Annonce
Trekantområdet

Ny drejning i grotesk vandmølle-sag: John får alligevel erstatning for sit smadrede knæ

John Ahrnkiel klarede turen igennem forsikringsmøllen med afslag og klager. Det blev til en principsag for ham. Arkivfoto: Mette Mørk
Nu har John Ahrnkiel fra Børkop fået medhold i, at den arbejdsskade, han fik under frivilligt arbejde på Børkop Vandmølle, skal udløse erstatning.
Annonce

Børkop: John Ahrnkiel tror knap nok sine egne øjne, da han læser det nye brev fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES).

"Vi giver dig medhold i klagen," skriver AES.

67-årige John Ahrnkiel får nu alligevel erstatning efter at være kommet til skade som frivillig i Vejle Kommunes tjeneste.

Hans venstre knæ blev knust af en løbsk lift, da han i april 2019 rensede tagrender på Børkop Vandmølle for kommunen i sit virke i foreningen Børkop Vandmølles Venner.

- Det har været et mærkeligt forløb. Fra begyndelsen er jeg blevet vurderet som en med et arbejde. De spurgte til løn og sygedage, selvom jeg er pensionist og udførte et frivilligt arbejde, siger John Ahrnkiel.

Nu vil John Ahrnkiel godt sige, at kommunens forsikring af frivillige virker - sådan da.

For erstatningen kom ikke uden kamp. Først fik han afslag på, at der var tale om en arbejdsskade. Så klagede han og kommunen. Det endte med, at AES gav John medhold. Men da AES skulle vurdere, om John havde mén efter arbejdsskaden, blev det atter til et afslag.

Hvis ikke Vejle Kommune modsætter sig erstatningskravet, skulle det være sikkert: John Ahrnkiel vinder sagen.

- Jeg er da glad for, at det lykkedes til sidst. På Børkop Vandmøller arbejder man med tungt maskineri, og det kan jo gå galt, siger han.

Annonce

Klagede over afgørelse

Ahrnkiel er den første frivillige i kommunen, der er kommet til skade efter, at en ny forsikringsordning blev indført. Vejle Kommune hjalp i begyndelsen med at klage til AES.

Men kommunen slap dog sagen, da John modtog det seneste afslag. Han satte sig derfor selv foran tastaturet for at klage.

Han var lænket til en kørestol i seks uger. Benet gør stadig ondt. Det svier, forklarede han.

AES sendte John Ahrnkiel til en speciallæge, der kastede et nyt blik på Johns knæ. Speciallægen vurderede, at Ahrnkiel har konstante smerter og let muskelsvind.

Nu indrømmer AES at have begået fejl i sagen.

"Vi har genvurderet vores afgørelse om mén, da vi har begået en fejl ved fastsættelsen af dit varige mén," skriver AES.

Ahrnkiels varige méngrad er vurderet til at være fem procent. Det giver en udbetaling, som Ahrnkiel er tilfreds med. Han ønsker ikke at oplyse beløbets størrelse. Til sidst handlede det mere om at få ret, forklarer han.

- Det blev en principsag for mig. Jeg ville have ret. Det var simpelthen for ringe, at vi ikke er bedre stillet. Kommunen lovede os, at vi var forsikret, hvilket kun er på sin plads, når mange frivillige gør en indsats og endda gratis, siger han.


Pensionister og ældre er ligesom mindre værd. Du føler nærmest, at du er blevet kasseret.

John Ahrnkiel


Annonce

Pensionister får mindre

Ahrnkiel må også slå sig til tåls med, at godtgørelsen er langt mindre, fordi han er pensionist og 67 år. Godtgørelsen for varigt mén nedsættes med én procent for hvert år, der er gået, fra man fylder 39 år og til tidspunktet for ulykken. Fra man er 59 år, nedsættes godtgørelsen med yderligere én procent. Sådan er loven om arbejdsskadesikring.

- Pensionister og ældre er ligesom mindre værd. Du føler nærmest, at du er blevet kasseret, siger John Ahrnkiel.

Han mener stadig, at kommunens forsikring af frivillige ikke virker efter hensigten. Han kunne godt ønske sig, at forsikringen allerede ved anerkendelse af skade som knust knæ eller brækket arm kunne tildele erstatning. Men den mulighed findes ikke ifølge kommunen.

Frivilliges sager skal derimod i første omgang prøves via AES, hvor méngrad og tab af erhvervsevne vurderes. Sidstnævnte mulighed frafalder, hvis man er pensionist.

John Ahrnkiel glæder sig over, at sagen med kommunen nu er afsluttet. Men nu skal han til at prøve sin skade ved eget forsikringsselskab, hvor han har tegnet en forsikring for frivilligt arbejde.

Sagen kort

  • John Ahrnkiel skulle rense tagrender på Børkop Vandmølle med en lift lejet af kommunen, men da han ville bremse den, begyndte den at køre.
  • Han løb efter liften, og da den var på vej ned mod et stakit, ville han trække håndbremsen. Det lykkedes at stoppe liften, men det fik kurven på liften til at dreje rundt med voldsom kraft. Liften ramte Johns knæ.
  • Først fik John afslag på, at det var en arbejdsskade, så fik han medhold, og derefter fik han at vide, at han ikke kunne få erstatning. Så klagede han igen. Nu får han erstatning.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia For abonnenter

Trafikken på motorvejen vil fortsat stige: Samfundsøkonomi, trængsel og nye vejforbindelser spiller ind

Annonce