Annonce
Trekantområdet

Ny genbrugsplads bygges med andres produktionsfejl

Fra efteråret 2022 er det slut med containere. Materialer og affald smides ind i den 19.000 kvadratmeter store RCV-bygning, der er centrum i det nye center på Voervej. Illustration: Ravn Arkitektur
Vejles nye genbrugsplads RessourceCenter Vejle (RCV) skal bygges med en andel af produktionsfejl og overskudsmaterialer. Det har medført helt nye arbejdsgange for Vejle-firmaet Ravn Arkitektur.

Vejle: Mursten der er lidt for korte til at blive til murværk.

Men de kan godt bruges til belægning på torvet i Vejles nye genbrugsplads RessourceCenter Vejle.

Mange overskuds- og genbrugsmaterialer og produktionsfejl står til at indgå i RCV-byggeriet.

Annonce

Det var vinderholdets evne til at tænke i disse baner, der blandt andet skilte dem fra de øvrige konkurrenter i udbuddet af RCV, forklarer Vejle Kommunes stadsarkitekt, Lisbet Wolters.

Selvom RCV rejses med en andel af genbrug - og overskudsmaterialer, skal det ikke ligne noget, der er fundet i en container. Det forsikrer stadsarkitekten.

- Byggeriet bliver smukt. Det skal vise nye veje til genanvendelse og genbrug, men det skal ikke ligne skrald. Det er vigtigt at sige, at byggeriet kommer til at leve op til standarderne som andet nybyggeri, siger Lisbet Wolters, der er stadsarkitekt i Vejle Kommune.

Politikerne havde på forhånd bestemt, at arkitekturen skulle spille en vigtig rolle. RCVs udtryk skal øge lysten til at sortere og tage på genbrugspladsen. RCV kommer til at være synligt på lang afstand. På de mørke eftermiddage og i aftentimerne vil bygningen lyse op.


Der sker årligt mange produktionsfejl og fejlleverancer i Danmark. Ofte bliver det kasseret, selvom det i princippet ikke fejler noget.

Uffe Lumbye Nielsen, partner i Ravn Arkitektur.


Mister kontrol

Brugen af overskudsmaterialer har betydet en helt ny måde at arbejde på for Ravn Arkitektur, der ligger på Toldbodvej. Vejle-firmaet skal på arkitektsiden udvikle RCV sammen med Loop Architects fra Aarhus.

- Vi har aldrig før prøvet, at tegne et byggeri, hvor vi endnu ikke havde materialerne. Det er grænseoverskridende, fordi du mister kontrol. Du vil jo helst have så meget kontrol som muligt. Men vi har gjort det til et lærerigt og sjovt benspænd, siger Uffe Lumbye Nielsen, der er partner i Ravn Arkitektur.

For eksempel kender Ravn Arkitektur endnu ikke udseendet af de store vinduespartier i genbrugscentret. De skal først findes.

- Der sker årligt mange produktionsfejl og fejlleverancer i Danmark. Ofte bliver det kasseret, selvom det i princippet ikke fejler noget. Vi og de andre partnere i projektet har antennerne ude for at sikre os materier, der kan bruges til RCV, siger Uffe Lumbye Nielsen.

Det er dog ikke nyt for Ravn Arkitektur at arbejde med overskudsmaterialer. Firmaet står bag det kommende havneparkeringshus, der blandt andet bygges med overskudsten fra Fjordenhus.

- Vi har aldrig før prøvet, at tegne et byggeri, hvor vi endnu ikke havde materialerne, fortæller Uffe Lumbye Nielsen, som er partner i Ravn Arkitektur. Ravn Arkitektur har sluppet en del af kontrollen i arbejdet med Vejles nye genbrugsplads. Foto: Mette Mørk
Annonce

Høj standard

RCV skal leve op til en høj standard inden for bæredygtighedscertificering kaldet DGNB - nemlig DGNB Guld. Det betyder, at der skal være garanti for, at RCV er en bæredygtig bygning lige fra opførelsen til det færdige resultat.

I certificeringen måles der blandt andet på indeklima, materialer, robusthed, arbejdsmiljø og brugertilfredshed. RCV får blandt andet et græstag, der skal opsamle regnvand. Desuden skal en gangbro sno sig rundt indenfor og udenfor byggeriet. Her får borgerne mulighed for at se, hvad der sker med affaldet.

Det er første gang, at et projekt tegnet af Ravn Arkitektur tegner til at blive certificeret som DGNB Guld.

De skal bygge og tegne

Vinderteamet består af HM Entreprenør A/S, Raunstrup Byggeri A/S, Ravn Arkitektur A/S, Loop Architects A/S, Ekolab A/S, Hundsbæk & Henriksen A/S og Schønherr.

Administrationsbygningen bliver DGNB-certificeret i guldklassen.

Byggeriet bliver et cirkulært byggeri, hvor alle materialer kan pilles fra hinanden igen og genanvendes i størst muligt omfang.

Der bliver lavet miljøvenlige installationer som sedumtag ("græstag") til opsamling af regnvand og solceller til energiproduktion.

FN’s 17 verdensmål tænkes ind i byggeriet.

Anlægget forventes at behandle mere end 100.000 ton affald hvert år.

- Vi har før arbejdet med principperne, men hvor det ikke har været kundens krav at opnå certifikat, siger Uffe Lumbye Nielsen.

Han kalder bæredygtighed for et vidt begreb, og derfor er der mange parametre at tage højde for såvel i RCV som andre i byggerier. I Ravn Arkitektur oplever, at flere kunder efterspørger bæredygtige byggeprojekter. Han forestiller sig, at firmaet i højere grad kommer til at bygge efter principper og arbejdsgangene set fra RCV.

- Bæredygtighed er kommet for at blive, siger han.

Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Kvinde fulgte efter gerningsmand trods dårligt knæ: - Jeg havde jo ikke tænkt mig at fange ham og holde ham fast

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Vin- og cocktailbar er klar til åbning: - Vi glæder os til at vise det endelige resultat

Fredericia For abonnenter

Veteraner på sejltur med ro og rutiner: Snart er der plads til endnu flere

Navne

Oversigt: Disse nekrologer og mindeord bragte vi i juli 2021

Erhverv

Ny virksomhed i byen: Med 30 års erfaring går Peter iværksættervejen

Fredericia For abonnenter

Har uddelt over 20 verbale lussinger til byrådet og især ét parti: Det er en pligt, siger Jens Jørn

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Fredericia

Læser undrer sig: Er den gule trekant en parkeringsfælde?

Danmark

Jimmy er manden bag dramatisk ugleredning: - Selvom man er stor og skaldet og har masser af tatoveringer, kan man godt være blød indeni

FC Fredericia

Truppen vokser: FC Fredericia skriver med venstre back

Alarm 112 For abonnenter

Mand kan slippe for fængsel: Tog kvælertag på sin kone

Alarm 112

Tyveri af cigaretter i Sønderparkens Nærkøb udviklede sig: Gerningsmand truede ved at trække hånd over halsen

Annonce