Annonce
Kultur

Ny forpagter står på spring: Snart kan du få mad og drikke til biografturen

- Vi har været utroligt pressede under coronakrisen, hvor der en overgang var tvivl om, om vi nu også kunne klare det rent likviditetsmæssigt. Men vi har været heldige med at få støtte fra både Kolding Kommune og fra Det Danske Filminstitut, som netop har tildelt os støtte som kunstfilmbiograf. Nu håber vi, at vi også snart kan åbne for en ny café, så biografen står meget bedre rustet nu, siger Mette Balsby, der er leder af Nicolai Bio. Arkivfoto: Søren Gylling
Nicolai Biografen er genåbnet, men endnu må gæsterne vente på at kunne spise i forbindelse med biografbesøget. Biografen venter på, at skifteretten baner vejen for en ny forpagter af cafeen.

Kolding: Mens gæsterne igen må sætte sig til rette i biografsæderne hos Nicolai Bio, så må de stadig undvære at spise før eller efter forestillingen, for biografens café er stadig lukket og har været det længe.

Men der er håb forude både for biografgæster og alle andre, der gerne vil lægge et cafébesøg i Skolegade, hvor biografen og cafeen holder til.

- Vi har en meget interesseret forpagter, som står klar til at åbne cafeen allerede den 1. juni, hvis det kan lade sig gøre. Ellers bliver det den 1. juli, siger Mette Balsby, der er leder af Nicolai Bio.

Annonce

Når der er en usikkerhed, så skyldes det, at der ligger en sag ved skifteretten, som omhandler aftalen med den tidligere forpagter. Den sag har været undervejs den seneste måned.

- Der ligger en kontrakt på mit skrivebord, men den må vi ikke underskrive, før sagen er behandlet færdig ved skifteretten. Vi ved ikke, hvor længe der går, men hvis vi er heldige, kan det lade sig gøre i løbet af fjorten dage, siger Mette Balsby.

Hun glæder sig til, at en ny forpagter kan skabe liv i huset. Og biografen har også brug for den lejeindtægt, som cafeen udløser. Den er nødvendig for driften af kulturhuset.

Det er ikke længe siden, at kulturudvalget gav et ekstra tilskud på 330.000 kroner til biografen, da man manglede indtægterne fra den tidligere café, som har været lukket i månedsvis. Ifølge det seneste referat fra kulturudvalget så dækker det ekstra tilskud både de manglende forbrugsomkostninger fra cafeen i hele 2020, samt manglende husleje og forbrugsomkostninger i 1. og 2. kvartal i 2021.

Vigtig godkendelse

Økonomien ser dermed lysere ud for biografen, som også netop er blevet godkendt igen som kunstfilm-biograf, hvilket er grundlaget for driften af biografen i Koldings midtby. Godkendelsen betyder, at Det Danske Filminstitut støtter biografen med et årligt beløb på 300.000 kroner.

- Det er endda en støtte, som er givet på baggrund af sidste års besøgstal, som kun lå på 14.500 på grund af corona-nedlukningen. Men vurderingen er heldigvis, at vi er et vigtigt kulturhus for både Kolding og hele Sønderjylland, hvor vi har besøgende fra, siger Mette Balsby.

Det skyldes, at biografen sætter film på plakaten, som ikke altid finder vej til de traditionelle biografer. Nicolai Bio viser mange film, som ikke nødvendigvis er fra USA eller Danmark. Som den eneste biograf i landsdelen modtager Nicolai Bio støtte som kunstfilm-biograf.

Annonce

Oscar-vinder på besøg

Lige nu er biografen genåbnet med et program, som i høj grad bærer præg af de seneste Oscar-uddelinger. Man kan blandt andet se Nomadland, som vandt prisen for årets film, Druk, som instruktør Thomas Vinterberg vandt en Oscar for, samt Sound of Metal, der for første gang gav en Oscar til en dansk klipper - nemlig Mikkel E.G. Nielsen.

- Ham arbejder vi på at få på besøg i biografen, så det er en spændende genåbning, vi har taget fat på, siger Mette Balsby.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce