Annonce
Kultur

Svært at få kulturelle oplevelser - men nu får vi online-koncerter og online-museer

Hjemmekoncerter kan blive et hit, tænker Vejle Kommune, der gerne vil ofre lidt skillinger på lokale musikere, der kan streames online. Første koncert forventes at komme på mandag. Arkivfoto: Jørgen Hasseriis
Spredningen af coronavirus har gjort det svært for borgerne i Vejle Kommune at få kulturelle oplevelser og mødes i sociale fællesskaber. Det skal forskellige onlineaktiviteter lave om på.
Annonce

Vejle: Vejle Kommune bringer kulturen og fællesskaberne hjem til folks stuer. Sådan lyder det omfavnende budskab i en pressemeddelelse fra kommunen.

- I krisetider har vi det med at rykke tættere sammen. Så hvad gør borgerne i Vejle Kommune nu, hvor mange er sendt hjem fra arbejde og foreningslivet og kommunens kulturinstitutioner er lukket ned, spørger kommunen.

Og den svarer selv:

- Vejle Kommune lægger i disse dage alle kræfter i for at skabe kulturtilbud og aktiviteter, som borgerne kan få glæde af, imens mange ikke kan møde på arbejde, børnene er hjemme fra dagtilbud og skole, og vi ikke kan mødes med venner og familie som vi plejer.

Kommunen byder derfor på en række onlineaktiviteter som for eksempel en "live make-a-thon", hvor børnene kan samles online og være kreative med ting i hjemmet, guidet af kommunens FabLab, eller livestream fra VejleMuseerne med daglige fodringer af dyrene i Jernaldermiljøet i Vingsted.

Museerne har også skabt et online hjemmemuseum, hvor de opfordrer borgerne til at dele billeder af kunst, der betyder noget for dem.

Vi glæder os til at sende musik ud til borgerne. Det er bare første skridt i en proces, og vi må se, hvad vi lykkes med. Der er spændende ting i pipeline.

Sofie Plenge

Annonce

Livestreamede hjemmekoncerter

Økonomisk overlevelse hos kommunens lokale kunstnere er også et emne, der optager de folkevalgte. Mange lokale kunstnere og musikere har mistet deres indtægtsgrundlag nu på grund af aflyste koncerter, og derfor arbejder Vejle Kommune med en ny type koncerter.

- Vi kan sætte lys på de mange lokale musikere og kunstnere, der bor og arbejder i Vejle Kommune. I den situation, vi har nu, kan vi ikke holde koncerter, ferniseringer eller invitere indenfor på ateliererne, men vi kan knytte tættere bånd mellem borgerne og de lokale kunstnere og musikere på andre måder, for eksempel gennem livestreamede hjemmekoncerter, fortæller kulturudvalgsformand, Dan Arnløv Jørgensen (K).

Hvordan har Vejle Kommune tænkt sig, at livestreammede hjemmekoncerter skal foregå? Vil I kontakte musikerne og så betale dem for at spille koncerter?

- Vi har tænkt os at sætte nogle links op, hvor musikken kommer til at kunne høres. Vi ved endnu ikke helt, hvordan det praktisk skal foregå. Vi har bedt forvaltningen om at komme med et bud på alt det praktiske. Jeg kender ikke til konkrete henvendelser fra musikere, fortæller Dan Arnløv Jørgensen i telefonen.

Annonce

Kun lokale kunstnere

Kulturdirektør i Vejle Kommune, Sofie Plenge, forklarer

- Vi arbejder på at bede musikere om at streame små koncerter på en måde, hvor kvaliteten er god og løsningen helt coronasikker. Der er en del benspænd i det, men det ser ud til at kunne lykkes inden for ganske kort tid, siger hun og peger på mandag 23. marts, hvor man første gang kan høre livemusik på kommunens hjemmeside.

- Vi glæder os til at sende musik ud til borgerne. Det er bare første skridt i en proces, og vi må se, hvad vi lykkes med. Der er spændende ting i pipeline, lover hun.

- Men det bliver ikke store koncerter med nationale navne. Man skal ikke forvente de store satsninger. Vi gør det her for at bygge bro mellem de lokale kunstnere og borgerne. For at skabe energi og glæde, siger kulturdirektøren og tilføjer, at det bliver de fastlagte tariffer, de lokale kunstnere afregnes med.

I praksis er det i første omgang kommunen, der retter henvendelse til forskellige kunstnere, men på sigt kan det vise sig også at gå den anden vej i dialogen, så kunstnere kan tilbyde deres talent, siger Sofie Plenge.

Vejle Kommune har samlet et overblik over alle kulturelle oplevelser, aktiviteter og muligheder for online fællesskaber på kommunens hjemmeside www.vejle.dk/corona og på kommunens Facebook-side.

- Vi arbejder på at bede musikere om at streame små koncerter på en måde, hvor kvaliteten er god og løsningen helt coronasikker, siger Sofie Plenge, Vejle Kommunes kulturdirektør. Foto: Mette Mørk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Ifølge medie tilbageholdt Heunicke også oplysninger om minksmitte

Annonce