Annonce
Fredericia

Ny bog: Genforeningen er også nutid og dagligdag

Rasmus Welling, Mette Kongstad Welling og Sigurd Barrett med Welling-parrets nye aktivitetsbog, der gør Genforeningen til noget, der byder på oplevelser og indtruyk i nutiden. Foto: Dennis Hornhave Jacobsen
Der er stadig masser at lære af Genforeningen for 100 år siden. Det demonstrerer to lokale forfattere med en bog, der præsenteres lørdag 18. januar.

Fredericia: I år er det 100 år siden, at Sønderjylland igen blev dansk, og Genforeningen fejres og markeres med flere hundrede arrangementer i Sydjylland og resten af landet hele året.

Blandt de mange indspark til en nutidig oplevelse af historien er en bog, som historieformidler Rasmus Welling fra Museerne i Fredericia har skrevet sammen med sin hustru, skolelærer Mette Kongstad Welling.

Bogen er udarbejdet i sammenhæng med deres bidrag til Sigurd Barretts bog om genforenings-jubilæet. Welling-parret har bidraget med research og historier, som Barrett har indarbejdet i sin bog, der gør Genforeningens historie læsbar for børn og barnlige sjæle.

Men selvom Welling-parrets bog kan ses i sammenhæng med Barretts, er den også sin egen. Den er en arbejdsbog med oplevelser, opgaver, øvelser og historier, der gør genforeningen til noget, man kan opleve og mærke i dag, 100 år efter.

De to præsenterer bogen på Fredericia Bibliotek lørdag 18. januar klokken 11-13. Bogen kan både bruges som skolebog og aktivitetsbog derhjemme.

Ugen efter, lørdag 25. januar klokken 11 giver Sigurd Barrett en fortællekoncert om Genforeningen. Det sker på Fredericia Teater.

Annonce
Aktivitetsbogen knytter sig til Sigurd Barrets nye bog om Genforeningen, men de kan læses og bruges hver for sig - og er også udkommet på hvert sit forlag. Foto: Peter Friis Autzen

Historien ind i nutiden

Mette og Rasmus Welling har glædet sig til at præsentere deres bog.

- Vi håber, at den vil hjælpe mange til få oplevelser i den virkelighed, som Genforeningen stadig er, siger Rasmus Welling.

Bogen byder på aktiviteter med fællesskab, lege, musik, historisk mad, undersøgelser, klip-og-klistre, udfordringer og skrivning.

- Men vi lægger også op til, at læserne tager bogen med ud i virkeligheden og oplever mange ting. Og vi lægger op til, at læserne bruger deres nye viden til at tænke over nutiden.

Et eksempel herpå er selve hovedfortællingen om flytningen af den dansk/tyske grænse.

- Vi spørger læseren: Hvis du skulle trække en grænse - præcist hvor skulle den så ligge? Hvorfor? Og hvordan ville du gøre det? Den slags tænker de færreste nok på, men når grænser flyttes, skal den slags beslutninger tages. Og det er ikke altid let, siger Rasmus Welling.

Bogen byder desuden på opskrifter og forklaringer - blandt andet på, hvorfor datidens soldater skulle have en helt særlig kogebog, der ligefrem fortalte, hvordan man koger et blødkogt æg.

- Den slags forklaringer var nødvendige, simpelthen fordi soldaterne var mænd. De vidste ikke, hvordan man gjorde, siger Rasmus Welling og trækker smilende på skuldrene.

Bogen udgives af forlaget Klim og koster 150 kroner. De opgaver, der kræver, at man skriver i bogen, kan hentes i kopier på forlagets hjemmeside.

Begge bøger har flere referencer til Fredericia. Her er det et opslag i aktivitetsbogen, hvor blandt andet det ældste foto af statuen kan studeres. Foto: Peter Friis Autzen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Seks Horsens-boksere i finalen ved JM

Læserbrev

I stedet for en ny bro skal der anlægges en ny sti på Den gamle Lillebæltsbro

Læserbrev: Det er helt forkerte betragtninger, der ligger til grund, når der lægges op til en ny Ny Lillebæltsbro og dermed til yderligere at lægge beslag på naturværdier til fordel for gigantiske bro- og vejprojekter på bekostning af reel livskvalitet. Hvor bliver klimaudfordringerne af i denne debat? Der går desværre fortsat alt for megen monumentalisme og "se-mig-her-projekter" i politikerne: "Se JEG har været. De bygger et monument for mig". Grøn Kultur Danmark anbefaler, at der i stedet sættes fokus på kvalitet frem for kvantitet - livskvalitet frem for vækst. Og det ud fra den simple betragtning, at det er vi nødt til, hvis menneskeheden skal overleve blot et par generationer endnu. "Det er", med Steen Hildebrandts ord (professor emeritus og adjungeret professor, red.), "ikke længere nok med en retningsændring. Det er nødvendigt med en total reorganisering af det samfund, den vestlige verden har indrettet sig på." Grøn Kultur Danmark anbefaler, at der tænkes mere i mindre, simplere og nærværende projekter. Vi bliver nødt til at skære ned på vores forbrug, slagte den hellige ko "vækst", fjerne pseudoarbejde, nedsætte arbejdstiden og fordele arbejdet på alle ressourcekompetencer som et skridt i en ny retning og tankegang. Grøn Kultur Danmark anbefaler, at der som led i en ny strategi i stedet for overvejelser om en ny broforbindelse anlægges en ny sti på Den gamle Lillebæltsbro, vel vidende at den ikke væsentligt vil kunne aflaste fremtidens forventede trafikstigning. Det skal den heller ikke: Den trafikstigning skal vi helt undgå at skabe. Giv dig tid. Brug din cykel, gå, benyt toget og nyd samvær med nye mennesker og vær med til at højne fysisk og psykisk folkesundhed.

Annonce