Annonce
Erhverv

Forældet teknologi: Nu forsvinder NemId - her er afløseren

App'en til højre bliver den mest brugte metode til at logge ind på hjemmesider med MitId. Men når man tilmelder sig MitId, kan man også vælge at få en gratis kodeviser (til venstre) eller den større kodeoplæser. Foto: MitId
Snart er det slut med nøglekortet til at logge på offentlige hjemmesider og netbanken. Fra august skal vi lære at bruge MitId i stedet for.

Id: Alle kender NemId, som ikke mindst i coronatiden har givet os adgang til covid-19-test og coronapas, men som også er adgangsbilletten til netbank, årsopgørelser, Sundhed.dk, bibliotekets hjemmeside og meget andet.

Af samme grund vil de færreste spontant glæde sig over, at NemId nu bliver afskaffet. Fjernet fra smartphones, nøglekort og jordens overflade efter 10 års tro tjeneste.

Men teknologien er for gammel, og staten og bankerne er gået sammen om et helt nyt system, der lyder navnet: MitId. Det kaldes "en af de største digitale opgraderinger nogensinde", og lige nu afprøves systemet hos bankerne og tusindvis af testpersoner.

Annonce

MitId blev anvendt første gang for tre uger siden i Thy, hvor Hvidbjerg Bank brugte MitId til at købe flødeboller for 200 kroner hos den lokale købmand. Det virkede.

Ambitionen er at sikre en gnidningsfri overgang, hvor alle danskere kan være med. Men det kræver en lille indsats at kommer med i det nye system.

Avisen Danmark giver dig her overblikket over, hvad du skal vide om MitId.

1 Hvorfor nedlægges NemId?

NemId bygger på gammel teknologi, som ikke længere kan opdateres til de nyeste krav til regulering og sikkerhed. Med MitID bliver man bedre beskyttet mod identitetstyveri, og man får besked både gennem MitID appen, på SMS eller e-mail, hvis nogen forsøger at logge ind med ens personlige MitID fra en ny enhed eller med en forkert adgangskode.

2 Hvad er forskellen på NemId og MitId?

De fleste vil ikke opleve den store forskel, når man først har oprettet sit bruger-id. App’en til smartphones og tablets vil fungere stort set som den nuværende NemId-app. Det er banken, der skal hjælpe, hvis oprettelsen af MitId driller.

3 Hvis man ikke har en smartphone?

Det trykte nøglekort udgår, fordi det er for nemt at misbruge. Har man ikke en smartphone, kan man få en kodeviser. Det er et lille apparat med et display, der viser en kode, hver gang man har behov for at logge ind. Kodeviseren er gratis. 

Det samme er en lidt større kodeoplæser til dem, der ser dårligt eller har et synshandicap. Det er et apparat med en skærm og mulighed for at få læst koden højt, eventuelt gennem hovedtelefoner.

4 Hvornår udskiftes NemId?

Efter planen vil de første få MitID fra august 2021, og flytningen af de over fem millioner NemID-brugere fortsætter ind i 2022. En betydelig andel af NemID-brugere forventes at få MitID allerede i 2021. Nedlukningen af NemId sker først, når alle danskere har haft mulighed for at skifte. Efter planen lukker NemId i sommeren 2022.

5 Hvad sker der nu?

Testforløbet, hvor 7.000 danskere skal afprøve systemet, fortsætter indtil august. Så får borgerne direkte besked via netbank, mobilbank eller via digital post, når man kan få MitID. I august lanceres en kampagne, der skal hjælpe alle godt i gang med hele Danmarks nye digitale ID.

7 Hvem står bag MitId?

MitID ejes af et partnerskab mellem Finans Danmark og Digitaliseringsstyrelsen, som repræsenterer de danske pengeinstitutter og det offentlige Danmark, altså staten, regionerne og kommunerne.

Kontrakten om udvikling og drift af MitID blev i 2019 vundet af Nets DanID A/S på baggrund af et udbud. Kontrakten har en samlet værdi på 939 millioner kroner for udvikling og en driftsperiode på 10 år med mulighed for to års forlængelse. 

Det er gratis for borgerne at logge på med MitID - ligesom det kendes fra NemId.

Annonce
Fredericia For abonnenter

Kommunen har penge i kassen men må ikke bruge dem: Udvalg har udskudt besparelser til august

Danmark

Lørdagens coronatal: 749 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Michael solgte Hus Forbi foran Føtex: Nu er han ansat

Alarm 112 For abonnenter

Mor på 85 sad også fast i elevator: Datter hamrede hul i glas for at få frisk luft ind til hende

Erhverv

Arbejdsgiver: Jeg vil ikke undvære mine fleksjobbere

Fredericia

Veninder har gode idéer til bymidten: Lad os få flere træer og mere vand

Erhverv For abonnenter

Lokal storentreprenør underskriver hidtil største kontrakt: Skal bygge 152 boliger

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Erhverv

Stort byggeri på Nymarksvej i gang igen efter tvist: Lokal entreprenør overtager opgaven

Alarm 112

Indbrud i flere kælderrum: Politiet har endnu ikke fået alle anmeldelser

Sydjylland

Linda er en af de irriterende pårørende: Datter på 70 insisterer på at blive hørt om sin mors behandling

FC Fredericia

FC Fredericia-træner: Spillerne fortjener så meget kredit

FC Fredericia For abonnenter

Analyse: FC Fredericia begyndte godt - og måske bliver det bedre

Fredericia

Ny borgerliste på plads: Ekskluderet konservativt trekløver går til valg på egen liste

Annonce