Annonce
Fredericia

Ny lokalplan for midtbyen på vej: Afløser 20 år gammel forgænger

Det sidste, den store donation på 65 mio. kr. fra A.P. Møller Fonden gik til, var nye gadesklilte i midtbeyn i Fredericia i år. Der er reelt ikke flere penge til byfornyelse de kommende år. Men der sker alligevel noget på området: En ny lokalplan for midtbyen, når det gælder skiltning og facader, er på vej i 2020. Arkivfoto: Morten Pape
Man kan allerede i dag læse og spørge sig til bestemmelser om korrekte farver og vinduer, man ikke må sætte i. Men rådhuset arbejder på bedre vejledning.
Annonce

Fredericia: Der er reelt ikke støtte at få til byfornyelse mere.

En lovændring betyder, at kommunerne selv skal afsætte midler til medfinansiering af husejeres ønsker om istandsættelse. Men der kun én million kroner på Fredericia Kommunes budget for 2020.

Det oplyser planlægger og arkitekt i plan- og arkitekturafdelingen, Jørgen Serup, til Fredericia Dagblad.

Omvendt har byen været særdeles gavmildt betænkt de senere år med 65 millioner kroner fra A.P. Møller Fonden i perioden 2012-2019. Samme almennyttige pengekasse donerer andre 35 millioner til renovering af Fredericia Vold de kommende år.

Altid overtrædelser af reglerne

Der er altid sager om bevidste eller ubevidste overtrædelser af, hvad man må, i forbindelse med renoveringer og nybyggeri i midtbyen.

Særligt på facader: Farver, der ikke må benyttes, for store skilte, vinduesfolier, brug af plastvinduer osv.

- Det er en god idé at spørge os først, og man kan også læse sig til reglerne, men det kan godt være, de skal gøres mere tydelige og formidles bedre, siger Jørgen Serup fra kommunen plan- og arkitekturafdeling.

Derfor arbejdes der en opdatering og en ny lokalplan.

- Mange spørger dog også og får gode råd og vejledning.

Annonce

Kanalbyen undtaget

Alligevel kommer der til at ske noget på området.

Rådhuset arbejder på en ny lokalplan for hele området minus den for Kanalbyen.

Lokalplanen, som ventes vedtages politisk næste år, afløser en cirka 20 år gammel forgænger. Planen vil kun gælde for skiltning og facader og kun, når der skal renoveres og bygges nyt.

I Kanalbyen ved havnen omfatter den muligvis skiltning, men ikke facader, for i den nye bydel må der gerne tænkes arkitektonisk eksperimenterende, har byrådet bestemt.

Annonce

Gøre det lettere

I resten af den gamle del af Fredericia skulle den nye plan gerne gøre det nemmere at finde ud af, hvad man kan og ikke kan, selvom det sådan set er beskrevet i vejledninger i dag.

- I princippet skal man spørge kommunen om lov før ny skiltning, nye farver på husmuren og så videre, forklarer Jørgen Serup:

- Fordi så meget er fredet eller tilpas bevaringsværdigt inden for voldene.

- Men vi håber, at den nye lokalplan gør det meget nemmere for den enkelte selv at se, hvad man må og ikke må, inden man for eksempel køber materialer og går i gang med arbejdet, lyder meldingen fra Fredericia Kommunes plan- og arkitekturafdeling.

Jørgen Serup oplyser, at der er politisk rygdækning bag den nye lokalplan og bag de sanktioner, der gives, hvis bestemmelserne alligevel ikke overholdes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Trekantområdet

76.457 biler om dagen: Efter 50 år kan Lillebæltsbroen få brug for en makker til at klare trafikpresset

Fredericia For abonnenter

Indtørret blod og kødrester på gulvrist: Slagterforretning får to sure smileys i træk og bøder for flere tusinde kroner

Danmark

Nu kan borgere med milde symptomer selv booke coronatest uden hjælp fra lægen

FC Fredericia

Et vingeskudt FC Fredericia-mandskab tager til Køge - men den nye angriber er klar

Annonce