Annonce
Fredericia

Ny analyse af Fredericias misbrugs-udfordringer: Så stort er problemet

Misbrugsproblemerne i Fredericia er store, fastslår ny analyse. Blandt andet af morfin. En effektiv forebyggelsesindsats vil koste kommunen 3,6 millioner kroner mere, hvis ikke den skal baseres på usikre projekt-midler. Arkivfoto: Peter Friis Autzen
I sidste øjeblik inden budgetforhandlingerne har Fredericia Kommune fået et nyt overblik på misbrugsområdet. Der er brug for 3,6 millioner kroner. Udvalgsformand håber at kunne tage fat.

Fredericia: Der er brug for en større, forebyggende indsats. Der er brug for bedre overblik. Og der er brug for mange flere penge.

Det er tre af hovedkonklusionerne i en evaluering og analyse af Fredericias udfordringer med misbrug af narkotika, medicin og alkohol.

De nye papirer er udarbejdet på baggrund af en evaluering, som professor Mads Uffe Pedersen fra Aarhus Universitet har lavet.

Analysen har været undervejs et års tid. Ud over at påpege flere kvaliteter ved de fredericianske forebyggelses- og behandlingsindsatser, slår professoren også fast, at misbrugsudfordringerne i Fredericia er store.

På bundlinjen står, at en forbedring af den forebyggende indsats svarende til udfordringerne vil koste 3,6 millioner kroner om året. Målet er blandt andet at forhindre, at vigtige indsatser baseres på midlertidige projektbevillinger.

Annonce
Ifølge statistikken er problemet større i Fredericia.

Peder Tind (V), udvalgsformand

Så stort er problemet

Gennem det sidste års tid har ElboBladet og Fredericia Dagblad haft fokus på misbrug af opioider - altså morfin-præparater. Og på netop dét område skiller Fredericia sig da også ud, viser evalueringen.

- Næsten dobbelt så mange (er) indskrevet i Fredericia med opioider som hovedstof, som i andre danske kommuner (27 procent mod 14 procent), skriver professoren blandt andet i sin analyse, som også slår fast, at voksne hash-misbrugere i Fredericia fylder mindre i statistikken end i andre kommuner.

Samlet set er misbrugsproblemerne i Fredericia større end landsgennemsnittet. Helt usædvanligt var opioid-problemerne i Fredericia så store, at op mod hver tredje unge misbruger måtte ekskluderes fra et særligt metodeudviklings-projekt, fordi deres misbrug af morfin-præparater ikke var omfattet af projektet.

Udvalgsformand Peder Tind (V) fra byrådets social- og beskæftigelsesudvalg har ventet utålmodigt på analysen, som han glæder sig over at få inden budgetforhandlingerne.

- Vi skal erkende, at vi har en udfordring i Fredericia. Og statistikken viser, at vores udfordring er større end andre steder. Det gør vi noget ved - det er en bunden og alvorlig opgave. Vi skal forholde os til det her i budgetforhandlingerne, men jeg kan ikke her og nu love, at vi finder 3,6 millioner kroner, siger Peder Tind.

Udvalgsformanden talte med avisen nogle timer inden mandagens dialogmøde om misbrugsproblemerne i Fredericia, og inden budgetforhandlingernes startskud mandag eftermiddag. Fredericia Dagblad følger op på dagens møder, både i avisen og her på nettet.

Nøgletal for misbrugsområdet i Fredericia

  • 40-50 procent af de unge, der har været indskrevet i behandling de senere år, har været afhængige af morfin.

  • Blandt voksne, der er indskrevet i behandling i Fredericia, er andelen der har et morfinmisbrug næsten dobbelt så stort som i andre kommuner.

  • 3,3 procent af de, der er i behandling for alkoholmisbrug, dør inden behandlingens afslutning. I andre kommuner gælder det 1,2 procent.

  • Blandt voksne i behandling har kun 58 procent hash som hovedstof. Landstallet er 68 procent.

  • Misbrugs-belastningen i Fredericia er højere end gennemsnittet.
Udvalgsformand Peder Tind (V) håber at kunne opjustere indsatsen mod misbrug i Fredericia. Blandt andet på baggrund af den nye analyse. Arkivoto: Peter Leth-Larsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Byrådet mangler at svare på flere spørgsmål om købet af Voss-grunden

Læserbrev: Et enig byråd har 3. februar købt den gamle Voss-grund for 31,5 millioner kroner, og borgmester Jacob Bjerregaard er tilsyneladende en glad mand, for på Fredericia Kommunes hjemmeside kan man se, at han tilsyneladende ser rigtig mange muligheder i denne grund. I forhold til købet af grunden står jeg blot tilbage med en hel masse spørgsmål, som jeg håber, dels vores borgmester, men også det enige byråd vil gøre byens borgere og i særdeleshed undertegnede klogere på. - Den offentlige grundværdi for grunden er 4.816.600 kr. Hvad er det, der gør, at byrådet synes den er 6,5 gange så meget værd som den offentlige grundværdi? - Den pågældende grund vurderes til at have en V2-forurening. Det vil sige, at det vurderes, at jordforureningen er af en sådan art og koncentration, at forureningen kan have skadelig virkning på mennesker og dyr. Hvad vil det samlede byråd så bruge grunden til? - Hvis grunden er så forurenet, har man som samlet byråd så tænkt sig at sende regningen for oprensningen videre til kommunens borgere ved at bruge kommunale skattekroner på at oprense en grund for en virksomhed? - Er det samlede byråd så forhippet på at tiltrække virksomheder og være "virksomhedsvenlig", at de er klar til at betale med borgernes skattekroner, når virksomheder har svinet nærmiljøet til? - Hvorfor har det samlede byråd valgt at købe en forurenet grund til en pris der er 6,5 gange højere end den offentlige grundværdi? Hvad er meningen, og hvad skal forblive usagt? På det seneste synes jeg personligt, vi har set adskillige sager, hvor det kan undre mig, at det er kommet så vidt. Jeg forstår ikke, at vi kan have et så enigt byråd med alle de "dårlige" sager. Vi mangler nogen, der vil stille de vigtige spørgsmål og ikke bare sidde og nikke med når beslutningerne skal tages i byrådssalen. Ved seneste kommunalvalg gik jeg til valg på, at jeg ønsker langt mere åbenhed og gennemsigtighed, og det kommer jeg også til at gøre i 2021. Tydeligt er det også, at der er brug for fornyelse i byrådet, brug for nogen der er lidt alternative i forhold til det nuværende byråd. Nogen der vil stille de nødvendige spørgsmål, så kommunens borgeres skattekroner ikke bliver brugt på ting, hvor en ekstraregning der burde være kendt ikke bliver nævnt eller taget med i beslutningsprocessen. Der er brug for et byråd, hvor uenighed ses som en kilde til at blive klogere, og ikke som noget der er farligt. Hvorfor bliver de nødvendige spørgsmål ikke stillet, så vi ikke ser disse "dårlige" historier?

Fredericia

I konkurrence med etablerede spisesteder: Ros har fået en rosende modtagelse

Annonce