Annonce
Fredericia

Nu får kæmperør den sidste sok på

Fredericia Spildevand er i gang med at sikre den sidste del af den store spildevandsledning fra bryggeriet til rensningsanlægget. Nu gælder det strækningen fra Othello til pumpestationen ved Holstensvej. Det er sidste etape af det flerårige renoveringsprojekt, hvor man har foret ledningen indefra med en slags strømpe. Sidste efterår blev ledningen fra rensningsanlægget på Røde Banke frem til pumpestationen renoveret, og tidligere har man renoveret strækningen fra bryggeriet til Othello. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

Forberedelserne er i gang til at sikre, at den sidste del af byens største spildevandsledning kan holde mange år endnu. Aarsleff A/S har udført de øvrige renoveringer af spildevandsledningen og har også vundet den sidste etape, som skal være klar inden jul.

Annonce

Fredericia: Bilisterne på Strandvejen kan i øjeblikket følge den sidste del af renoveringen af Fredericias største spildevandsledning tæt. Entreprenører fra Per Aarsleff A/S er i gang med at forberede renoveringen af "Bryggeriledningen", så den kan holde i 100 år. Det sidste delprojekt løber op i syv-otte mio. kroner.

- Når vi er færdige med den sidste del, så er hele ledningen renoveret fra industriområdet i nordbyen, siger projektingeniør Jakob Rasmussen fra Fredericia Spildevand og Energi A/S.

I lighed med den øvrige renovering af den lange spildevandsledning fra industrierne i nordbyen og oplandet ud mod Trelde bliver spildevandsledningen renoveret indefra. Det sker ved at lægge en strømpeforing ind i det gamle rør, så strømpen danner et nyt rør. Metoden betyder, at der ikke skal graves gamle ledninger op og lægges nye.

- Det ville være rigtig dyrt og forstyrre bybilledet gevaldigt, hvis man valgte den løsning, siger direktør for Fredericia Spildevand og Energi Søren Hjortsø Kristensen.

Ved at renovere spildevandsledningen indefra slipper vi for at grave og forstyrre trafikanterne.

Direktør for Fredericia Spildevand og Energi Søren Hjortsø Kristensen

Sidste etape af bryggeriledningen

Det er den sidste del af "bryggeriledningen", som renoveres nu.Ledningen løber fra industriområderne i nordbyen og blev etableret i forbindelse med opførelsen af bryggeriet.

Ledningen har på det aktuelle stykke en diameter på imellem 1,20 og 1,40 meter.

Ledningen været udsat for en stor belastning af svovlbrinte, som langsomt opløser cementen i betonet og da ledningen modtager vand fra et stort område, er det valgt at renovere den nu for at sikre en høj forsyningssikkerhed.

Strømpen produceres af Per Aarsleff A/S og køres til Fredericia pakket ind i is for at hindre hærdningsprocessen i at starte før strømpen er på plads i Strandvejsledningen.

I forbindelse med renoveringen vil Per Aarsleff A/S føre de lange strømper ind i rørene og udvide strømpen ved hjælp af vand. Vandet vil herefter blive varmet op for at få materialet til at hærde.

Når strømpen er hærdet, har den samme styrke som et normalt rør og kan tåle de samme belastninger.

Annonce

Generer mindst muligt

Arbejdet skal udføres nu, mens den gamle ledning stadig kan holde til en strømperenovering, og projektet er planlagt til efteråret for at genere mindst muligt. Cykelstien fra Jernbanegade forbi Othello er lukket af hensyn til arbejdet, og cyklisterne må benytte den samme cykelsti ud og ind ad byen fra Holstensvejskrydset.

Forberedelserne er i gang, så selve installationen af strømpen kan blive foretaget i november. Blandt andet er man i gang med at etablere en rørbro over Strandvejen i lighed med det, man gjorde ved renoveringen af rørledningen fra Holstensvej til Røde Banke.

I forbindelse med renoveringen vil Per Aarsleff A/S opstille pumper, som skal sikre forsyningssikkerheden for alle de områder, der anvender ledningen. Per Aarsleff A/S opstiller pumper, som til sammen har en kapacitet på over 1000 liter pr. sekund.

- I forbindelse med renoveringen pumper vi uden om den store pumpestation ved Holstensvej, og vi benytter lejligheden til at få den set efter, siger Jakob Rasmussen, som forventer, at arbejdet er færdigt til jul.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia For abonnenter

Trafikken på motorvejen vil fortsat stige: Samfundsøkonomi, trængsel og nye vejforbindelser spiller ind

Annonce