Annonce
Fredericia

Nu fjernes seks kanoner på Fredericia Vold: Råd udgør sikkerhedsrisiko

To af kanonkopierne på Prinsessens Bastion ovenfor Danmarks Port på Fredericia Vold. De skal fjernes onsdag morgen på grund af råd i trækonstruktionerne under de 2,2 ton tunge kanonrør. Foto fra Facebook: Mikael Holdgaard Nielsen, Museerne i Fredericia
Flere tons tunge kanonrør hviler på lavetter af træ, som er plaget af råd. Vigtig del af fæstning må i depot, til penge er fundet til istandsættelse.
Annonce

Fredericia: De konstruktioner af træ, der bærer seks kopier af historiske kanoner på Fredericia Vold, er ved at rådne.

Derfor fjernes denne vigtige del af formidlingen af fæstningen nu. Først når der er fundet penge til istandsættelse, kommer kanonerne op igen. Det oplyser voldmester og kulturarvsinspektør ved Museerne i Fredericia, Mikael Holdgaard Nielsen til Fredericia Dagblad.

Det drejer sig om lavetterne under to 84 punds granatkanoner og en 24 punds kuglekanon på Prinsessens Bastion ovenfor Danmarks Port og to 24 punds kuglekanoner på Prins Georgs Bastion ved Det Hvide Vandtårn. Derudover er en kanon udenfor Prinsens Port kørt i depot for et år siden, og endnu en følger.

Aktuelt altså seks kanoner færre på Fredericia Vold. Seks kanoner færre for børn at lege på denne sommer.

Annonce

Alle kanoner tjekket

Lavetterne bærer de 2200 kilo tunge kanonrør i bronze, fortæller Mikael Holdgaard Nielsen:

- Vi har netop fået lavet en rapport om alle kanoners tilstand udarbejdet af restaureringscentret ved museet i Dybbøl og af en privat konsulent, der har lavet møllens vinger. Så det er kapaciteter.

De såkaldte kanonlavetter er ved at rådne, og det er for farligt fortsat at lade dem bære de meget tunge kanonrør i bronze. Også ved Det Hvide Vandtårn sættes kanoner nu i depot. Foto fra Facebook: Mikael Holdgaard Nielsen, Museerne i Fredericia

- Men rapporten er bedrøvelig læsning, fortsætter han:

- Lavetterne er malet med maling, der ikke tillader træet at ånde, og så går der blandt andet råd i dem.

Kanonrørene løftes af onsdag morgen. Indtil da er de afspærret med strimmel. Andre kanoner på volden lider også i lavetterne, men ikke så akut, at de må væk.


Rapporten er bedrøvelig læsning. Lavetterne er malet med maling, der ikke tillader træet at ånde, og så går der blandt andet råd i dem.

Mikael Holdgaard Nielsen, voldmester


Mikael Holdgaard Nielsen fra Museerne i Fredericia oplyser, at en beregning af prisen for renovering af kanonlavetterne tages med, når Fredericia Kommune efter sommer beder om poster til næste års budgetlægning. De er ifølge ham for dyre at sætte i stand for museets egne midler.

Annonce
Annonce
Fredericia

Ny hjertestarter i Kanalbyen

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

For langt til Kolding: DF vil have testcenter til Fredericia

Fredericia

Efter badeulykke på Østerstrand: Badegæster siger ja tak til mere skiltning

Alarm 112 For abonnenter

Beboer i chok efter natligt knivoverfald på Devantiersvej: Falske betjente stak kvinde

Annonce