvand i det trafikerede område. Presset tog en anelse af, da Vejlefjordbroen blev indviet i 1980, og siden er pladsen omlagt i flere omgange - senest med den gennemgribende renovering i et samarbejde mellem kunstprofessor Morten Stræde og den norske landskabsarkitekt Arne Sælen i 2004.

Kilde: Historisk Atlas

Annonce

Spærrer for Vestergade

Men nej. DF'erens udvalgs-kolleger var uenige. Et af argumenterne for at fjerne søjlerne har ifølge udvalgsformand Gerda Haastrup Jørgensen (V) været, at de gør det mindre naturligt at dreje til venstre fra gågaden og fortsætte ind ad Vestergade.

- Derfor er det besluttet, at de skal væk og sættes i depot, siger udvalgsformanden.

Et farvel til søjlerne er en del af den plan for omdannelse af pladsen, som teknisk udvalg blev præsenteret for i oktober. Planen har blandt andet medført, at der er sat nye siddeplinte op, hvor der er skabt plads til mere grønt på et torv, der ofte er blevet kritiseret for at være for præget af kold granit.

Annonce

Træk i pilene: Se Nørretorv i dag og fremover

Annonce

Utilfreds eks-direktør

Det var kunstneren Morten Stræde, der tilbage i 2004 stod for den kunstneriske udformning af pladsen sammen med den norske landsskabsarkitekt Arne Sælen. På det tidspunkt var Erik Dahl-Rasmussen teknisk direktør i Vejle. Og han er mildt sagt ikke glad for de ændringer, der sker:

- Jeg synes, man skal være meget forsigtig med at ændre på noget, der er skabt som en helhed. Det kræver folk, der har forstand på det. For eksempel synes jeg bestemt ikke, at de nye siddeelementer med skiftende lys under klæder pladsen. Det er for meget tivoli for min smag. Pladsen fungerer godt, som den er. Derfor burde man hellere tage fat andre steder - for eksempel med en ny plads foran Metodistkirken ved Vissingsgade og Dæmningen, siger den tidligere tekniske direktør.

Sådan ser Nørretorv ud i dag med de fem blomstersøjler... Foto: Vejle Kommune
... og sådan vil det se ud, når søjlerne er fjernet. Illustration: Vejle Kommune
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Politisk flertal vil forhindre betaling for vælgererklæringer

FC Fredericia For abonnenter

Eftertanker om FC: De næste to uger definerer sæsonen

Annonce